Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BEHAGLIGT SVALT

2022-07-06

Tisdag.

Den kraftiga vinden var behagligt sval och fick temperaturen på 22 grader att kännas ganska idealisk som sommartemperatur. Molnen kom och gick under dagen, som äntligen kändes njutbar. Även för hundarna. Modji är påtagligt stel på förmiddagarna, efter många timmars liggande och på tisdagen valde hon att ligga på hallmattan innanför den öppna ytterdörren. Det fläktade fint både utifrån och inifrån där några fönster stod öppna. Aili har sin favoritplats under matbordet i vardagsrummet. 

På eftermiddagen valde Modji att komma ut och hålla Matte sällskap i trädgården, när Husse tog släpet och for till tippen med trädgårdsavfall. Modji skrotade runt med Matte som den "kontrollant" hon varit sedan valpstadiet. Modji vill vara med där det händer något. Flocken for till golfklubben för att äta lunch och där skämdes hundarna bort som vanligt. De älskar dessa besök och när Modji lyftes ut från bilen satte hon fart och travade bort mot restaurangen i ren och skär glädje! Modji tittade lika längtansfullt som Matte ut över golfbanan och längtar säkert lika mycket som Matte efter att åter kunna promenera där. Promenader som gjorde susen för rehabiliteringen av Modji, men som nu inte kan genomföras. Hettan har även den omöjliggjort annan fysisk aktivitet som Modji hade behövt. Även Matte och Aili. 

Den fysiska aktiviteten för Modji blev under tisdagen gående i trädgården med Matte. Rätt många timmar totalt var Modji på benen, även om det inte var någon fart på gåendet. Matte rensade bort överblommade aklejor och av regn nertyngda rönnspiréor, samt mycket annat som tagit fart efter regnandet och som inte skulle få ta över rabatterna. Lite av varje som växte där det inte skulle växa. Modji höll koll! Då och då passerade Matte sockerärtorna i en av pallkragarna och sockerärtor gillar hundarna lika mycket som Matte. De skall plockas och ätas direkt! Det är lyx! Inte kokas. Kokta sockerärtor kan man få serverade på annat håll, men pinfärska direkt från plantan får man bara hemma! Då anslöt även slöfocken Aili som vilade bort dagen.

I kvällningen tog Husse en skogspromenad med Aili och vid återkomsten ordnade Matte ett mindre godissök åt hundarna på gräsmattan. Hur kort gräsmattan än klipps så är den nu en färgpalett där det gröna stänkmålats tätt med blåsuga, smörblomma och vitklöver. Blommorna anpassar sig och blommar på stjälkar som är korta som välklippt gräs. Dagtid surrar bin och humlor överallt över den kortklippta blomsterängen, men kvällstid är det trevligare för hundarna att vistas där. De riskerar inte att trampa på insekter och bli stuckna.

Mellan hus och gräsmatta finns bäcken. Som nu efter regnandet är en källa till mängder med knott! Stugan ligger i skogen och massor med mygg kunde förväntas. Knotten dominerar dock och kommer i sådana mängder och sticker överallt i ansiktet! Inne i öronen och kring ögonen och är helt vidriga. Det går inte att vistas på gräsmattan eller i nära bäcken efter åtta på kvällen. Möjligen kan man sitta på altanen lite till, men sedan driver knotten in flocken i stugan. Det går inte att skydda sig. De syns inte och kommer i mängd samtidigt. Som nyinflyttad var Matte oförberedd och fick frossa efter en kraftig knottattack. Minnandes att kor på bete dukat under av massiva knottattacker och tunnpälsade hundar på fjällvandring gjort detsamma. Upplevt av nära anhörig.

I trakten kring Lapskreviret finns åtskilliga hästgårdar och hästarna bär täcken även sommartid som skydd mot bitande och stickande insekter. Den egna Fjordhästen blev desperat när bombplansbromsar anföll honom och radarsprayflaskans pysande ljud fick honom att stanna i sitt kringrusande för önskad hjälp med bromsbekämpning. Man använde nu förbjudna preparat på den tiden. Insektsskyddande täcken fanns inte. Bara "flughuvor".

Så hur gör man med nakna hundar för att skydda dem mot bitande och stickande insekter? Knott finns inte bara i fjällen och bromsar tuggar gärna på alla som innehåller blod. Mattes bromsbett blir stundtals många och stora hemma i trädgården. Hur gör man med hundar för att skydda mot solen? Jobbande på Granngården sålde Matte solskyddsmedel till kor för att skydda deras juver.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)