Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSTA SNÖN

2021-11-23

Måndag.

Den hög med granris som blivit kvar efter beskärningen vid Torpet på söndagen skulle hämtas hem. Lapskflocken for alltså tillbaka med lämpliga säckar för att lasta in riset i bilen. Släpet kändes inte nödvändigt. Hemma var det vitt av frost och stänk av ett uns snö, efter en natt med sju minusgrader. Morgonen var kall länge, men när väl solen steg närmade sig temperaturen nollan snabbt. Vid ankomsten till Torpet sken solen och på marken låg ett tunt lager med snö. Mer än hemma. En kall vind gav vinterkänsla och det bet i både kinder och fingrar.

De två Lapskdamerna njöt! De satte  fart uppför slänten på skogstomten och det tunna lagret med snö yrde från blåbärsriset när hundarna rusade iväg på skogstomten. Husse knölade in granriset i lövsäckarna och sedan i bilen. Matte finputsade den smala häcken längs staketet och beskar topparna i ett "granbuskage", som fått bre ut sig som vind- och insynsskydd halvvägs mellan stugan och grinden. Stela och frusna fingrar i för tunna handsakar underlättade inte arbetet direkt. Matte jobbade färdigt och tog sedan med hundarna runt på tomten, för att få fart på cirkulationen i händerna. Modji och Aili var inte nödbedda! Vinterystra rusade de iväg före Matte på ett par rundor runt skogstomten.

Några ärenden skulle uträttas och vägen hem gick över Åkersberga. Där var det såphalt mellan de få småstenar som spritts som halkskydd på en butiksparkering! Svart och glashal asfalt såg bara våt ut. Man hade sparat rejält på utströdda småstenar, som även saknades helt mellan bilarna på parkeringen. Matte höll på att gå överstyr när hon klev ur bilen. Vintern har anlänt. Regn på måndagkvällen och många minusgrader på natten till tisdagen. Läbbigt halkigt. Ingen snö här. Bara osynlig och svart ishalka.

Hem kom flocken i skymningen och det frös åter på. Matte satte fart med att lägga ut granriset runt rosor och andra känsliga växter. Husse tog med hundarna på en skogspromenad och mörkret föll snabbt.

Stugan var utkyld och flocken samlades framför braskaminen. Matte var trött och slocknade i fåtöljen.

Klicka för större bild.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)