Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARDAGSTRÄNING

2018-09-26

Tisdag.

Även tisdagen blev en dag med i huvudsak vila och flocken förblev hemma på tomten, i den tidiga höstens ännu somriga känsla. Solen värmde gott i den kylslagna och tilltagande blåsten! Hundarna sträckte ut sig på slänten mot bäcken, som åter börjar bli vattenfylld mycket långsamt. De njöt helt uppenbart av värmen!

Matte kände av allt gående och stående i helgen och jobbade i trädgården med lite av varje i korta pass, med solig vila däremellan. Varken promenad eller cykeltur kändes aktuellt för dagen tyvärr, även om hundarna hade både behövt och uppskattat det. Trista insikter att det inte alltid är huvudet som styr vad som skall göras. De största stenarna som Matte samlat på sig bildar nu en fin liten mur, men återsstående stenar måste finna sina platser och det roade sig Matte med i omgångar under dagen. Vartefter tömdes skottkärran. Matte fick gå ner på knä och stretcha åtskilliga gånger och det är märkligt långt ner till marken vissa dagar! Lika långt upp igen. Så det är lika så gott att hålla sig där nere en stund och krypa runt, när man ändå är där. Snyggt blev resultatet vid slutet av dagen!

Husse har skaffat sig en rolig leksak som gör det betydligt roligare att tvätta fönster! Så han roade sig med detta och med en punschveranda har det blivit väldigt många fler fönster att tvätta rena från flugskitar och annat guck, som kletat fast på de fina munblåsta glasen. Även han jobbade i omgångar och en eftermiddagsfika intogs i hammocken i solen vid vedbodväggen. Snyggt blev även resultatet avseende tvättade fönster!

Så himla aktiva hundägare var varken Husse eller Matte den här dagen, men det verkade vare sig Modji eller Aili bry sig så mycket om. De skrotade omrkring lite ibland, åt nerfallna paradisäpplen ibland, låg och bara njöt av livet rätt mycket och höll stenkoll på allt som rörde sig på vägen utanför! De var alltså "på jobbet" hela dagen och Matte körde alltså hundträning i stort sett non stop hela dagen! SKVALLERTRÄNING. Många var det som promenerade i höstsolen. Med och utan hundar. Renoveringen snett över vägen pågår till och från under korta stunder och den här dagen vistades hundar på tomten. Vilket gav Lapskduon en anledning att kommentera ibland. Särskilt vid ett tillfälle blev det lite upprört när tydligen en hund kommit lös och kallades in. De Lapska hade åsikter och troligt är att rymmaren kom för nära staketet. Matte har lyckats så bra i sitt odlande att det gick inte att se vägen bakom grönskan i hörnan.

I vardagen blir det ändå en hel del hundträning, även om man inte i stunden ser det så. Här tränades hundarna timmar i sträck att inte kommentera/skälla ut människor som passerar förbi. När Matte gick över till en granne med lästa tidningar fick som vanligt en av hundarna följa med på den korta turen. Då Matte alltid brukar passa på att träna rallymoment längs vägen och på grannens breda och långa infart. Det var Modjis tur nu och Aili tränades i att bli kvar hemma och inte ha åsikter om detta! Hon vet att det är hennes tur nästa gång. Båda skötte sig fint. Husse promenerade på morgonen med hundarna till brevlådan och på eftermiddagen tog han en skogsrunda med dem.

Så inte var Modji och Aili på något sätt negligerade en hel dag. Även om det inte var någon uppstyrd träning de fick ta del av. I princip allt man gör med sin hund är träning på ett eller annat sätt!

Även om det bara är vanlig uppfostran, som att inte skälla på förbipasserande, eller lite rallymoment på promenaden (ger bra kontakt), eller att stanna kvar och vara tyst bakom staketet när den andra hunden får gå iväg och är inom synhåll hela tiden. Att vara tyst publik på en agilitytävling är inte det lättaste. Grunden läggs hemma i vardagens uppfostran och vardagslydnaden. Ack så viktigt för kontakt och samarbete i alla möjliga situationer och så lätt att glömma boort. Hundträning ägnar man sig inte bara åt på en lydnadsplan, på klubben eller tillsammans med träningskompisarna. Det är en del av livet med hund. Som med barn. "De här reglerna gäller i stort och de här reglerna har vi här hemma".

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)