Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FRIHET ?

2022-02-02

"Frihet!", "Freiheit!", "Liberté!", "Freedom!" "Ropen skalla - frihet åt alla!" Jo, fria vill vi alla vara så klart. Men när Matte läser och lyssnar till vad vaccinmotståndare ("jag är inte alls emot vaccin! Bara covidvaccin.") skriver och säger, för att försöka förstå när hon får mail med märkligt innehåll, känns det väldigt luddigt många gånger kring vad man lägger in för betydelse i ordet. Frihet att välja. Frihet att bestämma över sin egen kropp. Frihet att få bli sjuk och behöva avanserad sjukhusvård kanske. På andras bekostnad kanske. När personal och platser inte räcker till, med mindre än att någon uppoffrar sig för någon annans skull. Någras frihet blir andras ofrihet. Måste jobba mer än man vill och orkar.

Några nyligen hitflyttade från andra länder anger just "frihet" som främsta skälet till att man väljer att flytta till Sverige. Där man sedan propagerar för att få vara fri och slippa vaccinera sig. "Fullständigt onödigt och ett ingrepp i den personliga friheten och att låta smitta sig är precis lika bra och det är bevisat att Pfizers vaccin är farligt och det är bara ljug om att vaccinering behövs".

I Österike införs nu vaccintvång och skyhöga böter för den som är ovaccinerad. I Sverige vädjar man från mydigheter och läkare till invånarna att vaccinera sig i så hög grad som  möjligt, som enda möjligheten att stoppa pandemin. Vilket en del uppenbarlilgen anser vara rent nonsens. Under tiden går sjukvården på knäna, förskolor stänger och föräldrar som inte är sjukskrivna själva vabbar. Många yrkesgrupper lider brist på personal, då många är sjuka.

Vad är det för frihet för alla som arbetar inom vården, när platserna på sjukhusen till stor del är upptagna av icke covidvaccinerade som behöver sjukhusvård - även om inte intensivvård behövs i samma utsträckning som tidigare! Man måste börja prioritera och ge sängen till den som behöver den bäst. Skall den medelålders mannen som vägrat vaccinera sig, blir sjuk och behöver vård få sängen? Eller den åttioåriga kvinnan som halkat och skadat sig? Skall man beöva hamna i den situationen när man går till jobbet för åttonde dagen i rad? Att behöva neka några adekvat vård. För att några (alldeles för många) värnar om sin frihet att slippa vaccinera sig mot covid. Skall den med en utsliten höft plågas i mer än ett år med sömnlösa nätter, olidlig smärta och en livskvalitet nere på nollan och kan inte gå alls, för att vårdens resurser inte räcker till att byta ut den totalt utslitna höften. Skall den som nylligen hittade en knöl i sitt bröst behöva vänta på provsvar och eventuellt operation i månad efter månad för att sjukvårdens resurser inte räcker till. För att vissa anser sig ha rätt till friheten att låta sig smittas av covid i stället för att vaccinera sig.

En slutkörd sköterska, pensionär som jobbade extra under pandemin, ansåg att ovaccinerade inte skulle läggas in på sjukhus i nuläget. "De har ju själva haft möjlighet att välja och hade friheten att välja bort vården, när platserna inte räcker till alla". Skall den som vaccinerat sig tre gånger och söker upp vården med diffusa men svåra magsmärtor skickas hem igen, bara för att en som av egen fri vilja valde bort vaccinering ligger i den sista lediga sängen, med svåra andningsproblem? Vårdpersonalen ställs inför att behöva göra val som inte borde beöva göras. 

Funderade Matte när hon gav sig ut på långpromenad med hundarna i rask takt i området. Matte läste nyligen i ett sig tillsänt mail att om man bara lever sunt, motionerar och äter nyttigt, så behöver man inte vaccinera sig!

Matte är en fegis och vill ha både livrem och hängslen. Men den tredje sprutans varaktighet beräknas till bara några månader. Mindre än ett halvår. Bäst före har snart passerat. Matte önskar sig en fjärde covidspruta, ihop med den vanliga influensasprutan i höst. Med astma och kronisk rinit räcker det gott som det är och någon covid därtill vill Matte absolut inte få. Ingen Omikron lightversion heller. Matte vill vara frisk, stå på benen och orka ta hand om sina båda hundar!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)