Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING

2013-03-21

Onsdagen segade sig fram. Násti behövde vila. Naturligtvis var hon trött. Ute blåste kraftiga och isande vindar. Snöfall till och från. Násti är renrakad på ett stort område kring vänsterögat. Kylskaderisk. Matte hade fixat ett bandage, men det halkade lite hit och dit och måste hållas noga koll på. Men hundarna behövde lite rastning och frisk luft. Även Modji var seg av allt som hänt i familjen på kort tid.

Mitt på dagen tog Matte alltså med hundarna på en promenad på en knapp kilometer upp till sjön och tillbaka. Bandaget höll sig någorlunda där det skulle och skyddade den nakna huden kring ögat mot kylan. Hundarna och Matte piggnade till i friskluften.

Fortsatt vila under eftermiddagen. Hela dagen höll Matte noga koll på såret, som varit svullet och rött på morgonen. Tvätt med koksaltlösning och borttagande av blodlevrar. Bandaget åstadkom ett mycket lätt tryck och det hade en väldigt bra effekt. Svullnaden gick ner vartefter och såret blev torrt och fint. Under uppsikt var Násti utan både bandage och uppblåsbar krage inomhus.

På sena eftermiddagen såg såret riktigt fint ut. Vilket kändes jättebra. Det hade läkt mycket fint och skillnaden var påtaglig. Måtte det nu inte döljas något elände bakom stygnen......   Hur som haver så fick Násti följa med till träningen i Näsbydalskolan. Hon bands upp som vanligt med Modji och sonen Lime i en liten skrubb. Bandage och krage på. Hon såg jättenöjd ut där hon låg i lugn och ro längst in! Terapi!

Matte och Modji bjöds på ett frisök med okänt "innehåll". Surprise, surprise! Rätt som det var fick Modji vittring. Av något. Något hon inte riktigt kunde tolka. Något hon inte träffat på tidigare. Inte levande människa i vilket fall. Matte läste, läste och läste sin hund. Mening efter mening. Matte vet hur vittringarna slår här i kulverten. Någonstans bland möblerna vid ingången till nästa gång. Upp med näsan gick Modji. Mot det låga taket. Hon gnydde och gnällde. Missnöjd och frustrerad över att inte komma på vad hon hittat och exakt var det låg. Till slut lokaliserade hon vittringskällan inne i en gammaldags skolbänk med lock. Snygg skallmarkering! Bra jobbat! Matte hade ingen aning om vad Modji fyndat, men ombads lägga sin egen nos mot kanten av locket. Fy attan! Misstanken bekräftades. Detta var absolut ingen lukt som Modji träffat på tidigare. En nyttig erfarenhet i det fortsatta arbetet i sökandet efter försvunna människor. Särskilt dem som inte längre förväntas vara i livet.

Modji jobbade vidare och fyndade två levande figuranter därefter. Inne i källarrummen. En var gömd på en toalett, där all vittrin går ut genom en ventil och sedan läcker ut genom en ventilationstrumma. Mest i ett angränsande ru. Modji fick sig en riktig genomkörare efter att ha fått ligga lågt med träningen några veckor på grund av dräktighet. Eftersom hon inte har någon kull att försörja skall hon tillbaka i jobb. Men hon mindes tyngden i magen och var försiktig vid hopp. Upptäckte att allt var som vanligt igen och tog sedan för sig.

Násti skulle få göra "något litet" i de rena källarrummen. Hon fick inte vara i kulvertarna med sandigt och fruktansvärt dammigt golv. Men både bandage och krage fick sitta kvar och det blev ett mycket litet och enkelt sök i koppel. Två öppna figgar för att hon inte skulle slå i någonstans med den förändrade synbilden. Pannkaka! Hur kul var detta på en skala?! För en taggad hund som fick köra sist av alla och laddat i ett par timmar........  Energin sprutade ur öronen på Násti och innan hon liksom kommit igång var gubbarna fyndade. Start och klart!

Naturligtvis borde Matte i stället bjudit sin sargade och ändå laddade hund på rejäl hjärngympa. Ett kopplat sök på ett litet och rent område. MEN med den nya och helt okända doften utplanterad! Det hade blivit en upplevelse för Násti! Hur tänkte Matte här egentligen? Inte särskilt smart. Stackars Násti var grymt besviken när hon sökt färdigt innan hon kommit igång och det var påtagligt när hon fördes tillbaka och kvällen avslutades! Vill jobba mera matte!!!!

Nástisonen Lime gjorde en lysande intsats!!!! Han fyndade en gubbe under en lucka i golvet. Över luckan var ett flertal stolar staplade. Hans husse hade ingen aning om var figgarna var gömda! Jätteduktig Lime!!!!  Som fyller två år den 2.6.

Träningsgruppen hade studiebesök under kvällen. Ägarna till en ung Finsk Lapphundkille hade hörsammat inbjudan i klubbtidningen att komma med och lära sig lite om räddningssök. Mycket trevligt! Deras hund fick tillfälle att röra sig fritt i en för honom helt okänd miljö dessutom. Han skötte sig utmärkt när han var uppbunden i ett eget rum i anslutning till övriga hundar.

Ytterligare ett tjänstehundekipage inlemmas dessutom efter kvällens träning i hundgruppen-Missing People Stockholm. Det är mycket sällan som alla kan närvara samtidigt på skarpa sök. Det är en ideell verksamhet. Nu har gruppen nått en lämplig storlek. En god blandning av certade tjänstehundar. Räddningshundar och patrullhundar av olika slag. Försvarsmakt och hemvärn. Män och kvinnor i olika åldrar. Många med stor livserfarenhet. Några år på nacken är en fördel i detta arbete. Men unga raska och smidiga medlemmar har också en vikktig funktion! Det är kombinationen som gör det. En god blandning av tjänstehundförare.

Just nu ligger Násti behagfullt utsträckt på sälskinnet framför brasan! Med såret neråt. Det gör uppenbarligen inte ont. Hon har koll med ett öga. Hon lär sig gradvis tackla situationen. I går hoppade hon med lätthet från gräsmattan över bäcken till bryggan nedanför huset. Avståndsbedömningen funkade bra.

Inga nya eländen i dag!    TACK.

Antal kommentarer: 1

2013-03-21 17:47:03 - Elina

Skönt att höra att läkningen går bra (heart)! Jag blir avundsjuk när jag läser om träningen :( men nästa vecka är jag och Epic tillbaka igen! Kram Elina
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)