Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TOG VARA PÅ DAGEN

2022-10-29

Fredag.

Planen var att Matte, Husse och Aili även denna dag skulle åka ner till golfklubben för att äta lunch. Passande på innan detta kommer vara ett minne blott nästa vecka. För att suga på karamellen så länge det går. För att njuta av god mat och god stämning tillsammans med andra två och fyrbenta, innan lyxen under sommaarhalvåret med en restaurang nära inpå, även för alla som bor ute i skogen, försvinner. Planen reviderades när Husse snackat med en gammal jobbarkompis, som gärna ville passa på att träffa Husse för lite umgänge över en lunch med golfträning. Matte kände att gubbsen kunde få egentid tillsammans med jobbsnack och golfsnack och allt det där som gamla kompisar vill prata om. Matte och Aili får en ny chans på lördagen.

Dagen var mild och behaglig och när Matte stökat i stugan på förmiddagen, med sådant som måste göras innan samvetet tillåter utcheckning, gick Matte och Aili ut i govädret. Aili strosade omkring medan Matte ägnade sig åt lite pyssel med krukväxter som behövde omhändertagande. Sådant som skulle ha gjorts för länge sedan, men nu fick Matte en andra chans att stå utomhus och spilla jord omkring sig. Inte för varmt och inte för kallt. Några pumpor hade inhandlats och nu fixade Matte till en höstdekoration för egen njutning. 

Klicka för större bilder.

Sedan gav sig Matte och Aili iväg på en promenad vid den närbelägna sjön. Mitt på dagen en fredag är det sällan många ute och traskar här. Fler lär det bli till helgen. Aili fick gå okopplad och hon har tagit till sig av all träning i hur man uppför sig som okopplad hund. Aili är duktig på att vara följsam och hon vänder sig om med jämna mellanrum för att ha koll på Matte så hon inte kommer på efterkälken!

På väg upp till sjön hade Matte mött en fritidsboende granne som undrade om Matte hört något om vargen. Det skulle åter ha synts en varg i närheten. Men nej. Matte har inget hört. Då och då passerar naturligtvis någon varg och har så gjort i alla tider. Färre lär det bli efter årets anmärkningsvärt stora avskjutning som börjar nu! Vargstammen decimeras i samarbete med Norge och vad man tycker om detta i EU/Bryssel och vad reglerna säger tas det ingen hänsyn till! Med denna masslakt på varg minskar chansen för artens överlevnad drastiskt, då inavelsgraden höjs ytterligare. Den är mycket hög redan nu och missbildningar hos varg förekommer inte sällan.

Hur kommer det sig att man kan leva med avsevärt fler vargar omkring sig nere i centrala Europa, som är mer tätbefolkat, än i Sverige och Norge? Det är inte vargar som gör att älgstammen minskar. De minskar även i storlek. Det är människor och människors skövling av skogen som påverkar älgarnas miljö. Samt allas vårt klimat när skogen försvinner. Älgarna är mindre nu än tidigare. Det är inte vargarnas fel. Unga jägare uppepar som ett mantra vad som sagts generation efter generation. Vargen tar det man själv vill skjuta. Att man tjänar pengar på att sälja jakträtter är ingen nyhet. 

JA. Matte ogillar skarpt att så många vargar skall skjutas i Sverige och Norge inom kort! Artens överlevnad som frisk och sund hotas.

Mattes tankar snurrade, där hon gick och njöt av promenaden i skogsremsan mellan husen och sjön. Promenerandet med en följsam och hörsam hundkompis som uppför sig väl är en stor njutning. Matte ryckte till när något stort och vitt fladdrade iväg ut över sjön, strax framför Aili på klippan intill. En vilande sångsvan överraskade även Aili, som valde att vända om och berätta för Matte strax bakom. Vinden var obefintlig och Aili hade inte fått någon förvarning. Skvallerträningen har fungerat fint och när Aili ser ett rådjur skvallrar hon till Matte och godisbelönas. Pavlovs betingade reflex. Djur i skogen betyder godis från Matte.

När Matte och Aili återvände hem efter den timslånga promenaden hade Husse kommit hem. Han hade tränat att putta och konstaterade att hålen måste ha krympt i vätan.....  Men det gjorde inte så mycket då maten var god och kompisen hade han inte sett på länge. Nöjd Husse med andra ord.

Matte hade fått en kaka medskickad och slog sig ner för en trappfika medan Aili fick ett hundtugg. Husse hade lite jobb i vedboden att komma ikapp med och behövde skaka ner all pasta. Fjorton grader och höstastrarna har just slagit ut. En geting valde att spatsera omkring på Matte som lät den hållas. Så länge den inte gav sig på hallongrottan!

När skymningen föll tände Matte det lilla batteriljuset i pumpalyktan. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)