Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MÖJLIG TROTS TOKVÄRME (foto)

2018-08-02

Luftfuktigheten efter det tidiga åskovädret med tillhörande skyfall på måndagmorgonen gav en luftfuktighet på 90% senare på dagen. Luftfuktigheten har sedan legat mellan 70 och 80% under tisdagen och onsdagen. Vilket fått Matte att svettas floder och Nya Karolinksa att haka upp sig, då tekniken kan orsaka bränder och svampar och infektioner frodas. Med resultatet att operationer ställs in. På andra sjukhus i länet ställs också operationer in på grund av den mycket höga luftfuktigheten i hela länet. Varför sjuka som plågas av värme och fukt får vänta ännu längre på sina operationer. Att en gammal tant hakar upp sig i rådande väder och går på halvfart är väl närmast att förvänta. Men inte att ett två år gammalt och toppmodernt (för modernt) sjukhus gör det, är rent ut sagt för jävligt. För alla berörda. I dag kan man läsa i D.N. att när fläktsystem och ventilationssystem överbelastas och går i stå, kan man inte öppna ett enda fönster i hela denna jättebyggnad! Varför människor i dess inre mår dåligt. I ett helt nytt sjukhus. Ett skandalbygge från början till slut. Som till och med ger längre köer till akuten på alla andra sjukhus, då den egna akuten specialiserats så till den milda grad att ytterst få platsar där....  Det skall fan till att bli sjuk nu.

Nåväl, livet flyter på med iskallt vått linne upptill och fötterna i hundarnas plaskbalja nertill. Hundarna klarar sig fint med vila och kylväst/filt som vattnas under dagen och glass och kalla morötter. Under morgontimmarna pysslar Matte om sina blommor medan framsidan skuggas och då njuter hundarna av utsikten från altan och trapp. Eftermiddagarna slöar alla sig igenom, i väntan på en aning kvällssvalka. Som oftast uteblir men skugga blir det!

onsdagkvällen tränade tre tuffa och träningssugna taggade Lapska Vallhundar som vanligt! Denna gång på Skanska och solen skymdes av gråa skyar. Vinden svalkade fint i den trettiotvågradiga värmen när den lilla gruppen började kvällens träning. Modji och Aili var iklädda kylväst respektive filt och de låg på kyldynor i en bil med helt öppet runt om och vinden fläktade friskt därigenom.

Träningen planerades så att varje hund fick söka i fem minuter och bara kopplat, för undvikande av onödigt spring i värmen. Först ut var Aili som fick söka och markera två personer gömda nära varandra i ett stort och dragit förrådstält. En klurighet och hjärngympa blev det! Inte så mycket fysisk aktivitet. Aili löste uppgiften fint inom fem minuter och sedan fick Modji och Nemo lösa samma uppgift, vilket de båda gjorde med lika stor energi och arbetslust som Aili. Trots värmen. 

Därefter fick varje hund ytterligare två uppgifter med vila i bilen och nerkylning däremellan, bestående av korta kopplade sök och en figurant att söka rätt på och markera. Nemo var uppbunden i skuggen intill bilen i långt koppel, men valde förarsätet där vinden pressades ihop och kylde fint. Alla de tre Lapska föreföll mycket glada över att äntligen få göra något! Modji hoppade jämfota på bakbenen när hon skallmarkerade ner den högt placerade figuranten! När en sökhund blir trött märker man det på markeringens kvalitet. De söker och fyndar, men markeringen är svag eller uteblir. Här skallmarkerade de tre skallmarkörerna högt och ihållande vid samtliga fyndade figgar! Ingen påverkades av värmen. Alla var glada och arbetssugna! Om man tänker till lite så går det att ge hundarna mental stimulans utan upphettning även när det är varmt. 

När Lapskflocken återvände till den igenbommade lilla stugan i skogan var det 29,7 grader inomhus. Vidrigt. Ute var det 28 vid avfärd från träningsplatsen och 25 vid ankomst hem. Svalt! I jämförelse. Inne kunde man inte vara. Alla fönster och dörrar ställdes upp och hela flocken satte sig på altanen/trappen och mörkret föll. Väntan på dräglig inomhustemperatur var förgäves. Tre paddor underhöll Husse och Matte med sitt insektsjagande i utomhusbelysningen framför trappen. Men snart sov hundarna utsträckta utomhus och både Husse och Matte nickade till där de satt. 28 grader i sovrummen. Men somnade gjorde alla. Bäst hade hundarna det där de sov på Mattes sovrumsgolv. Framför bordsfläkten som placerats på golvet. De kan ju inte svettas. Vilket Matte gjorde. Ymnigt. Underlakanet följde med i vändningarna. Men hundarna mådde finfint!

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)