Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DAGARNA RINNER IVÄG

2024-08-20

Lördag.

Matte fyllde år och tog vara på dagen! Tacksam över att få fira ännu en födelsedag. Ingen självklarhet och allt mindre självklart för varje år. Om man nu skall försöka se det från den positiva sidan. Samtidigt blir åren som är kvar allt färre och även de som är med och firar. Man gör sitt bästa för att inte jämföra sig med den generation som fyllde lika mycket när man var liten eller ung vuxen. Gamla gummor, ofta klädda i svart och alltid likadant i tantkläder. Dåtidens mormors-/farmorsgeneration. Matte hade inga tantkläder i svart när hon och Husse for iväg till 4-H klubben i Kårsta, där de serverar de världens absolut godaste prinsesstårta! Bottnade gjorde Matte med en matig sallad. Hundarna var med så klart, men fick bli kvar i bilen, då det var svårt att hitta skugga utomhus. Ett lantligt ställe vid slutet av en kort grusväg där det var lugnt och skönt.

Eftermiddagen ägnade Matte åt att ställa i ordning på punschverandan inför kvällen. Under vintern fungerar den som förvaringsställe för mycket som har med trädgården att göra och nu snyggade Matte till lite och dekorerade med mycket blommor och lite kräftskivetillbehör. Söner och en sonhustru anlände medförande godsaker av alla de slag! Allt som hör ihop med en kräftskiva med räkor som alternativ och tårta till efterrätt. Alla anlände med bil och dryckerna var anpassade därefter. Man kan äta kräftor utan alkoholhaltiga drycker. Valmöjligheterna är numera stora. En bra utveckling! Även för icke nykterister. Kör man bil till festen är det välkommet! Hundarna fick inte närvara vid måltiden, sedan Dima glömde sig och slickade på det framställda smöret i smyg.... Han blev dock sedd av sönerna. När tårtan kom fram och det som var uppdukat vid sidan av tagits undan, var dock både Aili och Dima välkomna att ta del av firandet i fotogenlampornas sken.

Måndag.

Dagen då den månatliga städningen av stugan skulle ske och inte av Matte och Husse. Städhjälp en gång i månaden på äldre dagar är en lyx sedan något år. Matte föredrar att jobba utomhus och lägger ork och energi på trädgården och hundarna,  hellre än hon städar inomhus. Husse har svårt att gå och har sagt upp kontakten med dammsugaren. Det räcker med att gå ut och gå med den självgående gräsklipparen då och då. 

Flocken får inte vara hemma när det städas och for iväg till Torpet i Lillbyn/Vettershaga. Här var det tyst och lugnt och ingen granne som slipade i det oändliga, på ett husbygge som pågått i flera år. Hemmalivet präglas av oväsen för närvarande. Ett altanbygge när en tillbyggnad just avslutats. Här i utkanten av byn kopplar både hundarna och deras människor av bättre än hemma. Här passerar inga bilar tätt inpå tomten. Husse och Matte fikade med medhavda mackor och hundarna gick upp i slänten mot skog och berg och åt blåbär. Det var precis lagom varmt och så småningom gjorde Aili och Dima Matte och Husse sällskap, vid lillstugan i parasollskugga. Matte och Husse satt och läste och hundarna gick i viloläge.

Då small det! Rejält! Mycket kraftigt och mycket nära! En älgstudsare avfyrades nere i byn, drygt hundra meter bort. Matte ryckte till, liksom den övriga flocken. Dima som fått panik när en spikpistol plötsligt avfyrades intill vägen, när Matte och hundarna passerade ett hus under renovering i vintras, flög upp och åt sidan några meter. Där stannade han och vände sig om. Han tittade på resten av flocken och vände tillbaka. Matte och Husse fortsatte att läsa och Aili som rest sig upp när Dima flög upp, gick i viloläge igen. Vad sköts och varför? Ett skadat djur? Spekulationer och Matte och Husse hade ingen aning. Så gick ännu ett kraftigt skott av från samma plats. ? Dima låg kvar bredvid Matte och Aili gick in genom dörren, som stod öppen intill henne. Hon slog sig till ro strax innanför dörren. Dima sträckte ut sig och kopplade av.

Sedan sköts det flera gånger till och troligtvis var det en bössa som skulle skjutas in inför jaktsässongen tänkte Matte. Hundarna brydde sig inte längre, när det blev många skott under en längre stund och påfallande nära. Kraftiga smällar med ett helt annat och mindre vasst ljud än en spikpistol. Bra skotträning och Matte var glatt överraskad av Dimas lugna uppträdande. Efter paniken när han flera gånger skrämdes av spikpstolen mycket nära vägen, några hus hemifrån. Ett mycket hårdare och vassare ljud än det från älgstudsaren. Dima förefaller ha vuxit in i en tidigare saknad inneboende trygghet och det känns väldigt skönt. Solen värmde och båda hundarna sökte skuggan i lillstugan och somnade.

Dagen hemifrån avslutades med lite kändis spotting. På pizzerian vid färjeläget stod Tommy Nilsson och väntade på en grabb. De bor i närheten. Här stötte Matte för övrigt ihop med Lena Olin på loppisen för något år sedan, med några bytta ord om något fynd hon gjort. En del är privata när de rör sig bland folk privat och  andra är det inte. En världsstjärna ville nog bli igenkänd. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)