Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSÖKSKANIN

2023-03-21

Måndag.

Matte gick ut med hundarna en sväng på tomten på förmiddagen, innan det skulle börja regna mitt på dagen. De var dock inte så intresserade, då all tilltrampad smält snö på gräsmattan nu blivit till knölig is och omöjlig att gå på. Än mindre att leka på. Aili satte sig på trappen och ville in. Dima hade lite att kolla upp först och skrotade omkring medan Matte plockade upp en del skithögar, som tinat fram längs staketet. När Dima flyttade in kunde han slå sig ner och skita lite var som helst på tomten, men han har lärt sig av Aili som, liksom flockens tidigare Lapska Vallhundar, alltid går på toaletten längs staketet. Vilket är logiskt. Man markerar in sitt revir. Helt ok överallt utom i rabatten som ligger längs staketet mot grannens gräsmatta. Men det vet ju inte Dima än, då där legat snö som överallt annars. 

Husse, som varit en sväng till Norrtälje och kollat hörseln, kom hem och Matte for iväg.

Matte ser ut som hon gör med ljus hy och fräknar och håret har varit rödblont, men grånar allt mer. En hudtyp som inte bör utsattas för sol. Men solen har lyst på Matte under många år nu och gradvis har det visat sig i form av solskador. Som tur är har Matte föredragit semesterresor till Island och Svalbard före resor till Mallorca och Kanarieöarna. Men utomhus har Matte vistats mycket och även den sol som lyser över Sverige kan ha negativa effekter på huden.

Nu skulle Matte iväg och kolla nya  ansiktsfläckar som uppstått sedan förra sommaren, samt kolla redan behandlade solskador. Doktorn tog fram frysapparaten och frös ytterligare lite här och där i Mattes ansikte och bokade in två tider för dubbel PDT-bahandling; En nyhet. Matte fick veta att den obehagliga behandlingen med cellgiftsalva som Matte genomled för några år sedan varit verkningslös. Man smorde in en salva som skulle söka upp och förstöra förändrade celler över en period på många veckor. Vilket dels skapade sår i ansiktet överallt där solen skadat celler, samt gav en influensaliknande känsla i kroppen. "Den salvan var hemsk och verkningslös och används inte längre" berättade doktorn.

Så Matte var alltså en av flera försökskaniner, som trodde att hon fått en bra behandling mot sin aktiniska keratos, men som bara fått negativa effekter av behandlingen, i form av dåligt mående under behandlingsperioden och inget resultat alls vad gällde solskadorna. Aktinisk keratos är inte ovanligt, men måste behandlas för att inte övergå i skivepitelcellscancer. Matte trodde att hon fått en bra behandling tidigare, men i princip hade ingenting behandlats. Nu har man hittat en annan behandling. En ny behandling. Något man tror på. Så bra! Men så hette det ju även när man behandlade med Zyclara för flera år sedan.

Under tiden har Mattes ögonbryn försvunnit helt, då huden skadats av solen. När Matte försökte få det att se ut som om hon hade ögonbryn inför sonens bröllop i höstas, var huden så skrovlig och ojämn att det var rätt omöjligt att rita dit något ögonbrynsliknande. Matte ser ut som hon gör och det är bara att tugga i sig. Inga ögonbryn alls, bara röd och fjällande hud. Men vad spelar det för roll egentligen. Det viktiga är ju att få bort av solen förändrade celler, innan de blir cancerceller. Det finns olika typer av hudcancer och alla har inte detta långa och tydliga förstadium som kan behandlas. Av de solskador som upptäcktes först i Mattes ansikte, för tjugofem år sedan och frystes flera gånger, finns inga andra spår än visst pigmentbortfall. Toppen! Så nu hoppas Matte på att även de ny röda och fjällande fläckarna kan trollas bort med ännu en ny typ av behandling. Matte väljer att tro på att denna nya behandling skall få bort alla nya solskadade celler, innan de går på djupet. 

Matte gör vad hon kan för att slippa få nya solskador, genom att använda solskyddsfaktor 50 och inte ligga och sola sig. Men utomhus fortsätter Matte att vistas och som doktorn så klokt påpekade: "Man måste ju leva också!" 

Håll koll på hudförändringar och nytillkomna röda fjällande fläckar måste kollas upp! Något inte alla känner till. Man pratar om bruna fläckar och malignt melanom, men det finns andra hudförändringar man också måste se upp med. Aktinisk keratos i sig är inte farligt, men kan leda till något som är värre.

Regnet upphörde framåt kvällen och Matte kunde ta en kortare promenad med hundarna på delvis helt isfria vägar! 

Även Husse kunde berätta om nyheter han skulle få ta del av. Nya hörapparater och laddningsbara sådana! Inga pyttesmå och dyra batterier mera. Utvecklingen går framåt och man får hoppas åt ett bra håll, som inte påverkar klimatet negativt. Måndagens rapport är skrämmande.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)