Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTE HELA DAGEN

2023-08-23

Tisdag.

Omvända förhållanden. Normalt brukar man få klippa gräset två gånger i veckan fram till Midsommar och därefter en gång i veckan. Med en mycket torr inledning på sommaren kom växtligheten igång sent generellt. Inte bara stråsäden ute på åkrarna utan även gräset på gräsmattorna. Den egna gräsmattan borde snarare ha beteckningen grönyta, då grässtråna är i minoritet kontra mängden gröna blad av olika slag. Ytan var inte ens dominerande grön i början av sommaren! Botten var grön och sedan var det mest vita prickar av klöverblommor, gula prickar av smörblommor och blå prickar av blåsuga som lyste framför stugan! Härdiga växter som anpassat sig och blommade med ett par centimeter långa stjälkar. En blomsteräng välbesökt av  bin och humlor och vid ett tillfälle trampade Dima på en av dem, som ilsknade till och stack honom i tassen. Han reagerade en stund men sticket föll snart i glömska och verkade inte besvära honom vidare. Gräsklipparen väcktes ur sin vintersömn väldigt sent i år.

Nu har det regnat rejält och gräsmattans kortskaftade blomsterprakt är slut. Nu är det grönt som gäller rakt av, även om det fortsatt är mest annat än grässtrån som står för färgen, på utsatta platser där fötter och tassar sliter på underlaget. En del gräs finns här också nu efter regnandet. Husse kör gräsklipparen regelbundet och Matte kör den batteridrivna trimmern där inte gräsklipparen kommer åt. Under tisdagen körde Matte först slut på två batterier under en timmes envist sammanhängande arbetande längs med staketets utsida. Här växer syréner i lite olika storlek och för att de minsta skall kunna ta sig måste allt runt om rensas bort någon gång ibland. Husse hade tagit hela sträckan på vägsidan med den bensindrivna trimmern, men bland buskarna vill Matte snygga till själv. Husse ser grönt - Matte ser många olika sorters blad och allt som är syrénblad skall vara kvar.

Aili och Dima var på tomten och Matte kunde inte se vad de gjorde medan Matte jobbade utanför staketet, skymd av diverse buskar. Husse var på gym och njöt i bastun. När Matte återvände till hundarna visade det sig att de valt att ligga nära ytterdörren när Matte var på rymmen. Smart drag. Någon måste ju hålla koll och från sin upphöjda plats hade de god utsikt över hela husets framsida, även utanför staketet och på Matte.

Nu var deras stund kommen! De båda batterierna placerades på laddning och Matte bytte trimmer mot koppel. Promenaden inleddes i långsamt tempo och Aili och Dima fick nosa rätt mycket längs vägkanten, men gradvis ökade Matte tempot då hon ville sträcka på ryggen och benen; hälften av den timslånga promenaden blev en powerwalk och det kändes gott i kroppen. Vägarna var behagligt öde och äntligen har den person som gjorde vägarna osäkrare än nödvändigt tvingats bort från det hyrda huset. En person som stundtals mådde pest och då tog sin bil och körde runt och skrämde gående ner i diket och utsatte medtrafikanter för livsfara genom att styra rakt emot dem. Inga vittnen fanns till någonting och de som polisanmälde fick veta att förundersökningar lades ner. Nu görs andra vägar osäkra i en annan kommun ett stycke norröver, dit bilen med ägare och förare flyttat.

Vid hemkomsten fortsatte Matte jobbandet med trimmern utanför staketet och Husse tankade sin trimmer och hjälpte den närmaste grannen med putsning av en gräsyta. Hundarna slappade på yttertrappen och hade koll på allt och alla i närheten av stugan. Sedan tog flocken en sen fikapaus tillsammans och Matte placerade åter de båda batterierna på laddning. Ännu några timmar höll sig Matte sysselsatt utomhus med lite av varje och när hon närmade sig växthuset dök hundarna upp och förväntade sig något gott. Tomaterna är större än någonsin och Aili och Matte lät sig väl smaka! För Dima var det en nyhet och han ville, men var tveksam och spottade ut. Precis som han gjorde med vinbären, krusbären, blåbären, sockerärterna och gurkorna; Som han nu äter med lika god aptit som Aili och Matte. Snart äter säkert Dima även tomater.

Modjis största glädjeämne den sista tiden i livet, var att sitta med Matte och Aili i växthuset och äta gurka! Sockerärterna strax utanför smakade mums även de! Fina och sorgliga minnen. Slutet närmade sig obevekligt.

När Matte släckte sänglampan låg Dima utsträckt på rygg och sov med benen i luften.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)