Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EFTERLÄNGTAD SVALKA

2023-06-19

 Söndag.

Regn skulle falla i form av skurar under natten och dagen och det kanske det gjorde. Någon annanstans. Snustorrt var det på morgonkvisten när Matte förhoppningsfullt tittade ut. Men det skulle  nog komma lite senare - tänkte Matte. Det gjorde det inte. Dock var det behagligt svalt med bara nitton grader och mulet hela dagen. Det kom några stänk och hoppet tändes hos Matte. Men det var inte ens så många stänk att det blev mer än några svarta prickar på betongplattorna framför ytterdörren. Det kändes i alla fall skönt att slippa en brännande sol och 28 grader. Det tyckte även Aili och Dima. Det var väldigt tydligt. De drog igång en intensiv jaktlek efter morgonpromenaden och frukosten! De lekte sedan olika lekar lite till och från under dagen. Något de uppenbarligen saknat när det varit alldeles för varmt för fysiska aktiviteter.

Matte trädgårdsjobbade med sekatör och busksax och rensade ut torra grenar både här och där. Rosorna har tagit stryk denna vinter och behöver extra omsorg och mycket finns att klippa bort. Rensade bort ogräs gjorde Matte också. Matte behövde inte vänta till svalka på kvällen för att ta en långpromenad med sina hundar. Mitt på dagen gick Matte sin runda och kunde tyvärr konstatera att Dima nu tyckte att det var lite läskigt att passera, där hundar rusat ut två gånger nu från samma adress. Här saktade han ner påtagligt, vilket är fullt förståeligt. Att en man skrek åt Matte att dra åt helvete påverkade säkert i viss mån. En karl med arg röst och en förbannad Matte, i kombination med att en hund rusar rakt emot honom och Aili är naturligtvis en otäck upplevelse. Nu tvekade Dima, men Aili var helt oberörd och Matte traskade på som vanligt, varför Dima hängde på och passerade utan tvekan, när den övriga flocken gjorde det. Matte vill inte göra en grej av det som hänt inför sina hundar och traskar på som vanligt - men med den lilla hundförsvarssprayen beredd i handen. Inte rädd men förberedd.

Innan flocken gjorde kväll fick hundarna ännu en rask promenad med Matte. Nu bara en kortare runda men i motlut och med fart. Med artros i många leder gäller det att hålla igång. Blir man sittande stelnar lederna. Än så länge funkar det, vilket Matte är djupt tacksam för.

Flera gånger under söndagen såg det ut att kunna vara regn på gång. Men det var allt. Husse kom hem efter en tur till byn, närmaste civilisation en mil bort. Där vräkte regnet ner. Hemma i skogen föll absolut ingenting över den knastertorra skogen. Under natten till måndagen, då detta skrivs, föll en enda millimeter i regnmätaren.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)