Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING I SOMMARVÄRME, foton

2021-05-14

Matte ligger lite efter men inte på latsidan! Efter snö och minusgrader på nätterna vände så vädret över en natt. Vilket innebar att en massa saker som inte kunnat göras i trädgården plötsligt inte bara kunde utan MÅSTE göras. Från att det varit frost varenda morgon på en vattensjuk gräsmatta var det snigelinvasion på en vattensjuk gräsmatta. Gammal sjöbotten med lera kunde inte sluka de femtio millimeter regn som nyligen föll under ett enda dygn och det klafsar alltjämt under fötterna när man går! Hundarna ratar stora delar av ytan. Detta trots att Matte för en del år sedan dränerade med totalt tolv meter egenhändigt grävd och lagd dränering..... Månne en sork fastnat i dräneringsröret?! Att det finns vattensorkar i  och kring bäcken har Modji bevisat genom att för ett år sedan ta en av daga.

Matte har rensat på olika håll, färdigställt en breddning av en många meter lång rabatt längs med staketet, bankat ner rabattkant i trä, satt potatis i pallkragar, gödslat med hönsgödsel och en helt del annat småplock här och där i trädgården. Inte tillbringat mer tid i stugan än vad nattsömnen kräver. 

Äldste sonens femtioårsdag firades fint med gökotta på Kristi Himmelfärdsdag. Familjen samlades i en idyllisk hage för fika med hembakad tårta klockan åtta på morgonen. Solen sken och värmde redan tidigt och tröjor åkte av rätt snabbt. Modji och Aili var naturligtvis med och fick något att tugga på även de. Här i närheten växte sönerna upp på en sjuttonhundratalsgård där Matte levde under tjugofyra år med häst, hundar och katter. Denna hage är sig exakt likt och det finns en trygghet i att återvända till sådana miljöer. En tidigare födelsedag firades även den en Kristihimmelfärdsdag i denna hage. Då med familjemedlemmar som inte längre finns hos oss. Då skutsade Matte familjen med häst och vagn till platsen och hästen släpptes sedan lös och skrotade runt och betade i närheten av födelsedagsfirarna. Den nostalgiske sonen hade valt platsen för årets firande med omsorg och vädergudarna var goda! Mormor och Morfor närvarade i takarna. Fint med fina minnen. 

Onsdagen blev oväntat väldigt varm och Matte tog en långpromenad med Modji och Aili tidigt. Tillsammans med många andra som valde morgontimmarna för motionerande, när det snabbt blev allt varmare och det var svårt att hinna med i väderomslaget. Hundarna sökte sedan ovant skugga under dagen.

På kvällen tränade Modji, Aili och Modjis halvbrorsa Lime. Solen gassade och ännu halv sex var det varmt. Hundarna fick inte så stora sök ytmässigt, för att inte pressa dem innan de vant sig vid värmen. Däremot ansträngde sig figuranterna att hitta gömställen som skulle bli kluriga och förhoppningsvis innebära problemlösning för hundarna!

 

Klicka för större bilder

Det är väldigt bra att ha en klätterapa i träningsgruppen! Limehusse förvånar gång efter gång med att lyckas ta sig upp på stora höjder och gömma sig för att ge hundarna och sina träningskompisar vittringsmässiga svårigheter. Ju högre en figurant är gömd desto vidare sprider sig vittringen! Det blir svårare för hundarna att lokalisera vittringskällan och för förarna att läsa hundarna. Både Modji och Aili fick jobba en stund kring den höga cistern under ett tak, där figuranten mot alla odds lyckats ta sig upp! Vittringen från en människa som är varmare än omgivningen stiger uppåt. Finns ett tak slår vittringen i taket och följer tak och vägg bort för att varefter falla neråt som ett doftregn. Hundarna måste ha uthållighet i arbete för att inte ge upp när det blir svårt! När omgivningen runt det höga gömstället inte består av en stor plan yta, måste hundarna dessutom hitta möjliga vägar i omkringstående bråte. Av hundarna krävs alltså både stort figurantintresse, stor arbetslust och uthållighet i arbete, god problemlösningsförmåga och miljösäkerhet.

Denna typ av träning älskar alla hundarna i träningsgruppen! Modji har samma driv i arbetet som i sin ungdom och gav sig inte! Till slut fäste hon på vittringen från figuranten högt uppe under taket och markeringsskällde uppåt. Husse hade inga förutfattade meningar om var figuranten var placerad, då han inte hade en aning! Vet man var figuranten är gömd styr man omedvetet hunden. Matte hade gömt sig lite ovan mark även hon men inte fullt så högt. Icke förty överraskades Matte av att Modji med ett enkelt hopp plötsligt befann sig tätt inpå Matte och skallmarkerade fint, så att Husse hittade fram till fyndplatsen.

Aili fick även hon söka rätt på Limehusse, som åter klättrat upp på cisternen och gömt sig väldigt högt uppe. Vilket inte Matte visste om. Aili jobbade snarlikt sin mamma och ringade gradvis in gömstället och kom till markering med nosen riktad uppåt.

Hur Husse lyckats krypa in i det många meter långa järnröret begriper inte Matte, men Aili hittade honom och tog sig in i röret bakvägen! Husse hade tryckt sig in baklänges. Snacka om att krypa igenom en tunnel! Storlek kattleksak! Aili kravlade sig till och med över ryggen på Husse för att nå den del av Husse som eventuellt skulle kunna få fram lite belöningsgodis, men där blev det stopp när axlarna och huvudet blockerade vägen ut. Varför Aili valde att krypande backa flera meter ut ur röret, för att sedan ta sig runt och skallmarkera där Husses huvud befann sig. Armarna var inkilade och ville inte lossna och risk verkade finnas att Husse skulle bli kvar där inne i röret. Aili gav sig inte. Hon skallmarkerade högt och ihållande tätt in i Husses öra, så till slut räckte kraften till att knö sig ut och slippa oväsendet och blelöna den envist jobbande Aili. Snyggt jobbat av båda!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)