Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TORPBESÖK

2014-09-12

Torsdag.

Husse hade en del ris kvar att hämta vid torpet för att köra till tippen. Solen sken från en klarblå himmel fram på dagen, efter en dimmig och kylslagen morgon, så Matte följde självklart med. Både hon och hundarna behövde få njuta av den härliga skogsbacken. På vägen inhandlades varsin fiskgrätäng på ICA i Bergshamra vid Bergshamraviken. Sommarkänsla var det i byn, med många båtar kvar vid bryggorna. Sensommar med glass i solen! Inte så tokigt!

Färden gick vidare ut på kustvägen och över Vettershagabron  vidare till torpet i Lillbyn. En del av Vettershaga. Här var nu den lilla vägen, Vettershaga Skogsväg, iordninggjord inför vintern. Det har varit problem med svallis och djup lera i hörnet upp mot torpet, men nu var kanten fasad och dikad, så att den permanentboende grannen inte skall fastna igen. Bil och släp kördes in på den egna tomten, som är en skafttomt bakom de två övriga hus som ligger på slänten. Torpet har således två sidor som gränsar till skogen, vilket hundarna uppskattar mycket! Fårstängslet runt den 2.000 mstora tomten har visat sig vara mycket effektivt. Hundarna har inget som helst behov av / önskan att ta sig ut och rådjuren och älgarna har slutat passera över tomten. Även om de kan ta sig över ett 120 cm högt nät. Här får hundarna leva sina egna liv och det kan gå ett par timmar ibland då någon av dem inte syns till. Här finns mängder av ställen att hitta egna krypin för dem, både utomhus och inomhus och ställen att sitta och vaka vid sorkhål. För att slippa ropa på hundarna i tid och otid för att kontrollera dem, är de försedda med reflexhalsband för bättre synlighet bland bärris och ormbunkar.

Men denna dag höll sig hundarna nära Husse och Matte mest hela tiden. Det var sommarvarmt och de bredde ut sig och njöt av både sol och skugga. När Husse och Matte åt lunch på lillstugealtanen höll de sig definitivt i närheten! 

Matte bestämde sig för att krycka uppför slänten till skjulet i bakkanten av tomten. Många stenar och trädrötter fanns det att snubbla på, så försiktighet och eftertänksamhet var av nöden. Matte tänkte att trappteknik borde funka därtill och gav sig iväg uppför. Lite lyftande av fötter och ben var säkert bra muskelträning. När Matte kommit upp till skjulet dök Husse upp med en stor bräda och två bockar. En ljugarbänk skulle placeras intill den högt belägna söderväggen. Här gassade solen nästan lite för mycket denna septemberdag! Bästa platsen på tomten! Husse och Matte provsatt och höjden på bänken var perfekt för att Mattes höft inte skulle övervinklas. Hundarna anslöt och familjen njöt tillsammans!

Men tippen skulle snart stänga och motvilligt måste Lapskfamiljen fara vidare. Fler sprutor skulle också hämtas på apoteket i Arninge. Matte lyssnade till doktorn och kryckade själv in till Apoteket och fixade detta. Medveten om sin oförmåga att både höra ordentligt och gå ordentligt, rörde sig Matte som ett jagat djur över den stora parkeringen! Jisses så en del kör bland alla människor! Husse hade parkerat i skuggan längst bort intill några stora träd.

Kvällen avnjöts utomhus hemma på tomten. Husse klöv ved och gick en sväng med hundarna. Matte ansade sina blommor och klippte bort mängder med vissset på Petuniorna i lådorna. Det händer mycket i en trädgård på en vecka! Stressen innan operationen var nödvändig för att hålla undan till nu. Att gå med kryckor och samtidigt utföra någon form av syssla är förenat med väldigt mycket tankearbete för att inte röra sig och böja sig fel. Inte mycket blir gjort per minut. Men tid är Matte rik på!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)