Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN CHANS TILL!

2018-04-23

Söndagen bjöd på mer korrekt vårvärme och fint vårväder! Inte för tidig sommarvärme. Från 22 till 12 kändes mer normalt. Växlande molninghet, rätt kraftig och sval vind och tolv grader. Golfbanan var inte öppen ännu på lördagen, så Matte tog med hundarna ner för att kolla läget. Då det bara är 6,5 kilometer neråt vägen så är det ju inte långt att åka. Det visade sig att driving rangen hade öppnat! Bommen till klubbstugan var uppe och där stod bilar. Matte gick bort för att höra sig för huruvida hon kunde gå ut med hundarna för en promenad på banan och det mötte inget hinder. "Undvik rangen så du inte får en boll i skallen!"

Så länge Matte gick i motlut bort mot banans slut mot skogen och naturreservatet var det väldränerat och fint. Kommen längst bort där det var planare, var marken ännu svampigt fuktig på många ställen. Så kanske kan det bli ännu en chans innan banan öppnas. Nu släpptes hundarna lösa så snart Matte kommit ett stycke från klubbstugan och de rusade genast iväg i yster jaktlek! Oj vad de sprang och nyttjade de härliga gräsytorna! Snart hittade de harpluttar och började göra vissa stopp här och där. Matte hade visselpipa, tub med skinkpastej och körde lite inkallningar och avståndslydnad. Båda hundarna visade nu tydligt att de ville hålla koll på Matte och skötte sig exemplariskt under den en timme långa promenaden. En förutsättning för att de skulle få vara lösa över huvud taget. Oavsett årstid. Matte hör inte till dem som "åker ut i skogen och släpper lös hundarna och de brukar alltid komma tillbaka efter ett tag." En vana för en del tydligen.

Nu var det en fröjd att gå med de två Lapska som lärt sig vad "frihet under ansvar" betyder och att man inte bör lämna Matte för långt bort, då hon är rätt oförutsägbar. De måste inte gå klistrade intill Matte, utan får röra sig inom dygt spårlineavstånd. Lite längre bort ibland, beroende på terrängen. Det kan vankas godis rätt som det är! Extra gott och attraktivt godis! Matte fungerar mer än gärna som godisautomat om det innebär att hundarna kan få vistas lösa på stora ytor någon gång ibland. Kommunikation med hundarna under promenaden är ju så mycket roligare än att de bara drar iväg och ägnar sig åt sitt. Flockkänslan gillar Matte. Som även stannar upp och väntar ut sina hundar när de hittar något intressant att lukta länge på. De får ju vänta ut Matte när hon ser någon vacker vy eller vill fota eller bara allmänt stanna upp och njuta av "här och nu". En hundpromenad är till för alla inblandade. Alla skall komma hem och vara nöjda. 

Hemma väntade sedan mer krattning för Matte, efter en fika med Husse som klyver den ved han nu kapat upp. Hundarna fick varsina hundtugg i form av stora och hårda tandborstar. Många tunga säckar löv och trädgårdsavfall blev det att släpa och tömma i släpet innan Husse grillade några hamburgare och Matte fixade potatisgratäng från ICA i ugnen. Snabbt fixad middag är skönt när annat jobb än att stå vid spisen känns viktigare.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)