Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MINGEL

2020-09-15

Måndag.

I tidräkningen före C. brukade Lapskflocken då och då besöka Ulriksdals slottsträdgård och Husse och Matte brukade då och då äta lunch på Trädgårdscaféet. Det har varit en saknad att inte kunna ta med hundarna på en promenad i den fina trädgården för omväxling i tillvarorn och den goda vegetariska buffén har Husse och Matte längtat efter.

På måndagen blev det äntligen av! Det har lugnat ner sig betydligt vad gäller smittspridning för närvarande, men nu blir många sjuka i vanliga förkylningar. Risken är att C. tar fart på nytt, i skuggan av alla andra höstinfektioner. Det känns lite som att vissa saker bör göras just nu - i skarven. Så då for Lapskflocken söderöver denna sommarvarma dag med regnet hängande i luften. Några skurar avlöste varandra längs vägen till Ulriksdal. Vid ankomsten regnade det och Husse och Matte skyndade in via en ny ingång anpassad "efter omständigheterna". Många bilar var det på parkeringen, men mycket folk var det inte. Alla var mycket väl utspridda och "C-vakter" med västar höll ordning på kön vid buffén för avståndshållande. Alla ätande försågs med plasthandske på "tahanden" och spritflaskor var utplacerade överallt. Ordning och reda således! Vilken restaurangägare vill orsaka ett lokalt klusterutbrott av Covid-19?! Många bord men få stolar fick gästerna att hålla avstånd. Husse och Matte lät sig väl smaka! Rödbetsbiffarna slog det mesta.

Matte handlade några krukväxter och plantor till trädgården och sedan tog Lapskflocken en promenad i den stora trädgården, där det är självplock av grönsaker och blommor, samt äpplen. De två Lapska var inte de enda hundarna här! Vart de vände sig såg de en annan hund och var det inte en hund så var det en robotgräsklippare tätt inpå. Både Modji och Aili valde att gå in i dofternas värld! De dammsög sig fram med nosarna i backen. Inte en doft kan ha undgått dem! Vad som var så intressant under alla bord/bänkar med uppställda växter förstod aldrig Matte. Ut i frilanden fick inga hundar gå, men gärna i gångarna mellan odlingsfårorna. Allén mellan de många äppelträden var full med fallfrukt och en hög ett stycke bort skvallrade om vad som händer med nerfallna äpplen. Matte skämdes inte när hon plockade ett äpple som låg vid fötterna och satte tänderna i det. Hundarna fick dela på äppelskrutten och blev glada för det!

Hem for flocken efter att ha minglat med andra människor och hundar och det är inte något man ägnat sig åt så mycket åt den här sommaren. En välgörande utflykt som förr. 

Husse tog lite senare en skogspromenad med Modji och Aili, som vräker i sig blåbär på promenaderna. De mötte en granne med hund som ratar blåbären och nu fokuserar på lingonen! Så där kunde gubbarna stå och snacka en stund medan två hundar rensade riset på blåbär och en hund skyfflade i sig lingon. Ingen konkurens! Vilket bärår!

Matte hade lagt ut en liten kub av röd Kong när den övriga flocken gav sig ut i skogen. Vid återkomsten fick hundarna, en i taget, leta rätt på denna lilla gummibit. Som Matte gömt intryckt under en stor sten. Kongbiten var diskad och hanterad med tång. Båda hundarna tog vittringen i den kraftiga vinden och lokaliserade gömstället direkt. Uppletandet var klart på några sekunder. Matte klippte sönder gummikuben i två bitar, nu på 1x1 cm. För att få det svårt hade Matte för en tid sedan gömt Kongbiten tätt mellan två gummidäck på cykel och pirra i vedboden. Då tog det lite tid och hundarna fick jobba. Utomhus i frisk vind löser de uppgiften fort. Hemma. När de vet vad som förväntas. Det lär bli annorlunda på lagtävlingen när de skall leta efter samma sak, i ett sammanhang där de är inriktade på sök efter försvunna människor!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)