Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN MYCKET MÄRKLIG HISTORIA!

2017-01-06

Torsdag.

Det kallas "extremväder" i media. För bara några år sedan var det kraftiga snöfall och halka det varnades för och när Matte växte upp var det bara helt normalt vinterväder! Utan hänsyn tagen till klimatförändringar. Är man så ovan vid vinterväder i Stockholmstrakten och söderöver att allt under noll grader och barmark är "extremväder" och klass två varningar måste förmedlas en gång i timmen? Det är "extremvarmt", "extremkallt", extremalltmöjligt hela tiden. Man varnar för livet i största allmänhet förefaller det som. Media verkar vilja ha landets befolkning i beredskapsläge för jämnan. Vi skall vara rädda för vädret, maten och varandra. Svarta rubriker på löpsedlarna.

Lapskflocken vaknade till ännu en fin vinterdag. Det snöade till och från under dagen och stundtals ymningt. Mattes utetid och ork gick åt till att skotta snö. Hundarna fick en kortare promenad under dagen och vistades ute på tomten en del, men kylan och blåsten fick dem att välja uterummet i väntan på att Matte gjort vad hon måste utomhus. När Husse kom hem startade han snöslungan och röjde mer rejält. Grannen mitt emot blev glatt överraskad när han möttes av en snöfri infart vid hemkomsten!

Något mycket märkligt inträffade häromdagen. Lapskflocken fick ett julpaket som varit på väg ett tag från Nederländerna, där en av Nástis döttrar bor. Gátchis Juoksanáste Lihkku som föddes här i stugan för snart sju år sedan.

I paketet låg bland annat en nyckelring med en bild på en Lapsk Vallhund med texten Lapinporokoira. En exakt likadan nyckelring köpte Husse på "Stora Stockholm" i Älvsjö i december 2015. Matte köpte en nyckelring att ge bort i julklapp och en dekal att sätta på grinden. Produkter med Lapsk Vallhund är inte lätta att finna i utbudet med många andra raser! De sålde slut snart när ryktet spritt sig bland Lapskfolket på utställningen! Matte hade velat ha fler nyckelringar med Lapska på. Både Husse och Matte tyckte att det var en mycket snygg dekal! Nu låg det en nyckelring till i stugan och det var en sådan som Husse hade och samma hund som på dekalen på grinden  till Lapskflockens viste.

Matte messade givaren, Lihkkus matte, för att tacka och fick nästan omgående ett svar. Hon trodde hon hade berättat om dessa nyckelringar och dekaler i olika varianter. Det hade hon inte, så nu gjorde hon det.

För ett par år sedan hade hon ställt ut Lihkku i Dortmund i Tyskland på en internationell utställning. Då hade hon blivit kontaktad av en man som kom från Tjekkien och födde upp Kinesiska Nakenhundar. Han hade även som sysselsättning att åka runt på stora utställningar i Europa för att sälja olika typer av produkter med hundbilder på. Men han saknade "Lapinporokoira" som rasen generellt kallas här nere. Enligt rasens hemlands namn och varför vi inte gör lika i Sverige är en gåta. Men det är en annan historia.

Nu undrade den Tjekkiske mannen om Lihkku fått sitt championat och det kunde hennes matte bekräfta. Lihkku är både utställningschampion i Nederländerna och Internationell Champion/CIB. Varför mannen bad att få fotografera Lihkku för att använda bilden i sin verksamhet. Eventuellt hade han haft koll på Lihkku då han föreföll leta aktivt efter en Lapsk Vallhund att utöka sortimentet med.

Lihkku fotades alltså för ett par år sedan i Dortmund av denne Tjekkiske man. Lihkku som föddes i Brottby i Sverige och flyttade till Nederländerna åtta veckor gammal.

Därefter hamnade detta foto på olika produkter och för ett år sedan köpte Husse och Matte bilden på Lihkku utan att ha en aning om vilken Lapsk som var avbildad! Men funderade självklart lite över det. Gillade vad de såg...  

Bilden på en Lapsk har alltså hängt på Husses nyckelknippa och suttit på grinden i ett år utan att Husse och Matte vetat att det var den egenuppfödda Lihkku de hade en bild på!!!

Bilden på Lihkku har för övrigt funnits hemma hos en ägare till ett av Lihkkus brorsbarn i Danmark i ett år och den har suttit på bilen till ägaren av en Lihkkus halvbröder i ett år! Den har setts hos andra Lapskägare i Nederländerna!

Ingen har vetat att denna Lapska Vallhund var Nástidottern Lihkku.

Ibland är verkligheten för bra för att vara sann. Ibland är slumpen helt obegriplig. Ibland är världen väääääldigt liten!

Klicka för större bilder!

Titta här på Lihkkus sida!

 

Lihkku våren 2011 på besök hos Mormor Gázzi och Mamma Násti.

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2017-01-07 14:07:46 - Anneli med LVH

Tycker att Svenska Lapinporokoira klubben (eller Svenska rasklubben för Lapinporokoira) vore en självklarhet för vår nya kommande (ÄNTELIGEN!) rasklubb! Det är ju så vår ras heter ju. Förstår inte problemet här , faktiskt !
Balvas Pappa Ohcci var oxå "modell" åt ett företag som hette hundsaker.se tror jag . Där gjordes badges, linjaler, dekaler etc ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)