Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING OCH SOCIAL SAMVARO, foton

2022-08-12

Onsdag.

Matte tog med Aili på en långpromenad längs den närbelägna skogssjöns strand på morgonen, innan det hunnit bli så varmt. Många har börjat jobba och det är glesare med promenerare i området nu. Bitvis går stigen väldigt öppet mellan glesa tallbestånd över strandklipporna och här fick Aili gå okopplad. Hon är väldigt hörsam och håller sig nära Matte och vänder sig regelbundet om för att kolla att Matte hänger med och för att hålla kontakt och kommunicera om riktningen. Hon fyller nio år i oktober och kan nog beskrivas som rätt vuxen vid det här laget. Men det tog tid! Övriga Lapska i flocken har kunnat beskrivas som vuxna vid fyra års ålder. Möjligen med Modji som undantag som redan vid tre kändes vuxen. Men varken Modjis mor Násti eller mormor Gázzi var vuxna förrän vid fyra års ålder. Modjis dotter Aili har utmärkt sig genom att vara en unghund väldigt länge. Något att betänka när många förefaller besvikna när deras Lapska redan vid två års ålder förväntas uppföra sig vuxet! Rasen mognar sent!

Mitt på dagen for Matte och Aili till veterinären. Den ordinarie som hade semesterstängt när Modjis hälsa drastiskt försämrades med höga febertopper. Matte fick söka en annan klinik, tacksam för att någon hade öppet i mitten av juli. Naturligtvis gnager frågan om situationen blivit annorlunda om den veterinär som följt Modji tidigare varit närvarande nu. Förvåningen var stor när Matte berättade att rekommendationen var att låta Modji somna in. Matte kan inte sluta älta. 

Nu var det bara en avmaskningstablett som skulle ges inför ett besök hos en träningskompis på Åland. Aili och Matte hade fått ett löfte om ett snabbesök för intyg i passet, trots att inga tider fianns. I väntrummet mötte Aili en snörvlande och rosslande Mops och om detta knubbiga lilla djur utan nos och öron verkligen var en hund föreföll Aili aningen osäker på. Hon retirerade och ville hålla avstånd! Vilket inte den rosslande Mopsen ville i sitt flexikoppel. Aili var lättad när Matte tog fram tuben med skinkpastej och klädde avmaskningstabletten med klet och serverade den. Aili lät sig väl smaka och det var nog det bästa veterinärbesök Aili upplevt trots allt. En klick skinkpastej i väntrummet och sedan var det klart. Matte behövde inte ens betala! Ett snabbesök hos veterinären på några få minuter.

Kvällens träning blev en intern historia när resten av träningsgruppen var upptagen av annat. I bergtäkten släppte Husse av Matte och Aili i början av området, för att sedan köra längst bort, bortom alla gigantiska grushögar, stenhögar och sandhögar. Längs vägen "tappade" han två föremål. Matte visste inte exakt var Husse gömde sig och inte var han tappade en tygtrasa och en handske. