Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TÄNKVÄRT!

2016-05-06

Detta hittade Matte på Facebook  i sommarvärmen.

För egen del påpekar Matte gärna riskerna med att titt som tätt visa halva rumpan! Särskilt gäller det ensamarbetande hanverkare som lutar sig framåt/knäböjer inför kunden med byxor som åker ner och visar halva sjärtspringan rakt i ansiktet på kvinnliga kunder! Fattar ni karlar inte vilka risker ni tar, ensamma och utlämnade till en kvinna som ändå bara är en KVINNA! Ni klär ju mer eller mindre av er byxorna och hur skall man kunna se det annat än som en inbjudan?! Så tag ert ansvar och klä på era stjärtar helt och hållet när ni vistas på allmänna platser och framför allt när ni gör kundbesök hemma hos ensamma kvinnor. Matte har haft flera män krypande framför sig  med halvnakna stjärtar det senaste året! Snickare, rörmokare, elektriker och grävmaskinist. Alla kvinnor är inte så ståndaktiga som Matte!

Elinore Elouise Gustafssons foto.
Onsdag.
Husse slutade tidigt på jobet och hängde med när Matte skulle på seniorkontroll av Násti hos veterinären i Kyrkbyn. Husse och Matte har märkt att Násti skäller hesare numera, vilket inte är så konstigt efter tretton års skallmarkerande! Men under vintern har ett ljud tillkommit när hon skall skälla och andas samtidigt och hon kan harkla en del när hon ligger ner. Matte hade beställt tid för kontroll av hjärta och lungor, för att veta att Násti inte belastas över sin förmåga. Násti tog sig upp på en stor grushög och skallmarkerade fint på träningen i förra veckan. Hon vill så gärna och frågan var om det var lämpligt eller inte.
 
Först vägde Matte Násti och kunde till sin glädje konstatera att Násti ännu väger 14,5 kg. Vilket är den vikt hon haft livet igenom! En förutsättning för att hon skulle orka jobba och hålla sig frisk under åren.
Sedan kunde veterinären konstatera att på hjärtat och lungorna var det inga som helst fel! Han ville gå ut och studera Násti i rörelse för att eventuellt upptäcka något, men kunde endast konstatera att den äldre hunden är sämre musklad som trettonåring och därför har anpassat sitt rörelsemönster till situationen, lite mer trippande. Att Násti har nytillkomna ljud när hon ligger och när hon skall skälla och andas samtidigt beror bara på rena åldersförändringar. Slappare muskulatur i strupen. För dagen är Násti frisk och i god form och Husse och Matte gratulerades till en gammal hund i fint skick! Skönt att höra så klart! Men vetten är klok och brasklappen fanns där. I dag ser det bra ut, men hur det ser ut om ett halvår vet vi inte. Självklart inte. Det gäller att ta vara på livet, så länge man har det.
 
Vilket familjen gjorde, när de tränade på en annan avdelning än den vanliga på Lidingö Sjukhus som är nerlagt och under omdaning.
Lätt förvillande var det med en avdelning identisk med den som gruppen tränat på under vintern, men med en annan skepnad. Här fanns mängder med möjligheter till fina och kluriga gömställen för hög svårighetsgrad för hundar och förare. Samtliga ekipage tränade denna kväll med tre figuranter och en "facit", vilket innebar att ingen kände till var figuranterna var gömda och för varje ekipage hittades nya gömställen/legor! Lyx till tusen! Tränade gjorde fem Lapska Vallhundar med förare.
 
Aili skötte sig utmärkt och skallmarkerade helt korrekt vid en radda plåtklädskåp! Men inte hittade Matte någon figge där! Facit bekräftade korrektheten i markeringen och Matte tänkte så det knakade. Aili skällde och Matte letade efter vittringskällan. Till slut visade det sig att raddan med skåp täckte ett hålrum och där bakom fanns figgen. Kul! Matte blev lurad! Klurig lega för den som inte hade noskapacitet - Matte, men inte för Aili som nog tyckte att hennes Matte var mer än lovligt trögtänkt. En figge hittade Aili fint, genom att sticka in i ett helt mörklagt utrymme, där hon skallmarkerade sitt fynd ihållande, till dess Matte kom fram. Figgen satt med fingrarna i öronen i ett hörn av en liten skrubb när Matte hann ikapp sin hund. Den tredje figuranten fyndade Aili sedan i köket, där en storvuxen man satt inknölad i skåpet under diskbänken! Att han kom in där var märkligt nog! Att han även lyckades krångla sig ut och sedan ställa sig upp kändes än märkligare!
 
