Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUSSE BJÖD PÅ EN ÖVNING

2024-03-15

Onsdag.

Med ännu såphala isiga paratier på vägarna i området, valde Matte att ta en lång skogspromenad med hundarna. I skogen är det barmark och isfritt nästan överallt och det myckna smältvattnet hade till stor del runnit undan. Komna halvvägs på promenaden, skulle Matte och hundarna passera en igenväxt betesvall. Här gick hundarnas nosar upp och fångade en intressant vittring! Matte klev samtidigt i kanten av en stor hög med mycket färsk älgspillning. En vuxen älg hade nyss gått framför Matte och hundarna. Matte stannade upp och tittade runt om mot skogskanten och hundarnas nosar pekade i en och samma riktning och det var dit Matte hade tänkt fortsätta sin promenad. Runt Matte och hundarna låg ett flertal mycket färska högar med älgskit, från minst en vuxen älg och en fjolårskalv. Matte ansåg att det bästa var att göra helt om och inte störa älgarna. Det blev en mycket omväxlande skogspromenad i kuperad terräng och gammelskog, slät mark och planterad tallskog och igenvuxna betesmarker. Två timmar i skogen blev det och en halvmil traskade Matte och hundarna. En härlig promenad med utgångspunkt hemifrån.

Matte var lika ovetande som övriga deltagare i träningsgruppen, när Husse lastade in två kassar i bilen inför kvällens träning; men kände igen den ena kassen och hade aningar inför kvällen. 

Han hade tidigare nämnt att han hade planer på en övning, vid nästa träning i den gamla sjukhuskällaren. Han har tidigare tränat hund precis som Matte, men de senaste åren har han fått allt större problem med gåapparaten. Från att ha varit Husses räddningshund blev Ailis mamma Modji gradvis Mattes räddningshund att träna och både Modji och Aili tränades av Matte, när Modji åldrades och lämnade flocken på grund av sjukdom. Husse är utbildad tjänstehundinstruktör och har mycket kunskap och erfarenhet att tillföra träningsgruppen, även när han inte längre själv tränar hund.

Två hundar i taget skulle göra olika övningar tillsammans med sina förare. Ordergivning: "Sökområdet är kontaminerat. Inga tassar eller skor får nudda golvet. Förarna måste bära hjälm och munskydd. Hundarna får inte äta något de hittar då det kan vara giftigt. Förarna måste hela tiden ha en hand på det plastband som är spänt rakt igenom lokalen som skall sökas igenom". Ekipagen löste uppgiften lite olika. Matte satte både Aili och Dima på en av två tillgängliga sparkcyklar, vilket de flesta gjorde. Ailis son Sumo har en kreativ Matte, som stoppade ner honom i en stor sopbehållare på hjul! Efter att ha fyllt upp den med säckar, så att Sumo skulle nå över kanten för att kunna söka. Matte sökte med en hund i taget, liksom ännu en förare som skulle jobba med två hundar. Aili är rutinerad och satt som en staty medan Matte körde sparkcykeln längs med plastbandet. Förvånande nog gjorde Dima detsamma! Han som aldrig någonsin blivit körd på en sparkcykel! Tillit. Han litade på Matte helt enkelt och gjorde som hon bad honom.

Efter denna övning skulle alla hundar hissas i en sele, över en skiva som blockerade ingången till skyddsrummet. Sedan skulle de söka av det mörklagda utrymmet, ännu iklädda selen med säkerhetslinan släpande. Det gick väl så där - för samtliga. Det finns gränser! Som avslutning fick varje hund göra ett litet sök där de hittade två figuranter. De tidigare uppgifterna var tomsök - utan figuranter.

Några filmsnuttar ligger på Mattes Instagramkonto.

Träningsgruppen har väldigt roligt på träningarna. Denna kväll var inget undantag! Det skrattades mycket! Inte minst när tanken uppstod kring hur dessa övningar/lekar skulle framstå för en icke insatt utomstående. Ett gäng på sex pensionärer, där fem stycken passerat sjuttio. Tre har passerat sjuttiofem. Tre icke pensionärer sänker medelåldern i gruppen. Nu lekte pensionärerna med sina hundar, iklädda hjälmar, munskydd och plastpåsar på fötterna. Körande sina hundar på sparkcykel. Utan att ha någon känd diagnos...

Något för någon hundtidning att skriva om kanske. Hundträning är svårt att sluta med när man väl har börjat och ålder är bara en siffra. Så länge man får ha hälsan.

Räddningssökträning som aktivitet ställer krav på både hundar och förare och håller kroppen igång långt upp i åren. Ailis morbror Lime var med och lekte och han fyller tretton år i juni.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)