Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET VAR EN PÄRS!

2023-04-13

Onsdag.

Det var en pärs och när allt var klart rann blodet ur båda ögonen.

Nej, Matte skojar inte och det har ingenting att göra med hundarna eller träning. Men den här dagen tillbringade Aili och Dima extra mycket tid med Husse och tog en promenad med honom på nya vägar på annan ort. De var mycket nöjda med sin dag!

Det var även Matte med sin dag, när den var över. Dessförinnan hade Matte fått sina båda ögonlock lyfta. Inte för att förbättra sitt utseende! Enkom för att förbättra sitt seende. Äntligen hade hon hittat en ögonläkare som såg problemet direkt; På ena ögat syntes bara halva pupillen och följaktligen såg Matte bara hälften av vad hon borde se på det ögat. Men det andra ögat var på väg att få precis lika begränsad sikt. Mycket förslappas när man åldras, så även ögonlocken, om man genetiskt är predistinerad för detta. De är Matte tydligen. Som adopterad vet man föga om sin bakgrund. Det började med att Matte gjorde en synundersökning i vintras då synen försämrats. Därefter åtgärdades efterstarr i båda ögonen och nu skulle två hängande ögonlock lyftas upp för att ge Matte hela synfältet tillbaka. Synskärpan på vänsterögat är utmärkt men seendet har varit dåligt.

Matte fick en skvätt lugnande medicin att svälja för att kunna slappna av lättare. Sedan fick hon en boll att krama i handen om "du skulle känna dig stressad" som sjuksyrran uttryckte det. "Du menar om jag skulle få väldigt ont?" frågade Matte. Vilket var en korrekt tolkning av bollens närvaro. Matte förstod med ens varför den lugnande medicinen skulle sväljas. Matte låg likt i en tandläkarstol men insåg att lyfta ögonlocken gör man inte smärtfritt trots åtskilliga smärtsamma bedövningssprutor i och kring de förslappade ögonlocken.

Matte hade innan hört sig för om hur ingreppet går till och kollat på nätet. Doktorn skulle vända ut och in på ögonlocken, blotta en sena bakom ögat och förkorta den; I korthet. Beövningssprutona var plågsamma. Nålar med trådar stacks sedan igenom ögonlocken när de vändes och trots bedövningen var ingreppet plågsamt upplevde Matte. Det kändes som om doktorn försökte dra ögat ut ur sin håla. Det gjorde ont runt ögat, bakom ögat och det stacks nålar eller skars utan att någonting kändes bedövat. Först i det ena ögat och sedan i det andra ögat. Under en halv timmes tid gjorde det såpass ont att Matte faktiskt svor. Efter att ha genomlidit ett öga väntade nästa.

Det var med lättnad Matte reste sig ur stolen när allt var klart efter en halvtimme. En lång halvtimme. Bollen var okramad men Matte tog nog spjärn med fötterna... Det hade verkligen gjort jävligt ont. Matte försågs med en bunt kompresser för att torka bort rinnande blod. Doktorn var nöjd med sitt jobb och ville att Matte skulle titta i spegeln för att se hur fint det blivit. Matte mötte sin egen blick och allt var rött. Blod i hela ögonen och det rann blod över kanterna och ner på kinderna. Det såg helt groteskt ut. En bild från en skräckfilm! Men ögonlocken var upphissade och nu kunde Matte se hela pupillerna i båda sina ögon! Synfältet var större och påtagligt mycket större i vänsterögat! Fyra dagar skulle det ta för svullnaden att gå ner och "sedan kan dina vänner se vad P. har gjort!" En stolt och nöjd läkare känns tryggt. Även om det nog mest är Matte själv som märker av skillnaden. Bättre syn.

Husse och hundarna hade haft en och en halv timme tillsammans i solskenet och de plockade nu upp Matte utanför ögonkliniken. Matte hade fått salva i ögonen och såg väldigt suddigt och hade väldigt ont i sina ögonhålor och runt om. Varför hon blundade hela timmen det tog att köra tillbaka hem. Två Alvedon gjorde sedan susen och Matte kunde båda njuta av gofika i solen och läsa tidningen; Med en kompress i handen för att torka blodfyllda tårar som fortsatte rinna ur ögonen.

Framför allt Dima var väldigt nyfiken på Mattes ansikte. Aili är mer luttrad. Människor luktar blod ibland. När Dima varit vårdslös och vid kamplek åstadkommit blodvite har han inte varit lika nyfiken. Blod rinnande från ögonen är lite ovanligare. Dima ville  tvätta Matte ren men fick inte. Då dråsade han ner tätt intill Matte, som mådde rätt gott där hon satt på yttertrappen i kvällssolen. Om det var empati eller något annat vet inte Matte, men det var onekligen mysigt med Dima liggande tätt intill. Aili hade gått i viloläge i uterummet, dit dörren stod öppen .

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)