För Modji ville Husse lägga upp ett extra klurigt sök! Matte satte Modji i arbete och hon drog iväg självsäker och snabb. Men Matte ville lite annorlunda. Matte ville ha lite struktur på söket och ville ha koll på var området var genomsökt och styrde därför upp Modji till en början. Inget fynd gjordes. Modji var tämligen övertygande om att hon visste vad hon gjorde, så då lät Matte Modji jobba ostört och höll tyst. Resultatet blev att Modji drog iväg som en avlöning rakt bort mot ett mindre rum. Där stack hon raka vägen fram till en garderob och skallmarkerade ihärdigt! På vägen genom det lilla rummet kastade Modji en blick över axeln upp mot taket, varför Matte gjorde detsamma och upptäckte en figge uppflugen på ett högskåp. Modji markerade färdigt och belönades av figgen i skåpet och vände sig sedan tvärt om och skallmarkerade figgen uppe på skåpet direkt innanför dörren. Så var det med den svårigheten/extra klurigheten. Så snyggt jobbat av Modji! Ett helt perkfekt utfört arbete. Husse var imponerad även han. När han själv fyndades bakom en av många stängda dörrar i en korridor i den andra änden av avdelningen/sökområdet. Modjis sök var avklarat på "två röda" denna kväll. Tre gömda personer var hittade snabbt och enkelt, trots ett upplägg som borde ha gett Modji aningen längre aktiv träningstid.
 
Násti fick ett kopplat sök genom större delen av avdelningen, för att förhindra att hon fläkte sig på de hala golven. Hon håller nämligen en hög fart när hon frisöker! För att ge henne lite söktid och svårigheter, var området nu endast fyllt med gamla vittringar från gamla legor/gömställen. Alla figgarna var gömda på ett och samma ställe i slutet av sökområdet. Den gamla damen fick anstränga knoppen mer än kroppen denna kväll! Även gamla hundar behöver hålla hjärncellerna vid liv med problemlösningar! Korsord och sudoku för hundar är nosarbete på olika nivåer!
Tack alla för bra träning som vanligt! Härligt var det med ett nytt område med nya möjligheter till bra träning!
 
Torsdagen ägnades åt lite av varje i det fina sommarvädret och familjen hade INTE planerat att gå in redan klockan sex! Men tvingades avbryta kaffestunden efter middagen på den nya altanen. Nya grannen som förstört nattsömnen med sin MC har en sambo som valde att börja elda våta löv och torrt gräs i en vind som plötsligt förde ett tjockt och stickande moln ner över Lapskflockens viste! Mycket snart insåg familjen det omöjliga i att vistas utomhus, då den tjocka röken vällde ner och bäddade in både tomten och huset i den stickande röken. Tjejen eldade på och röken fortsatte lägga sig tjock över hennes två närmast boende grannar. Till slut måste Matte även stänga friskluftsventilen då röklukten kändes i vardagsrummet. Den eldande fortsatte med sin syssla hela kvällen och kunde ha både fönster och ytterdörr öppen för vädring denna ljumma och sköna kväll. Lapskflocken kunde inte ens ha en ventil öppen och gick till sängs i en stuga uppvärmd av solen och ovädrad. Matte hostade hela kvällen.
 
Hänsyn och empati! Hallå! Vart har ni tagit vägen! Nya grannar, nya egotrippade tider. De bestämmer när Lapskflocken skall sova och när de skall kunna vistas utomhus på sin egen tomt. Tydligen. Sommaren har inte ens börjat. Matte längtar efter snö!!! 
 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)