Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI PÅ JOBBET

2014-02-17

Familjen steg upp tidigt på söndagmorgonen.

Matte gjorde matsäck åt Husse och packade i ordning Modjis arbetsutrustning. Söndagen var en arbetsdag för Modji och Husse. Häromnatten var de ute på ett akutsök efter en försvunnen person i en stor och vildvuxen "park", som till stor del är att betrakta som skog. Med bitvis mycket kuperad terräng. En av Husses säkrare föll illa och skadade sig. Dock inget brutet. Söket avbröts då av Husse och Modji. Nu skulle de jobba färdigt i området. Matte tjatade om att Husse skulle ta med sina "spikkängor"/Icebugs för säkerhets skull. 

Matte tog med sig Násti och Aili och drog iväg till torpet. Företaget som skall installera den lilla söta kaminen vill ha foton och mått från platsen där kaminen skall stå.

Hundarna tog för sig av den stora tomten och Aili vet nu väl vart hon skall söka sig. Talgbollarna på granntomten landar då och då inom räckhåll för hundarna. Till exempel. Násti satte sig som en räv på sorkspaning. Hon vet  var hon skall sitta och där kan hon bli kvar långa tider. Aili kom då och då och kollade vad Matte gjorde inne i huset. Dörren fick stå öppen för genomvädring.

Ute var det gråväder. Blåsigt med regnet hängande i luften. Matte fotade med förhinder. Av någon anledning stängs mobilen av i ett på denna plats.  Helt nära en mobilmast. 

Husse messade att han var på väg hem efter några timmar. Inga fynd och området ansågs nu avsökt. Andra hade sökt med hund dagen innan. Familjen strålade samman hemma och där fanns en del att göra, så hundarna fick ytterligare utevistelse innan regnet blev för envist. Modji hade då jobbat enträget i ett tufft område i flera timmar tillsammans med Husse och var inte så sugen på att leka jaktlekar med dottern. Husse var mycket nöjd med Modjis arbete och arbetstempo. En för intensiv hund i ett svårframkomligt område kan innebära en säkerhetsrisk. Modji är en balanserad hund och arbetar också balanserat.

Som vanligt blev det mycket hundprat vid middagen.

Med jämna mellanrum ombeds Husse och Matte att hjälpa till med att hitta köpare / nya hem till olika hundar. Oftast Lapska som man vill ha ut till bruksaktiva hem.

Vill man få ut sina hundar till bruksaktiva hem, underlättar det om man själv är aktiv inom brukset och knyter kontakter. Samt visar att hundarna (omplaceringar) eller föräldrarna till valparna vid valpförsäljning, är intressanta för dem som vill ha en hund att jobba/träna med.

Söker man en hund att jobba med, är inte en omplacering som varken är röntgad eller prövad mentalt och arbetsmässigt intressant för det mesta. Inte heller en hund med C-höfter och dåligt resultat på olika typer av mentaltest. Skotträdsla. I Finland anges poäng med en gräns för vad som är godkänt och inte dessutom.

Samma sak gäller för valpar. Söker man en hund att "jobba" med inom någon bruksgren eller på annat sätt, söker man en valp där båda föräldrarna har så goda resultat som möjligt vad gäller både hälsa, mentalitet och arbetsegenskaper - inte nödvändigtvis på tävlingar!  Man köper inte sin nästa träningskompis utan att veta att båda föräldrarna har bra höfter, är orädda och allmänt nyfikna. Gärna har stor kamplust och mycket motor.Samt är skottfasta. Man vill så långt det går undvika att satsa fel. Få en hund som blir ett trevligt promenadsällskap men inte funkar när det ställs högre krav på den.

Inte många jägare skulle köpa en ny jakthund, utan att vara säkra på att båda föräldrarna jagar bra. En valpkull av en lite mer ovanlig jakthundras var tingad i förväg och såldes över hela landet till några som väntat länge på just denna kull.

Inte många köper en ny valp för att göra till tjänstehund eller tävla bruks med, utan att vara noga med valpens bakgrund. 

Det vore härligt om de Lapska får fortsätta att vara en arbetande ras. Men den är otroligt heterogen där individerna skiljer sig åt väldigt mycket och efterfrågas inte bruksegenskaperna tillräckligt mycket är faran att allt fler säljs som "väldigt lugna hundar". "Lätta hundar".

En mycket bra arbetshund är inte alltid en lätt hund. Oavsett ras!  Vill / kan / orkar man inte ha en hund som ibland kan vara "mycket hund",  kanske det inte är en Lapsk Vallhund man skall ha? Det finns många andra raser som passar den som är ute mycket i skog och mark. Men aldrig lägger ett spår eller kör ett sök. För hunden mest påminnande om vallning. Berikning. Lapska är oftast mycket duktiga spårhundar! Även sökhundar. Spår kräver inga figuranter och det kan de flesta ägna sig åt på något vis. Alla hundar behöver få använda insidan av skallen, tänka själva, lösa problem. De arbetande hundraserna mer än andra!

Uppenbarligen är det många som anser att "gå mycket i skogen" är att jobba med sin hund. En bra Lapsk kan så oändligt mycket mer än gå i skogen. Låt dem få göra allt det  där andra som de är kapabla till. Upptäck hur kul det är att jobba/träna med hunden. Höj ribban. Använd det som finns i skallen på en bra Lapsk. Inte bara benen....

Antal kommentarer: 2

2014-02-17 15:04:17 - Anne Marit, wwwhundehagen.no

Ja, i dag varslet i alle fall min Lapske at NÅ fikk det være nok sofaligging!!
Forrige helg kom vi hjem fra Borlange etter tre lange kursdager og to lange kjøredager- Gjøa med diare, jeg med forkjølelse. Etter et par dager hjemme måtte vi fastslå at Gjøa hadde fått pankreatitt og jeg bronkitt...nå er den Lapske i fin form, mens jeg hoster meg blå, så i dag må treningen bli spesialsøk innendørs- en halv q-tips med litt lukt smittet over på, også gjemme den rundt i huset så den Lapske får jobbe litt i dag også:-D!

2014-02-17 16:02:35 - Marianne

Det är bara fantasin som sätter gränser! Med lite kreativitet kan man träna hund även när man går på knäna själv. Krya på Dig Anne Marit! (flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)