Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DIMA - SKALLMARKERING

2024-07-07

Matte lydde order och har inte hanterat andra redskap än sekatören helt kort. Regn och blåst hade fått några tunna och långa skott från buskar att vika sig ut över gången mellan grind och ytterdörr. De måste bort. Inget grävande och inget skrivande. Däremot lite hundträning.

onsdagen tränade några i träningsgruppen på Skanska, som är en mycket bra träningsplats. Där ser man positivt på närvaron av hundar efter arbetstid och denna kväll fick Matte se att en stor dubbelport lämnats öppen. Det hade regnat in och som tur var hade regnet inte nått riktigt fram till staplade och tygklädda möbler. Dörrarna stängdes till och avvikelsen rapporterades. I denna lokal förvaras även diverse skåp och vitvaror lämpliga som legor/gömställen. Hur många av er har stått inne i ett torkskåp i väntan på att bli hittad? Eller i en kyl tömd på hyllor? För att få lite rörelseutrymme gömde sig en figurant mellan två stora vita skåp och en skiva täckte utrymmet. När Dima hittade figuranten var uppgiften att försöka få Dima att ge skall, i frustration över att inte nå godisbelöningen fort nog. Ett bra figurantarbete är förutsättningen! Två figuranter andvändes, en i sänder, och Husse var en av dem. Dima gav ett tveksamt ljud ifrån sig och bekräftades omedelbart med godisbelöning och verbal belöning. Att skälla är ju inte tillåtet hemma vid staketet när hundar passerar - men nu var det önskvärt att han skällde. Det är inte helt enkelt att förstå för en hund som vill vara till lags! Dima har väldigt mycket "will to please"!

Lördag.

Matte ville träna mer, med framför allt inlärning av skallmarkering för Dimas del. Sumo-matte hängde på, för en chans till en extraträning denna vecka. Plats för träningen planerades bli bergtäkten, nära för alla! Ett litet område vid infarten valdes för denna träning, då bra förutsättningar fanns där. Gömställen där Dima inte skulle kunna nå ända fram till figuranten och på så vis kunna triggas igång till att skälla. Vid denna träning är figuranten viktigast av allt! Det krävs snabbhet, lyhördhet och en förmåga att läsa både hunden och situationen. Matte hade testat med klicker, som fungerat perfekt med Aili och hennes mamma Modji, men inte alls med Dima. Han släpper fokus på figuranten och fäster på föraren Matte vid ljudet från klickern och det blir helt galet. ALLT fokus måste vara på figuranten! Föraren är ointressant här. För denna träning väljer man världens bästa figurant och världens bästa belöning - enligt den hund som tränas!

Sumomatte umgicks lite med Dima och bjöd honom på godis, för att sedan springa iväg och gömma sig bakom en stor betongbarriär. Dima fördes i långlina mot gömstället och Matte höll emot så att Dima inte nådde helt fram till den gömda figuranten; som tittade upp och reatades lite - för att försvinna igen. Detta upprepades till Dima gav ifrån sig ett litet gny. Då belönades han direkt och han vågade sedan låta allt mer, till dess han gav till ett skall. Då kom figuranten fram och belönade Dima rikligt. Detta upprepades några gånger och gömställena ändrades från gång till gång. Efter tre gånger avbröts denna markeringsträning och Dima föreföll ha förstått att här blev alla glada när han skällde! Till skillnad från hemma på tomten eller vid hundmöten. Film på detta moment ligger på Instagram.

Aili och hennes son Sumo fick köra varsina sök i långlina efter två figuranter. Träningsplatsen var inte inhägnad och låg mycket när en väg. Alltså inga frisök. Därefter var det fikapaus.

Nu skulle svårighetsgraden höjas ett snäpp för Dima, som är duktig på sökarbete. Sumomatte gömde sig direkt innanför dörren till en arbetsbod. Dörren hölls öppen med en liten springa och Dima visste inte att en person fanns gömd där. Matte satte honom i sökarbete som han är van vid och intill boden fick han vittringen från figuranten. Han fyndade och kom rätt snart till skall! Toppen! Poletten hade trillat ner och skallmarkering passar Dima bra som markeringssätt hos en funnen människa. Film från detta sök kommer på Instagram.

Aili och Sumo fick även de nya övningar efter fikapausen. 

Hem kom flocken sedan med ett nödrop - då Husses bil börjat läcka....  Det stank bensin och alla fönster hölls öppna. Brandsläckaren låg redo för säkerhets skull. Ingenting var låst.  Alltid är det något med gamla bilar....

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)