Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNTLIGEN VAR DET DAGS!

2021-04-11

Lördag.

En mycket efterlängtad dag!

Matte startade dagen med att gå en härligt vårig långpromenad med hundarna. Det blåste förvisso rätt kraftigt och kallt ännu - men solen sken! Det regnade inte på tvärs. Några trevliga möten blev det längs vägen och hundprat i området numera blir mycket om nyblivna hundägare, nyutflyttade i skogen och havande dåliga kunskaper eller inga alls om hundhållning och hundmöten. Incidenterna blir allt fler med okontrollerade hundar långt ifrån sina förare och springade helt lösa på vägarna långt före och efter sina människor. Som då inte heller ser att hundar springer in på tomter och skiter. Att alla hundar varken vill eller skall hälsa på varandra verkar vara ett okänt begrepp för många tyvärr.

Nu fick Matte höra om ytterligare några idiotiska hanhundmöten där hundägare inte respekterat önskan om avstånd! Man har hundar man inte orkar hålla i när man har dem i sele och man har icke styrbara lösa hundar. Sele är populärt hos många - men alla orkar inte hålla i viljestarka och tunga hundar, när selen fungerar som en dragsele och den som håller i snöret endera åker med, går omkull eller släpper taget. Som alltid - allt som blir populärt passar inte för alla. Två hundar med sele i stället för halsband blir väldigt starka tillsammans om de strävar åt samma håll och viljan är stark och dövörat slår till. Även omde var för sig inte väger så mycket och är mer hörsamma. Flockmentalitet.

Så blev det dags att lämna hundarna hemma och ge sig iväg. Till Husses gamla arbetsplats, men ändå inte. Nu i ny byggnad på ny plats. Täby Kommunalhus är en av fyra platser i Region Stockholm där man kan vaccinera sig mot Covid-19. Utan att behöva invänta något brev. Laddar man ner appen "Alltid öppet" läggs där ut när olika åldersgrupper tillåts boka tid för att vaccinera sig. Man måste inte invänta något brev. På lokalradion var man snabba med att rapportera när det var öppet för gruppen 70+ att boka tid, efter det att vaccinerandet av gruppen 75+ klingat ut. Husse och Matte var snabba med att få tid redan den första möjliga dagen och nu var den här.

Köa gjorde man utanför och med solsken var det ju inga problem. I kö fick man ställa sig högst tio minuter innan bokad tid, åtskilliga men troligtvis för små skyltar fanns och många var inbokade samma tid och förstod inte att många vaccinerades samtidigt. Viss förvirring uppstod i köordningen.

 Klicka för större bilder.

Kön växte baköver och trängsel uppstod. Vilket var förväntat och med jämna mellanrum dök en extremt tydlig och effektiv kvinna upp och sorterade äldre som betedde sig som dagisbarn. Man trängdes, höll inga avstånd och följde inte regler. Ville stå tillsammans trots olika tider. Husse och Matte hade tio minuters mellanrum och måste således stå på olika ställen. Något en del maskade med och då blev det fel i insläppet. Denna kvinna pekade med hela armen och skickade iväg dem som hade mer än tio minuter till bokad tid på promenad. Tacksam Matte, då ett par varken ville hålla avstånd tätt bakom eller hade bokad tid om högst tio minuter. Nu blev det ordning och reda och när den effektiva kvinnan sorterat sjuttioplussarna noga efter bokade tider, kunde hon hantera insläppet extremt effektivt och smidigt! Imponerande! Sju bord var glest utplacerade och sju personer i taget kunde vaccineras. 

Lugnt men effektivt och proffsigt flöt det på vid varje bord. Matte registrerades, fick upprepa svar på frågor hon besvarat vid bokningen i hälsodeklarationen och fick informationen att hon skulle vaccineras med Pfizers vaccin. En överraskning då "alla" pratat om att Astra Seneca var det vaccin man nu hade gott om. Ett vaccin som ger blandade känslor. Allt var snabbt avklarat och i den stora hallen var halva utrymmet avdelat för femton minuters obligatorisk vila efteråt. Många mycket glest utplacerade stolar stod till förfogande och där satt Husse och underhöll sig med mobilen sedan fem minuter.

Tillsammans lämnade Husse och Matte lokalen och tog sig till en närbelägen och öde restaurang nära stängningdags. Melanders har inte besökts på över ett år. En utmärkt fiskrestaurang. Där intogs en måltid för att fira i en lokal som var helt tom på gäster i övrigt och dessutom satt Husse och Matte intill entré och bullrande ventilation. Här satt de mycket bra! Åt gott och njöt av att äntligen ha fått den första sprutan! 

Hemma väntade hundarna och ännu dröjde det lite innan solen skulle försvinna. Trappfika i lågt stående sol satt bra efter maten och hundarna fick varsina hundtugg att roa sig med en stund, dagen till ära.

En kvällsmacka med passande dryck intogs senare framför brasan.

 

Att vaccinera sig mot Covid-19 gör man inte bara för sin egen skull, utan för att bidra till att smittspridningen i samhället bromsas upp. Det enda sättet att få stopp på pandemin är att så många som möjligt vaccinerar sig. När Matte och Husse var små härjade sjukdomen polio och det var väl ingen som tvekade när barnen kunde erbjudas vaccinering! "Barnförlamning" ville ju ingen att ungarna skulle få! En skräck. Även barn får "långtidscovid". De vuxna som har det vittnar om stort lidande. Detta utöver alla snart 14.000 som dött i Sverige under ett år med sjukdomen.

Det borde vara en självklarhet att vaccinera sig mot Covid-19 när man erbjuds möjligheten.

Tycker både Matte och Husse.

 

 

Antal kommentarer: 2

2021-04-11 16:35:25 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Toppen att ni har fått vaccin nu! Jag får på onsdag och är jätteglad! Min man har redan fått.
Christina

2021-04-11 17:59:39 - Marianne

Grattis själv!
Vi vågade inte tro på någon spruta före Midsommar, efter alla turer i regionen med besked/löften och motbesked. En andra spruta blir det om sex veckor. Lycka till på onsdag!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)