Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNINGSHELG PÅ ÅLAND

2014-08-04

fredagkvällen begav sig Lapskfamiljen tillsammans med träningsgruppen (totalt sex Lapska Vallhundar) och medföljande familjer till Mariehamn, med kvällsbåten från Kapellskär. I värmen fick inga hundar förvaras i bilarna på bildäck, varför hytter hade bokats för hundarna att vistas i. En sen middag intogs och några inköp gjordes på taxfree. Finland ligger en timme före tidsmässigt och klockan 23.35 anlände träningsgänget till Mariehamn. Sovstugor var bokade på Strandbergs Stugor i den norra utkanten av Mariehamn.

Strandbergs Stugor förtjänar några rader! Stället drivs av ett äldre par som bor i stamfastigheten på ett varv. Hit har man flyttar olika typer av stugor i olika storlekar med olika standard. Alla de olika stugorna ligger i den fina trädgården med gamla äppelträd och i området finns en pool nära vatttnet och bryggorna. Hälften av avgiften för stugorna hade Matte betalat innan och hade några gånger talat med det äldre paret i telefon. Damen hade lovat att tända i stugorna för att hela Lapskgänget skulle hitta rätt i mörkret. Nycklarna satt i dörrarna.  Familjerna installerade sig i de fyra sovstugorna som var minst och hade lägst standard, med plats för tre personer och möjligheter till frukost med kyl och kaffebryggare och handfat. Ett separat hus för dusch och toa fanns bland sovstugorna. Vid betalning av resterande avgift på lördagmorgonen skedde allt med papperslistor och lite allmän charmig förvirring .  Inga datorer här inte! Betalningen för varje stuga tog tid och kortläsare fanns att använda. Men inte miniräknare. När koden skulle knappas in ombads man att "signera". Ett kanonställe där man var välkommen med hund och stämningen var familjär och mycket långt ifrån att bo på camping! Priset för en natt i sovstuga var 60 Euro. Eller 66. Lite beroende på vem man frågade och som tog emot betalningen. Kostade det extra för hundarna eller inte? Vem vet!

Strandbergs Stugor rekommenderas varmt för övernattning i Mariehamn!

lördagmorgen var det träningsstart i ruinområdet utanför Godby. Här tränar det åländska räddningsgänget som Husse i höstas besökte för att förmedla lite träningstips. Området är iordningställt för att bland annat kunna träna räddningshundar, med många bra och kluriga legor i trånga tunnelsystem under rasmassorna. Deltagarna delades upp i två grupper som fick dela på området. Varmt var det och solen sken och bilarna trycktes in i skuggan på olika ställen. Husse och Matte tränade i olika grupper varför Matte bara kan berätta att Husse var mycket nöjd med båda hundarnas prestationer båda dagarna. De fick köra frisök på lördagen med efterföljande avkylning med vatten på magarna. På söndagen blev det koppelsök och Násti lånades ut till en åländsk förare.

För Ailis del blev det premiär med ruinsök "på riktigt"! Familjens andra hundar har vuxit upp med möjligheten att träna i ruinerna i Rosersberg. Även Modji, strax innan området jämnades med marken. Aili har bara jobbat bland sprängstenblock i bergkrossar, samt på industritomter. Antingen stora stenar som legat still, eller olika grovt stenskravel som rasat lite under fötterna. Detta var något helt annat! Aili stack upp i ruinhögen på vittringen från figgen och var helt oförberedd på att det som såg ut som små bitar av betongväggar låg löst på underlaget och gled undan under hennes fötter. Inte heller var hon beredd på stora mängder av armeringsjärn som stack upp överallt och låg som snaror och stora nystan! Helt nytt för Aili. Som försökte söka sig andra vägar till figuranten, osynligt gömd uppe på rashögen. Vilket inte gick. Det var bara att ge sig in i detta och det gjorde Aili. 

All träning med Aili under både lördagen och söndagen gick ut på att öka svårigheten för henne i rasmassorna. Hon fick endast en figurant i taget och endast två mindre sök vid varje träningstillfälle för henne. Alla ekipage tränade på både förmiddagen och eftermiddagen,  så det blev flera tillfällen för Aili att träna på detta. Vid det fjärde träningstillfället på söndageftermiddagen avslutade Aili med att visa att hon arbetade med stor säkerhet och utan några tveksamheter, långt ut från Matte i denna rasmiljö. Aili har precis det driv och den självständighet och problemlösningsförmåga som Matte vill ha hos sin hund! Vilket gjorde Matte väldigt glad och varm om hjälrtat. Tacksam.

Träningshelgen innebar även annat än träning. Lunch intogs på lördagen på Stallhagens bryggeri i närheten. Hundarna fick då även svalka av sig nere vid en närbelägen småbåthamn. Hela träningsgänget var på kvällen inbjudna till Husses och Mattes gamla träningskompisar från läger i Sverige. Middag tillagad av proffessionell kock intogs på altanen med egen strand rakt nedanför och utsikt i kvällssolen över vattnet mot Mariehamn! Fullständigt oslagbart! Höstfloxen blommade rikligt och spred underbara dofter i kvällningen. Tack snälla J. och K. för att vi fick dela detta med er! Men söndagen väntade med tidig träning och motvilligt bröt träningsgänget upp.

Klockan nio på söndagen samlades Lapsgänget från Sverige och de ålänningar som skulle vara med under dagen. Sex Lapska Vallhundar från Sverige och två Finska Lapphundar från Åland, en Borderterrier som var Kunglig Hovleverantör och några till. Borderkillen var pappa till en valp köpt av en nyförlovad prins med fästmö! En kullsyster var med och miljötränade och charmade alla! Inklusive Aili. Ytterligare två valpar var med och miljötränade i ruinerna och det var just detta som Aili aldrig fick göra.

Mycket nöjda med den intensiva träningen, begav sig det svenska Lapskgänget in till Mariehamn. Söndagen hade bjudit på en kortvarig liten regnskvätt och lite åska på håll. Långt ifrån vad som drabbade Sverige under söndagen. Vid ankomsten till kajen stekte solen och köerna var lååååånga så här en söndagkväll när många skulle börja jobba efter semestern på måndagen. Varken Husse eller Matte höll på att komma ur bilen när den klämts in vid skohornsstuvning av fordonen på bildäck! Värsta trängseln någonsin som upplevts. Hemskt. Hundarna fick mer utrymme som tur var när de skulle ut och upp i hytten, som var sval och skön.

Efter en avslutande middag skiljdes träningsgruppen åt för mer träning på onsdag. 

ETT STORT TACK TILL ALLA, BÅDE HÄR HEMMA OCH PÅ  ÅLAND FÖR DENNA MYCKET GIVANDE HELG!

Det här gör vi om!

Antal kommentarer: 3

2014-08-05 14:46:02 - Elina & Epic

Tack själva för toppen träning och för att ni arrangerade det hela! Vi vill gärna göra om det! :D

2014-08-05 19:34:34

Tack själva för en fin helg ! Så kul att ha er på besök alla ! Alla var så nöjda här med och tur med vädret !varmt men ändå inte outhärdligt !
Och jag lärde miig mycket !!!

2014-08-05 22:05:29 - Janina

:)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)