Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BEHAGLIG TRÄNINGSKVÄLL, foton

2021-08-05

Onsdag.

Efter en fysiskt väldigt aktiv arbetsdag med trädgårdsarbete hela tisdagen, fick den egna trädgården vara ifred under onsdagen. Husse tog en golfrunda på den närbelägna golfbanan och Matte småplockade mest lite här och där hemma. Pysslade om tomater, gurkor och paprikor som nu mognar fint i sin lilla växthuspaviljong, plockade in tvätt och slappade lite. Det känns lite i kroppen när man röjt i en igenvuxen trädgård en hel dag.

På eftermiddagen fick flocken besök av en träningskompis som mellanlandade för en fika på väg till träningen. Springertonåringen Lo fick umgås med tant Modji i trädgården och trots närvaron av två märgben fungerade umgänget problemfritt. Modji är helt enastående i umgänget med andra hundar och har så varit sedan hon var valp. Mycket stabil och trygg och hon har aldrig varit ens i närheten av en konflikt med någon. Ett bra sällskap för en ung yrhätta. För husfridens skull hölls Aili bakom glasdörren till uterummet. Ofta blir det oroligare när en tredje hund vill lägga sig i.  En otrygghet för unghunden som inte var på hemmaplan. Nu var det hon som skulle få chansen att mingla i dessa så speciella tider, när många valpar och unghundar gått miste om socialträning och miljöträning då avstånd och isolering varit ledord.

Under dagen var vädret väldigt omväxlande med underbart lagom varmt och skönt när molnen drog undan och bitande kallt när molnen hopade sig och en aning av höst kunde kännas i vinden. Lagom till träningsstart avtog vinden gradvis och solen lyste vänligt och inte hett över träningsgruppen. Lagom mycket vind för bra träning och lagom mycket sol för lagom mycket värme. Helt idealiskt alltså.

Aili fick söka rätt på två figuranter som gömt sig i skrotområdet, på för Matte okända platser. Hon jobbade fint och effektivt och höll god fart igenom det bråtiga området. Snart hade hon fyndat den första figuranten i ytterkanten i början av området och skallmarkerade Husse, som lyckats klättra upp på ett sorteringsgaller, där han klängde sig fast.

Klicka för större bilder.

Hon jobbade sedan vidare och i slutet av området lokaliserade hon en figurant gömd bland höga staplar med däck. Här blev det lite lurigt när vinden förde vittringen ut mellan däckstaplarna på många olika ställen. Aili måste gå ut ur vittringsfältet för att söka nya framkomliga vägar för att nå hela vägen fram till figuranten.

Husse var trött i kroppen från tisdagens trädgårdarbetande och överlät åt Matte att köra Modji på ett frisök i området. Modji fick fyra figuranter gömda på för Matte okända ställen och hon inledde söket med att hitta figuranten uppe på högen med någon sorts rullar.

Där stod hon sedan nära inpå och skallmarkerade den stackars figuranten, som försökte hålla för öronen.

Kvällen avslutades med lite eftersnack på ett nyöppnad hamburgerställe i närmaste samhälle. En drive in med nymodigheter där man till en början missade den genomskinliga och säkert dyrbart designade skylten med texten "BESTÄLL". Två bilar fick således ta ännu ett varv runt för att beställa....  När det sedan kom till betalning så skedde det genom icke assisterad självservice, där betalterminalen var svår att nå och där blipp inte fungerade....  Bara för att det är nytt och skall vara effektivt så är det inte säkert att det blir så mycket bättre än tidigare varianter. Här tog hela turen genom driven in betydligt mycket längre tid genom MAX nyöppnade matställe än genom det sedan tidigare etablerade Mc Donalds. Bara ett konstaternade av några frustrerade kunder.

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)