Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STADSHUSTRÄNING

2015-01-15

En stor del av onsdagen ekade uppkommarchefens ord i Mattes huvud: "Du tycker kanske att VI skall göra dina ritningar? Är det kanske så du vill ha det? VILL du att vi skall göra det????? Va????" 

Matte förstår nu efteråt att hon hamnade i ett lättare chocktillstånd. Övrraskningseffekten var total vid mötet med den kvinna som satt mitt emot Matte. Uppkommen till chef uppenbarligen helt i avsaknad av utbildningen som en person på en chefsstol bör besitta. 

En manlig kompis yttrade under dagen: En bra kvinnlig chef är ofta väldigt bra. Bättre än en manlig chef. En dålig kvinnlig chef kan vara jävligt dålig i jämförelse med en dålig manlig chef. I omgivningen vittnade fler om negativa effekter när uppkommarchefer  skulle spela allan när de blev chef över tidigare arbetskamrater. Exakt det råkade Matte ut för med underlydande hukande på stolen bredvid.

Matte försökte släppa detta, men det gick inte så bra. Upplevelsen fanns ju där. De uppspärrade, stirrande ögonen lutade fram över skrivbordet, spydigheterna, irritationen och en massa mer. Matte skäms över att ha blivit så illa berörd, men skriver om detta då det var en kommunal chef som gick över gränsen. Ett övergrepp känns det som så här lite senare. Hade uppkommarchefen behandlat en medelålders man på samma sätt? Snarare en retorisk än en faktisk fråga.

På kvällen tränade Lapskfamiljen under Lidingö Stadshus. Sex Lapska Vallhundar, tre tikar och tre hanar körde räddningsträning i diverse förrådsutrymmen, arkiv och trånga ventilationskulvertar/kanaler.

Alla hundarna fick i stort sett samma upplägg, med fyra figuranter och en facitgubbe, försedd med passerkort för dörröppnande. Här finns många möjligheter att lägga upp kluriga sök för hundarna och deras förare! Matte stod en del av kvällen uppflugen på en trappstege i ett varmt ventilationsrum. Där det var ännu varmare uppe under taket, så Matte behövde sannerligen inte frysa! Vittringen steg upp och placerades längst inne i rummet och hundarna jobbade sig sedan tillbaka mot dörren. Stegen var placerad precis vid ingången.

Några kartonger i en korridor blev en perfekt lega för en av figuranterna. Hon kröp ner och passade på att plugga lite i skenet av mobilen. I varje träningsgrupp bör det ingå en smal och smidig figge, som kan knöla in sig där ingen tror att någon kan få plats! Hundförare har så många förutfattade meningar för det mesta. "Där kan det ju inte få plats någon!" Samma figge lyckades också placera sig i ett källarförråd, uppe på en hoper stora papptunnor tätt under taket. Även där fann hon studiero! Somliga är uppenbarligen störningstränade sedan barnsben. Hörselskydden som avskärmar alla skallmarkörers närgångna skall hjälper säkert till. Tack Epicmatte för att Du vill träna med oss!

En mycket klurig lega som användes denna kväll, var långt inne i de trånga gångarna som utgär ventilatonssystem. Vittringen placerade sig utanför i korridoren och långt ifrån där figuranten var gömd. Hundarna testade många olika dörrar och fick vittringten öerallt. Att trapphus och garage även sprider vittringar från folk i byggnaden underlättar inte. Tillsammans fick hund och förare jobba sig närmare vittringskällan steg för steg. Öppna dörr efter dörr för starkare vittring vartefter. Knepigt och kul!

Tack alla för bra träning och för att vi får tillgång till detta fantastiskt bra träningsområde!

Antal kommentarer: 3

2015-01-15 11:25:43 - Anneli

Finns finfina hus uppe i Dalarna som väntar på att bli bebodda :) ;) och träningskamrater oxå :):D

2015-01-15 15:04:40 - Marianne

(inlove)Väldigt långt pendlingsavstånd för Husse som jobbar fortfarande.

2015-01-15 23:06:07 - Epicmatte

Tack för att jag får träna med er :) Jag fick oväntat mycket pluggande gjort i min lilla låda! (star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)