Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARDAG IGEN / fortsatt issök

2012-12-29

Så blev det torsdag och Husse åkte till jobbet och Matte och hundarna höll sig på tomten. Hundarna tuggade ben och Matte försökte rädda lekstugetaket. Mängden snö på alla tak är stor och den är blöt och tung och skall frysa på igen. Matte försökte även "skala av" överhängande snö som tyngde ner hängrännorna överallt. Kämpigt jobb för någon som inte är jättelång och jättestark, men till kvällen skulle det frysa på och jobbet måste göras. Det lax rätt bra ändå och en nöjd Matte gick in och satte på sig torra kläder. Mycket snö rasade innanför kläderna.

Ett besök väntades på eftermiddagen och hundarna tog emot gästerna med glada skall. Besöket inleddes med en kort promenad längs vägen och gästerna fick vara koppelhanterare. Avsikten med besöket var ju att få träffa några Lapska Vallhundar. Modji visade så gärna att hon är en kampglad och lekfull hund! Men även att hon är lätt att bryta och gör som hon blir tillsagd. Besöket fortsatte framför brasan och där visade hundarna sig från sin keliga och sällskapliga sida, genom att mycket gärna låta sig klappas. Modji kurade ihop sig hos en av besökarna och njöt i fulla drag! De visade sig precis som de är. Eftersom rasen är mycket heterogen så kan man därför inte utgå ifrån att alla Lapska uppträder så här. Familjens hundar är påtagligt sociala och intresserade av alla människor de möter. De är vänliga och tillitsfulla. Av födsel och ohejdad vana.

Fredagen inleddes tidigt med ett besök på Djursjukhuset Albano. Innan labbet stänger för långhelgen, ville Matte ha ett progesteronprov taget på Modji. En liten fingervisning om huruvida Nyårsafton/Nyårsdagen är bästa dagarna eller inte. Hanhundens närvaro är ju tämligen viktig.....

Efter avlämnat blodprov for Matte och hundarna åter ut till Ekerö för att söka av ute på isen. Tillsammans med ett av de andra hundekipagen i MPS / hundgruppen, samt en dykare som säkrare. Både Matte och den andre hundföraren bar isdubbar samt säkerhetsvästar som blåses upp vid kontakt med vatten och de sökande hundarna bar flytväst och sökte i koppel/lina. Vinden var mycket kraftig och hade börjat bryta upp isen i kanten av sökområdet. Man riktigt såg hur isen vid varje ny vågattack bröts sönder i isflak och isen närmast gungade. Där gav sig Matte och den andre hundföraren ut med mycket stor försiktighet. Han gick ut först och Matte och Násti kom ett gott stycke efter. När han vände om vid den bortre kanten för var hundarna tidigare markerat signalerade han reaktioner, men inte exakt var. Matte och Násti jobbade vidare och rätt som det var gick Násti i skall. På samma ställe där hundarna tidigare markerat. För att få området noga avsökt, nu när det trots allt gick att gå på isen, rörde sig Matte med Násti och det andra hundekipaget fram och tillbaka över det område som gick att gå på. På långt håll ifrån varandra. Matte gick med Násti i en inåtgående spiral i det område där hon började skallmarkera. Rätt som det var satte hon ner nosen och sökte mycket noga igenom ett område på ca fem kvadrater. Med nosen klistrad mot isen. Hon sökte sig mot ett vasstrå som stack upp där isen varit lite trasig. Båda hundarna visade intresse i samma område och isen tuggades snabbt sönder av vågorna som slog mot iskanten. Innan dagen var över skulle detta område också vara isfritt.

Tack vare säkerhetsvästar, hundflytvästar, isdubbar och en säkrare vid land med livlinor och ispik, var det möjligt att ge sig ut. Ett extra ombyte med kläder fanns i bilen. Samt varmt kaffe. Matte har aldrig tidigare gått på så osäker is. Men det gick ju väldigt bra. Stranden är dessutom långgrund.

Foto: Morgan Sköld, kopierat från FB. 

Ett skogsparti upp mot vägen avsöktes på tillbakavägen. Efter hundvila, lite mat i magen och fika i den isande kalla vinden, satte sökandet igång i ett annat område. Här har snötäcket minskat betydligt den senaste veckan och snön i dikena har sjunkit ihop. Nu var det Modjis tur att jobba. Eftersom hon löper och skall paras, fick hon inte vara ute på isen med risk för vinterbad. Matte överlämnade med glädje pulsandet i djup snö till männen i sällskapet. Matte och Modji hittade ett skoterspår längs vägkanten att hålla sig till och så småningom fick Modji ett intresse mot en plats som tidigare avsökts av Násti och Modji, men då utan intresse. Ett oåtkomligt utrymme som måste kollas upp av andra.

I den sjunkande solens strålar passerade Matte ett vintrigt vackert Drottningholm på hemvägen. Ulvsunda industriområde var inte fullt lika vackert....   Hemma var det 14,5 grader i stugan och efter uppackning sjönk Matte ner i fåtöljen framför brasan, med en liten virre samt två nöjda hundar utsträckta på sälskinnet i brasvärmen. Ett gott dagsverke.

Aftonbladet lördag: http://www.aftonbladet.se/incoming/article15995883.ab

 Polisen glömde leta i mannens trädgård....

Antal kommentarer: 1

2012-12-31 10:12:06 - Anette

Att hundarna inte hittade finns säkert förklaringar till. Men polisen, hur kassa får de vara ?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)