Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTE SOM PLANERAT

2016-04-06

Tisdag.

Allt blir inte som man planerar. Matte byggde ett nytt sovrum för att få sova ostörd tillsammans med hundarna. Förlåt Husse! Som påpekat att även Matte kan snarka ibland. Varsina sovrum har under vintern känts som lyx i den lilla stugan. I planen ingick inte en ny ung granne som jobbar skift och nu plockat fram sin motorcykel.....  Klockan två på eftermiddagen bär det iväg till jobbet och klockan två på natten är huset fullt upplyst. Är man ensam på vägen i ett fullständigt tyst fritidshusområde så hörs man mitt i natten. Ännu mer när vägen är hårt belagd och 30-skyltarna förefaller vara oupptäckta. Husse går upp klockan sex och grannen tvärs över klockan fem. I ofas är grannarna numera.

Trött Matte. Med bättre hörsel än hon trodde...  Så varför till varje pris hålla hundarna tysta, när de går ut för morgonkissen och en katt slinker ut genom grinden.

Matte tog med hundarna på en långpromenad i området och trots att den unga Schäfertiken rusade fram till staketet och skällde ut Lapsktrion rejält höll de tre Lapska tyst. Schäfern kom på inkallning, men rusade genast tillbaka och skällde lite extra, vilket kom överraskande. Men de Lapska höll tyst. Matte använde fjärrkontrollen och lät halsbandet på Aili pipa till lite då och då och när Schäfertomten passerats med råge, delades godis ut till de tysta Lapska. 

Eftermiddagen spenderades ute på tomten och Matte tog tag i dräneringsgrävandet på gräsmattan. Något som funnits i tankarna i åratal, men inte har blivit av. Med det lyckade resultatet av Mattes grävningar kring tillbyggnaden och framför ytterdörren samt nerläggande av dräneringsslang hade Matte fått en spark i ändan. Nu gällde det att sätta igång innan marken blir för hård. Tidigare var den för blöt och tung. Envis som en åsna grävde Matte sju meter rakt ut mot bäcken, från mitten av gräsmattan. Gammal sjöbotten bestående av vattenhållande blålera i botten. Ett spadtag breda och djupa bitar lyftes upp vartefter. Just som Husse kom hem nådde Matte fram till bäckfåran. Ganska snart kunde vatten ses i början av det grävda diket! Nu kvarstår en gren upp åt sidan på några meter, samt mer grävande för att få fall på diket ut mot bäcken. Men sju meters dike fick räcka för dagen. Med en utsliten rygg är det lika så gott att hålla på när man ändå står framåtböjd, då det är stelt och gör ont att räta på ryggen! Alla idrottskvinnor och män talar alltid om att det gör ont att träna och tävla. Den som uthärdar smärtan bäst kommer längst. Så det sitter nog mest i skallen hur mycket som blir grävt eller inte.

Matte kände sig nöjd med att ha kommit igång och Aili kom ihåg sitt extranamn "Inspektorskan" och kollade så att Matte skött sig. Under hela arbetet med grunden till det tillbyggda rummet var Aili med och inspekterade varenda detalj, när grävmaskinen varit igång och när plintarna skulle gjutas. Matte delade en kall lättöl med Husse på trappen. Den satt bra i den svaga solvärmen, efter det hårda jobbet.

Husse tog en skogspromenad med hundarna och kunde konstatera att grisarna avancerat ytterligare mot trädgårdarna och vägen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)