Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRIXTRÄNINGEN FORTSÄTTER

2020-07-21

Söndag.

För att ge hundarna en chans att äta blåbär obegränsat, fick de vistas i sitt andra revir vid Torpet under eftermiddagen. Matte kunde inte låta bli att för egen del gå loss en stund i bärriset, när bären ställvis var mycket stora och fina. Husse och Matte ägnade sig åt att gå med trimmer och sekatör och en del rensades för hand. Överblommade lupiner i mängd måste bort för att inte fröa av sig och gamla rester av ett stenparti vill Matte hålla rent så gott det går. På hemvägen gjordes ett stopp vid pizzerian för middag, då Mattes lust att ägna sig åt matlagning vid hemkomsten var obefintlig.

Lusten att hundträna i den svalare kvällningen var större, varför det näst sista momentet på listan för nivå fyra - Expert Trick Dog valdes ut och  testades. Hundarna skulle nu leta rätt på bilnycklar! Då de båda gjort godkända doftprov på Nosework tänkte Matte att det kunde väl inte vara så svårt. Det var det inte heller. En och en fick de visa att de kunde hitta Husses borttappade bilnycklar. Först visade Matte dem bilnycklarna, klickade när de nosade på dem och belönade. Därefter gömdes nycklarna lite enkelt i uterummet, med ordentligt genomdrag för höjande av ribban. Vittringarna är flyktiga i luftdraget. Lätt som en plätt tyckte både Modji och Aili och markerade fint som på annan doft. Matte gömde om nycklarna två gånger för var och en av dem med ökad svårighetsgrad och inte blev det så mycket svårare. Duktiga sökhundar!

Måndag.

Klockan 03.45 tvärvaknade Matte av en hård och ljudlig smäll! Något som lät som en explosion mycket nära och hela sängen hoppade jämfota! Mullret som följde tydde på en åsksmäll. Himlen öppnade sig och regnet smattrade på taket. Matte iklädde sig regnkappa och räddade sina pelargoner i krukor och lite andra blommor från att slås sönder. Inga fler åskknallar hördes sedan. Elen fanns kvar i ledningarna märkligt nog, med en nerslag någonstans helt nära.

Dagen inleddes senare med att Matte ville testa hundarna på nyckelsök och gömde nycklarna mycket svårare än dagen innan. Längst in i uterummet, på soffan och under ett fårskinn, petade Matte in nyckelknippan så att den var osynlig. Båda hundarna löste uppgiften mycket bra med ett mycket metodiskt, systematiskt och lugnt genomsökande av hela uterummet, längs båda långsidorna, för att till slut lokalisera och markera vittringskällan under fårskinnet! Matte hade för säkerhets skull filmat båda nyckelsöken. Om de skulle vara presenterbara. Förhoppningsvis blir de godkända och då återstår ett enda moment på den fjärde nivån Expert Trick Dog.

Matte gav sig under måndagen på att börja träna in det sista momentet som Matte valt och det är avståndslydnad sex moment på 3,5 meters avstånd. Vid all inlärning av nya moment bryter Matte ner momenten i små delar och använder klicker. Gradvis länkas sedan de olika momenten ihop till ett färdigt moment. Lite olika beroende på vad som är målet.

En powerwalk tog Matte med hundarna trots värmen, med regn- och åskmoln hängande i luften. Fort gick det och idealtiden pressades med sju minuter. Lag Gátchis är anmält till Lagtävlingen för sök- och räddningshundar i år igen och en god kondition är färskvara och förloras snabbt. Lottning kommer att avgöra vilka lag som kommer med på tävlingen i slutändan. 

Dagens goda gärning fick Matte chansen att utföra, när grannens bilbatteri visade sig vara helt urladdat vid planerad avfärd. Husse efterfrågades för assistans, men han var vid golfbanan och inga andra karlar hade kunnat uppbringas. Varför just en karl?! Matte vet hur man använder startkablar och snart var grannbilen på rull.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)