Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MOPPERUNDAN OCH MPS-MÖTE

2012-11-16

Äntligen fanns det tid för en skogspromenad! Utan att leta efter någon. På torsdagen tog Matte med sig hundarna och gick mopperundan. Den runda som leder genom gammal storskog, förbi en myr och upp över karga bergknallar där berget ligger i dagen. Tvärs över vägen hemifrån. Vilken lyx! En härlig väg att vandra.

Solen sken, stövlar ett måste och dofterna ljuvliga! Vad för doft hundarna fastnade på vid "vargtallen" vet inte Matte. Men där har markerats av varg flera gånger tidigare. Har en hund pinkat så pinkar Lapskdamerna över. Inte när en varg har skitit eller pinkat. På torsdagen pinkade de inte över.

Matte tillbringade sedan en hel del tid ute på tomten och rensade bort sommarblommorna ur blomlådor och urnor. Nu är de ohjälpligt förlorade efter ett flertal frostnätter. Åtskilliga plusgrader och en vårflödande bäck, gjorde att det kändes helt omöjligt att tänka advent och ljusslingor i blommornas ställe. Hundarna njöt, även de, av solens värmande strålar. Násti fick följa med över till grannen med en tidning och tränades i fritt följ på väg dit och hem. På äldre dagar har hon kommit att uppskatta lydnadsträning. Märkligt. Modji sysselsatte sig med en gammal stump av en tuggrulle. Jättegott! ?

På kvällen for Husse och Matte iväg in till Stockholm för ett möte med Missing People Stockholms ledningsgrupp. Debriefing efter helgens fynd av två döda personer. De två dykare som deltog närvarade tillsammans med samtliga fyra hundförare. Samt planering inför framtiden. Allt har gått förfärligt fort och de två specialgrupperna måste inventeras. Vilka styrkor finns i grupperna och hur kan man strukturera upp sökandet för att resurserna skall tagas till vara på bästa sätt. Samordnade övningar hundgrupp och dykare är ett önskemål. De enskilda gruppernas arbetssätt bör vara allmänt känt inom styrkan. Nya hundekipage bör vara certifierade och kvalitetssäkrade kontra myndigheter. Identifiering i form av logor på enhetlig klädsel. Sponsring. Mycket är det att tänka på!

Operativa chefen Annika måste sedan ila hem för lite sömn innan ett framträdande i nyhetsmorgon 07.20 på fredagmorgonen. Hon är en flitig gäst i TV-studion för närvarande. Det talas om en ny folkrörelse. Ändå förundras man över att en död person kunnat ligga helt synlig intill en väg i ett bostadsområde i veckor. Utan att bli upptäckt. Varenda hund som passerat bör ha markerat på något sätt. Men ägarna har inte haft kunskap att läsa hunden och har någon sett kroppen har de kanske tagit det för ett sovande fyllo.

Men den inställningen kanske är på väg att förändras nu? Kanske fler fått upp ögonen för att människor faktiskt kan ligga döda mitt ibland oss utan att bli sedda. Trots att de syns väldigt tydligt. Om man bara vågar/bryr sig om att se.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)