Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA FICK VARA HEMMA

2017-04-07

torsdagen öppnade den stora trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Älvsjömässan. Hittills har Husse och Matte varit hänvisade till att besöka mässan under helgen, men två pensionärer kunde nu använda en torsdag till att besöka denna årliga mässa. Tillsammans med en himmelens andra generationskamrater.

Hundarna brukar vara lite sega på morgonen efter en träningskväll och efter en morgonpromenad och senare en rastning fick de tillbringa några timmar ensamma hemma. Det kändes som en bra dag för att lämna dem ensamma ett tag. Det sker inte så ofta. De har det gott i köket och glasrummet med etablerade liggplatser, utsikt mot baksidan och inga möjligheter att titta ut mot framsidan och ha åsikter om passerande hundar. Ett avgränsat utrymme för trygghet och de är alltid tysta och ligger och vilar när Husse och Matte kommer hem. 

Husse och Matte tänkte helt korkat att en vardag skulle det väl inte vara så knökfullt som i helgen. Men hej vad de bedrog sig. Parkeringsgaragen var fulla liksom alla parkeringar kring Mässan. Det var väsentligt mycket svårare att hitta en parkeringsplats än på hundutställningen i December - Stora Stockholm! När Husse och Matte anlände klockan tolv fanns inte en enda ledig parkeringsplats ens borta vid Willys. Det blev till att vänta och köa och rätt snart var det ett annat pensionärspar som varit på plats vid öppningen klockan nio, som kände sig klara och skulle hem. Inte nog med att en plats blev ledig, paret överlämnade även en p-biljett som gällde för ett dygn! Bonntur skall man ha ibland.

På trädgårdsmässan kränger man inte bara  växter. Här finns allt runt omkring hus och trädgård och trädgårdsarbete. Stora maskiner, små handredskap, bekväma och praktiska kläder och diverse pynt. Samt en del man kan förtära i sin trädgård.

Rätt snart hittade Matte två bröder från Estland som tillverkar diverse djurskulpturer i trä till trädgården, med hjälp av motorsåg. Mindre djur för 500kr och mycket stora för lite mer pengar. En naturtrogen björn på bakbenen imponerade. Halva B-hallen doftade av tjära härifrån! Små lekstugor, möbler och annat av trä kunde de också åstadkomma. Man hittar dem på www.puukujurid.ee vilket kan vara värt ett besök.

Husse hittade en jättefin och jättestor åkgräsklippare värdig en golfbana. Aningen överdimensionerad för famijens egen gräsmatta, men imponerande! Husse var inte ensam om att titta längtansfullt.

Uppe i C-hallen skedde den mesta komersen och här separerade Husse och Matte och stämde träff lite senare för att äta en måltid tillsammans. Matte lämnade vardagen en stund och slog sig ner i en härlig skinnsoffa och provade läderstövlar, som man kan stå i en vattenbalja med en hel dag utan att de blir blöta. Hansydda från Irland. Smuttande på ett glas iskall Champagne och med en försäljare som tjänstvilligt drog av Matte stövlarna efter fullföljd provning. Lyxkänsla för en stund i en miljö som en ö i ett hav av blomsterlökar, plantor och annat trädgårdrelaterat.

Husse hade tittat på olika varianter av toaletter att nyttja när WC är en omöjlighet. Familjen saknar både kommunalt avlopp och möjlighet att gräva ner en sluten tank på grund av en bergig tomt. Separettoa fungerar bra, men den behöver uppdateras i den egna stugan.

Efter en god lunch begav sig Husse och Matte hem till sina hundar. Med hem följde diverse "toapapper" i form av broschyrer, ett par reabyxor från Garden Girl, en motorsågstillverkad liten uggla och så ett par nya läderstövlar för härliga och torrskodda promenader i skogen med hundarna framöver. 

Hundarna hann vara ute ett tag i den kalla blåsten med Matte, innan det var dags att dra sig in i stugan igen för kvällen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)