Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING PÅ GILLINGEKROSSEN

/valpträff

2012-08-22

tisdagen tog Matte en promenad med hundarna runt kvarteret. Det fick räcka för Gázzis del, eftersom det skulle tränas på kvällen. Däremot tvingades Násti och Modji med på en cykeltur, vilket de inte föreföll ogilla alltför mycket. När Lihkku sedan skulle gå på promenad med sina mattar, ställde sig Gázzi promenadberedd och ville helt klart följa med! Varför hon fick göra dotterdottern sällskap på en tur upp till sjön.

Även Lihkku fick följa med sin matte på en cykeltur i området lite senare.

Så skulle alla fara iväg för att träna och när Matte passerade Lihkkus bil med Gázzi så hoppade Gázzi in och satte sig bredvid Lihkku, som det mest självklara valet av bil! Där satt sedan Gázzi och tittade stint på Lihkkus matte och tyckte nog att det var dags att åka nu, när hon själv var på plats. Eftersom Gázzi så tydligt visade vad hon ville fick hon sitta kvar och åkte i den bil där det fanns mer plats än ihopträngd med Násti och Modji.

Denna träningskväll kom att bli en enastående valpträff av en händelse. Där samtliga hundar kom från samma familj och egentligen bara var på sin regelbundna sökträning! Träningsgruppen denna kväll bestod i sin helhet av Gázzi, Násti, Modji (Nástis första kull), Lihkku (Nástis andra kull), Lime (Aiko/Nástis tredje kull) och Epic (Adja/Nástis tredje kull! Sex Lapska Vallhundar ur samma familj tränade räddningssök tillsammans denna kväll. Smått unikt får man väl säga. Inget provapå utan veckoträning.

Gázzi fick börja med ålderns rätt. Innan hon legat och stelnat till i bilen. Gázzi fick ett frisök där hon var försedd med en lång säkerhetslina för Matte att hålla i. Men Gázzi styrdes inte, hon fick söka som hon själv ville. Gázzi var på hugget och sökte runt området och hittade sina tre figgar och skällde ut dem ordentligt. Två av figgarna låg en bit upp på grushögar, vilket är Gázzis favoritmiljö och hon hade inga problem med att ta sig upp. Bra bakdelsträning.

Modji fick ett stort frisök med tre figuranter på miljömässigt tuffa områden, bland gigantiska sprängstenblock. Modji har lärt sig att studsa fram över stenarna och hon rör sig obehindrat och snabbt. En av figgarna hade kämpat sig högst upp på en gigantisk grushög och därifrån blåste vittringen rakt in i bergväggen. Inte lätt! Men till slut löste Modji uppgiften och även denna figge skallmarkerades mycket bra. Násti tränade bara skallmarkeringar denna kväll.

Lihkku fick ett frisök och Husse hade lagt ut de tre figuranterna. Två låg gömda bland sprängsten och en i ett stort däck i en grop nära ett vattenfyllt hål. I Nederländerna där Lihkku lever finns inga berg och alltså inga bergtäkter och inga mängder med stora sprängstenblock. Det var ett år sedan Lihkku senast sökte i sådan miljö och trots det tog hon för sig bra och sökte noga och uthålligt! Hon hittade sina figgar bland stenarna och kunde konstatera att stå på vassa stenar och skälla inte var helt lätt. Men hon skötte sig mycket bra och hittade även sin "lillmatte" inkrupen i däcket. Lihkku skallmarkerade sina figgar med ett bra och ihållande skall! Duktig tjej!

"BrödernaBrun" fortsatte sin träning som tidigare och de tar vind mycket bra, visar tydligt var de har hittat en människa på långt håll och går ut fint. Samtliga hundar visade att de är oberörda i miljön och har stort figurantintresse, kan jobba på avstånd från sina förare och ändå samarbeta. Härligt att se! En samling hundar som älskar att jobba och är bra på det de gör.

Ett stort TACK till alla valpköpare, som så väl tar vara på det material de fått att förvalta.

Kvällen avslutades med gruppfotografering, där hundarna fotades i gatlyktors sken på en infartsparkering. Ljuset var viktigare att använda för träning än familjefoto. Därefter for alla till MAX för gemensam middag med glass. De duktiga hundarna fick ligga i sina bilar och ta igen sig. Trots att det borde ha varit de som åt glass!

Antal kommentarer: 1

2012-08-22 14:01:55 - Anette o 4 lapska

Ser fram emot bilder !
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)