Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INOMHUSTRÄNING, foton

2019-11-14

Onsdag.

Regnade gjorde det även denna dag från och till. Icke förty tog Husse med sig hundarna på en lång skogspromenad och lyckades undvika att gå överstyr på såphala trädrötter och mängder med blöta löv på marken. Matte ägnade sig åt "pappersarbete" som blivit liggande och långdraget väntande i telefonkö.

På kvällen tränade två Lapska tikar och två Lapska hanar inomhus, för första gången sedan förra vintersäsongen. Det innebär bekvämlighet för hundarna som får vistas i "karantän", uppbundna tillsammans i väntan på sin tur att få jobba. De slipper ligga ensamma i kalla bilar. Relativ bekvämlighet även för figgarna, som slipper bli blöta och nerkylda. Även om bekvämlighetsgraden i ett torkskåp eller under en diskbänk kan diskuteras!

Klicka för större bilder.

Ett stort tack till dem som fixade denna träningsplats och överraskade kompisarna med en övning vid ankomsten! Innan någon fått en möjlighet att bekanta sig med insidan och möjligheterna till gömställen. För säkerhets skull var orienteringstavlorna nertagna! Husse, Matte och Limehusse möttes av ett gytter av dörrar längs två parallella korridorer, i en mycket långsträckt enplansbyggnad, nyligen utrymd. Uppgiften var att söka rätt på en saknad person, samt föremål som kunde indikera närvaro av någon i byggnaden. Alla dörrar var initialt stängda och första missen var att man missade att lämna öppnade dörrar öppna! Varför några utrymmen letades igenom av samtliga tre hundförare som jobbade i grupp med sina hundar. Stresspåslaget var inte omärkligt, då man hade femton minuter på sig att fynda minst en person och ett stort antal okända föremål. Gruppen skulle jobba effektivt, men fick av säkerhetsskäl inte tappa bort varandra. Alla de tre hundarna jobbade i koppel.

Modji fyndade Kirouhusse längst bort i byggnaden! Snyggt jobbat! Aili fyndade något äckel i en behållare intill en toalett. Motivationen var stor där hon rusade iväg längs korridoren och spikade en dörr på glänt! Vad som låg i behållaren ville inte Matte veta. Byggnaden var som sagt helt nyligen utrymd. I ett annat utrymme fyndade Aili och Matte samtidigt en behållare för hundskitpåsar att hänga på ett koppel och därefter en hundleksak. Matte hittade tomma sopsäckar på en hylla och nyligen levererad post innanför ytterdörren. De sakerna var inte med och lekte, men avlämnades som fynd. Även några assietter med osäker bakgrund. Någon mer människa fanns inte i byggnaden. Genomgången var intressant! Man ser mycket som observatör och övningsledare! Aningen ostrukturerat på grund av stress. Samtliga glömde initialt att även leta föremål och hundarna som var på en sökuppgift kopplade inte att de även var på ett uppletande. Fel signaler med sökskynke och kopplat sök i ett söksammanhang, för att leta saker. Fynd av föremål gjordes mest av förarna och ännu saknades sju föemål! Som sedan fyndades av hela gruppen gemensamt. Pyttesmå föremål som lyckats gömma sig väl fast de inte var undanstoppade....  Det finns många sätt att roa sig på  tillsammans med hundarna, en regning novemberkväll!

Alla hundar fick sedan enskilda sökuppgifter och för dem var ordningen återställd. De skulle söka fritt i byggnaden efter gömda träningskompisar. Inga tveksamheter. Modji hade fyra figuranter att hitta och Matte bakom en soffa i entrén blev en lätt uppgift för henne. Figuranten inne i duschen bakom ett draperi och en nästan osynlig och tätslutande dörr blev desto knepigare att hitta för Modji. Som fick jobba länge på de små aningar av vittring som svepte runt mellan rummen. Men till slut var även den fjärde figgen fyndad och belöning kunde delas ut, efter en ihållande skallmarkering. Modji har liksom sina släktingar stor uthållighet i arbete och här behövdes detta sannerligen! Envetet sökte hon om och om igen igenom samma utrymmen, innan hon kunde lokalisera vittringskällan.

För Ailis del blev det en fortsättning på den träning Matte återupptagit efter många år. Att lära in detta första gången är inte som att återuppta den träningen nu. Aili lärde sig från början att hon bara skulle hitta den person vars ägodel hon luktat på ("smeller") och det fungerade fint. För att hon skulle fungera på lagtävlingar fick hon sedan lära sig vanligt sök. Att hitta alla som saknas.

Nu är Matte nyfiken på om det går att backa så att Aili kan både och. Två träningar hittills har blivit lite så där och Matte har känt att hon missat något. Nu var en klicker med och då blev det mycket tydligare för Aili  vad Matte önskade av henne. I kombination med ett lite ändrat upplägg av övningarna. Helt galet blev det inte i alla fall! Matte gillar utmaningar och att lära Aili något nytt och något svårt lockar.

Tack alla för toppenträning med övning!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)