Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSKA CIRKUSHUNDAR

2020-08-05

Ett stort GRATTIS till Gátchis Åtså Násste med matte!

Nyss bliven 1 år har Násste nu erövrat "titeln" Expert Trick Dog! 

Vilket även hennes mamma Aili och mormor Modji  nyligen har gjort. Moster Saivi har "titeln" Advanced Trick Dog och är även listad i USA. Något Matte ännu inte fått gjort med de egna hundarna. Så frågan är om inte en renvallande hund besitter en sådan mångfald av nedärvda egenskaper, lämpliga för olika typer av sysslor tillsammans med människor, att de lämpar sig för väldigt många olika typer av omväxlande hundjobb. VAD man gör med sin Lapska Vallhund är inte det väsentliga. Utan att MAN GÖR NÅGOT! Mer än promenerar/vandrar med den. Låter den komma till sin rätt med hela sitt register av egenskaper som gör den till en ARBETSHUND! Rasen får inte delas upp i arbetshundar och allroundhundar/sällskapshundar! Ett öde många raser dessvärre gått till mötes.

Fysisk stimulans verkar många fokusera på. "En Lapsk måste ha mycket motion!" Det har man hört när man söker valp. Många missar ordet stimulans! Mental stimulans! De måste få tänka! De måste få fundera och lösa problem! Även hjärnan måste motioneras hos en smart hund duglig för ett hårt jobb i ett hårt klimat! GLÖM INTE DET. Trickträning är ett av många sätt att ge hunden den stimulansen. Omväxling behöver en Lapsk! Varierad träning! Så lägg in lite trickträning som belöning när hunden gått ett superbra spår till exempel! Rätt upplagt ser hunden trickträning som ren och skär LEK tillsammans med sin förare. När man är ute och vandrar och pausar, låt hunden få leta rätt på något ni "händelsevis tappat bort", så att även skallen motioneras! Inte bara benen.

Till sin glädje ser Matte på FB att trickträningen sprider sig som ringar på vattnet. Den ena efter den andra visar filmer på jätteduktiga hundar, som utför olika trick listade på de olika nivåerna för Trick Dog. Hundarna verkar tycka att trickträningen är väldigt rolig! Resultat får man bara om man har ett trevligt arbetsklimat och trick tränar man bara in om hunden själv är med på noterna! Det fungerar inte med ordergivning och kommandon rakt av. En bra relation, mycket fantasi och en vilja från hunden att samarbeta från tidigare måste till. Om en Lapsk inte förstår vad man menar, kan den ta till  frustrationsskall och låser sig. Då får man tänka om och tänka annorlunda vid presentationen av övningen. Att bråka med hunden är meningslöst och fel. En bra arbetstemperatur är viktig från start och en vilja från hunden att vara med och leka just då!

Viss vana vid hundträning underlättar. Någonstans skall man ändå börja och många av övningarna på första nivån Novice Trick Dog är en väldigt bra start för den som är ovan vid hundträning! Så sätt igång och samarbeta med era Lapska och upptäck nya sidor hos dem, där de får komma till sin rätt och visa hur smarta de är! Upptäck nya sidor hos er själva! Gör roliga saker tillsammans med era hundar och troligtvis finns det väldigt många Lapska Cirkushundar bra på trickträning. Utöver allt annat de är bra på. Det gäller bara att låta dem visa det och att upptäcka det. Så att goda arbetsegenskaper förs vidare i rasen. Allt rör sig inte kring tävlande, alla är inte tävlingsmänniskor. Att man gör något tillsammans med hunden är det som är viktigast.

Så vad gjorde Matte, Modji och Aili tillsammans på tisdagen? Matte gömde den minsta delen av den sönderklippta kongen och båda hundarna hittade den lilla biten på två cm. på några sekunder. Den låg dold i en kruka längst in på punschverandan sedan 1,5 timme. Matte tränade vidare med tasstarget och efter att ha sovit på saken gjorde båda hundarna rätt direkt. Nu måste Matte bara hitta en mindre "knapp" för dem att trampa på för att presentera tricket för bedömning. En tryckströmbrytare av annat slag än de smala och hårda pyttesmå vippströmbrytare som är flyttbara i stugan. De hamnar mellan trampdynorna och då kan en hund inte reglera något ljusflöde. De större strömbrytarna på väggarna sitter utom räckhåll för de två Lapsktanterna. Urvalet är inte så stort i stugan tyvärr. Matte letade och letade och hittade till slut ett gammalt lock till en vinflaska och en Lypsylförpackning. Månne dessa lock är små nog? Inte tänder man lampor med dem, men det kanske inte är så nödvändigt i slutändan. Matte väntar på besked innan tricket filmas.

Nostarget med targetstick "tränades" lite spontant med båda hundarna samtidigt. Inga problem här. 

I kvällningen fick hundarna äta blåbär i skogen med Husse när Matte skötte om trädgården. Vid hemkomsten fick de en kongsökuppgift med höjd ribba. De två minsta bitarna hade Matte gömt på husets baksida, osynligt för hundarna och nu hade dessa bitar legat till sig under två timmar. Husse stod i köket innanför fönstret och klockade dem båda. Viss förvirring blev det när de sattes i arbete på nytt efter första fyndet. En nyhet för dem här. I personsöket är det så deras jobb går till. Många skall hittas! De har rutinen och på Mattes upprepade "färdig" släppte de den först fyndade biten och jobbade vidare utan att gå tillbaka till den först hittade biten. Matte använder ordet "visa" för en mycket exakt angivelse av var ett föemål är gömt och här blev de lite överladdade (hög arbetstemperatur) hundarna aningen för ivriga och slarvade lite. Detta till trots tog deras sök 1,5 minut för var och en av dem. Snyggt jobbat utomhus med kraftig vind!

Besöksrekord på hemsidan sattes under gårdagen och Matte och Husse tackar för visat intresse!

Antal kommentarer: 3

2020-08-05 09:30:50 - Anneli med LVH

Ja att inte RASklubben tagit hand om och förvaltat er kunskap och erfarenhet går över mitt förstånd!
Vilka RASambassadörer ni är(flower)(flower)!
Är det några som skulle vara hedersmedlemmar i den klubben är det NI!

Så många valpar ni "räddat" från ett säkert avslut som omplaceringshundar på blocket och tillika har ni "räddat" många valpköpare med er uppriktighet och kunskap inom rasen att flera valt att se sig om efter en annan ras istället!

Stor jätte eloge till er med ert oförtrutna arbete att VÄRNA om vår älskade Lapinporokoira (star)(heart)(flower)!

2020-08-05 10:19:13 - Eva

Håller helt med Anneli.
Det du skriver om tricksträningr är också bra och du lyfter fram det väsentliga. Trickträning och inlärningen ska ske i positiv anda. Hundarna ska arbeta mentalt ock på samma gång är det friskvård för hunden. Många övningar bygger också upp hundens fysik och muskler som gör att de håller sig friska längre.
Ni är så duktiga på att träna hundarna och vidga deras vyer. (star)(heart)

2020-08-06 08:32:13 - Marianne

(heart)Jag saknar för en gångs skull ord. Varmt tacksam för det ni skriver. (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)