Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖNDAGSAKTIVITETER

2017-09-11

Söndag.

Familjen for ut till Torpet för att hämta hem mer ved och överraskades av att det var städdag i vägföreningen. Vilket Lapskflocken inte hade en aning om då mötet sammanföll med en familjehögtid och något protokoll aldrig tillkännagivits. Så medan Husse lastade släpet med ved och hundarna höll koll på alla lukter på hygget intill, släpade Matte ris längs den gemensamma vägen, där två motorsågförsedda män röjde längs kanterna. 

När Husse sedan skulle flytta bil och släp började det av okänd anlednin ryka under motorhuven! Bilen fick svalna, Husse och Matte fikade och städade på tomten och sedan skulle Husse försöka köra hem släpet, men då valde Matte att låta honom köra ensam. Med brandsläckaren till hands bredvid sig. Tanken var att skulle bilen börja brinna så skulle det fungera att Husse ensam tog sig ut, men inte fler! Framför allt inte hundarna bakom en baklucka och en grind. Allt värdefullt som träningsutrustning och fällar för hundarna lyftes ur bilen, inklusive koppel och halsband. Allt saker som blir pengar när det skall köpas nytt. Tänkte Matte. Om bilen skulle börja brinna.

Men allt gick bra och Husse messade att han var hemma och bilen mådde bra. Men för säkerhets skull tog han Mattes bil tillbaka. Matte hann under tiden hacka sönder några gamla ruttna stubbar, för att omöjliggöra etableringen av myrsamhällen inpå stugknuten. Modji och Aili njöt av solen på gårdstunet. Hem for familjen tillsammans och på kort tid hade en hel del blivit gjort.

Matte skulle sedan träna luktletande på fordon med båda hundarna och valde nu bort de egna bilarna, där variationen på gömställen kändes minst sagt medioker, för placerande av något med magnet på. I noshöjd är ju allt tillverkat av plast! Enahanda träning kändes det som och alldeles för lätt var det för hundarna att sätta upp tassarna på lacken. Matte vidgade vyerna och kom att tänka på de två mindre traktorer som står på granntomten sedan en tid. De är inte purunga och inte nyligen rengjorda så här borde det finnas störande lukter i form av olja och diesel och lite annat.

Det visade sig finnas ytterligare en mängd störande dofter i form av vargspår i infarten efter vargbesöket nyligen, hundspår efter fastighetsägarens alla hundar som då och då vistas här under en renoveringsperiod, i övrigt står huset tomt. Rådjuren går runt traktorerna och äter fallfrukt dessutom. 

Det blev en mycket bra träning av luktletande! Matte kunde gömma doften högt och lågt och dolt och klurigt. När doften var högt placerad gjordes det så att hundarna inte kunde få stöd med framtassarna. En traktor med framgaffel och stödben bjuder en mängd olika gömställen, samtliga rätt skitiga, för en liten magnetförsedd plåtburk! Om detta funkar bör en slätstruken personbil inte bjuda på några problem - hoppas Matte. För de Lapska var detta i varje fall en mycket roligare träning med de utmaningar det gav dem! Det får inte bli för enkelt när man tränar en Lapsk. Är Husses och Mattes erfarenhet från träning av egna Lapska regelbundet sedan nitton år.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)