Ett kontroversiellt ämne. En fårägare i trakten som för några år sedan, när ett vargpar etablerat revir i trakten (utan att döda får, rådjuren räckte till) uttalade sig positivt till deras närvaro, fick direkt efteråt sina däck sönderskurna. Mycket hat finns det här.
Matte fick tidningen "Våra Rovdjur / Svenska Rovdjursföreningen". Nr 2/2018 och läse intressanta artiklar.
"Säregna vargar på regnskogsöar. Följ med på safari till de småväxta, mångfärgade, oskygga och laxfiskande vargarna, som troligen är en egen unik underart". Text och foto Christopher Wiken.
"Långt ute på de mest avlägsna öarna inom det tempererade regnskogsområde som brukar kallas Great Bear Rainforest i British Columbia i Kanada lever vargar ett liv som på många sätt skiljer sig från dess artfränders, som lever på fastlandet." "Ursprungsbefolkningen i Great Bear Rainforest har sedan urminnes tider sett övargarna och inlandsvargarna som två olika slags vargar på grund av de stora skillnaderna både i beteende och utseende."
Artikeln är mycket läsvärd! Dessa vargar lever nästan uteslutande på lax.
En annan rubrik direkt efter ovanstående artikel i tidningen: "Ingen licensjakt på varg 2019."
Saxat ur artikel i tidningen "Våra Rovdjur / Svenska Rovdjursföreningen" nr 2/2018.
Artikelförfattare: Lina Ricklund.
"Den 7 juni meddelade Naturvårdsverket att man inte överlåter rätten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna. Detta då resultatet från den senaste varginventeringen under vintern 2017/18 visar att antalet vargar de senaste tre åren har minskat med mer än en fjärdedel. Det innebär att utrymmet för licensjakt är obefintligt i förhållande till att upprätthålla gynnsam bevarandestatus. Den stora minskningen av antalet vargar menar Naturvårdsverket måste bero på en omfattande illegal jakt.
- Vi hittar ingenting naturligt som skulle kunna förklara minskningen de sista tre åren. Det enda som finns kvar som förklaringsgrad är att man illegalt tar bort ganska mycket varg, säger Maria Hörnell-Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, till SR Vetenskapsradion.
Svenska Rovdjursföreningen, som överklagade licensjakten på varg 2018, är starkt kritisk till hur uppskattningen av populationsstorleken görs. Den officiella populationsuppskattningen är 305 vargar i Sverige. Men då ingår 39 vargar, som konstaterats döda under inventeringssäsongen. Om man istället tillämpar vargforskarnas modell för populationsuppskattning på de senaste inventeringsresultaten, så hade vi i mars bara omkring 211 vargar. För närmare detaljer se "vargläget" på sidan 12 i denna tidning.
För ett år sedan var den officiella uppskattningen 355 vargar, eller enligt forskarnas nya modell ca 257 vargar i mars. Alltså långt under Naturvårdsverkets referensvärde för den årstiden, 300 vargar, som inte får underskridas. Trots det tilläts licensjakt på varg i vintras."
Med blandade känslor läser Matte då och då artiklar i Hundsport där jägarorganisationer ges utrymme för att hata varg och andra rovdjur i vår natur. Därmed inte sagt att alla jägare hatar vargar! Inte alls. Kanske några hatar bilar och tåg, då det årligen är fler hundar som dödas i trafiken/av fordon än av vargar. En del hundar stryker även med när de skjuts av jägare och ibland av ägaren själv. Men som alltid så tycker man så olika och många jägare älskar naturen med alla dess invånare och kan även låta ett skjuttillfälle bli ett ögonblick av vacker naturupplevelse, i sällskap med ett vackert djur! Med ett innehållet skott.
Nyfiken varg fotad utanför Lapskflockens hus förra sommaren, med ett gäng Lapphundar ljudligt lekande på tomten intill. Både han och hans kullsyster i Tyresö/på Södertörn är nu skjutna. Två ensamma och nyfikna/i viss mån missförstådda ettåringar. Han är här fotad av en Lapphundmatte på besök.
Klicka för större bild.