Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BARGIKULLEN

2017-04-21

Torsdag.

Aprilväder i april, föga förvånande. Åter blåste det isbitar i kraftiga vindbyar och regnet hängde löst i luften. Föll lite nu och då och kylan bet, blåsten trängde igenom. Ruggigt kan man säga. Husse och Matte tog trots detta med sig hundarna ut på tomten och fick lite nytta gjord. Husse kapade ved och Matte rensade en många meter lång rabatt, för snyggare omgivning nu när tulpanbladen börjar sticka upp. Med rumpan i vädret gick Matte dubbelvikt i någon timme och den mest blåstutsatta kroppsdelen blev nerkyld. Hundarna var kloka och valde ett mindre väderutasatt ställe att vistas på, när de skrotat runt på tomten ett tag. Modji och Aili fick upp värmen genom att jaga varandra en stund, men slog sig sedan ner på trappen och Násti visade tydligt att hon ville in. I uterummet var det behagligt och Násti slog sig till ro i den gamla mjukbäddade pilkorgen. När regnet började falla mer bestämt, gjorde Matte hundarna sällskap och gick in i stugan. Husse kom snart efter. Lite senare tog han med dem till brevlådan, en promenad på totalt knappt en halv kilometer. Det fick räcka med utevistelse denna råkalla aprildag.

Husse har uttryckt stor belåtenhet med Ailis prestationer på träningen och vartefter har hon utsatts för ökade svårigheter. Hon har tvingats visa vad hon går för när det gäller både klurigheter/problemlösning och självständigt arbete. Hon klarar sig bra. Hennes markeringar är mycket bra! Med ett distinkt skall så snart hon lokaliserat vittringskällan. Figurantintresset är bra. Men någon räddningskurs kan det inte bli tyvärr, då Husse och Matte är för gamla för att få gå kurs. Matte har ändrat texten så att den är mer informativ på den nya sidan som beskriver en träning en vardagskväll, på en avdelning i ett nerlagt sjukhus.

Ailis tre syskon gör bra ifrån sig även de i sina familjer. Syster Saivi hade inte tränat agility sedan tidigt i höstas och tävlade nyligen för att komma igång för säsongen. Vilket resulterade i ett nollat lopp, men med ett tidsfel för ett förarfel och placerade sig trots detta på en hedrande andra plats! Grattis både Saivi och hennes matte! Endast fem hundar klarade loppet utan att bli diskade, många diskades och banan var svår. Saivi gör mycket bra ifrån sig även hon! Brorsan Runne sköter sig bra tillsammans med renarna och är även en fantastiskt fin hund hemma med familjen och barnen, där en alldeles ny liten familjemedlem behandlas med vördnad och respekt när hon ligger på golvet. Syster Adji ägnar sig åt diverse olika grenar och har gått en kurs i hundparcour, där hon visade att Lapska Vallhundar passar fint för att klättra i träd! Både Husse och Matte känner sig nöjda med kullen, nu när syskonen passerat treårsdagen med ett halvår. Hälsomässigt är de sunda och de gillar att arbeta, de är bra på olika hundjobb och de är sociala. De har ett rastypiskt utseende, pälsarna är bra. De blev som sina föräldrar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)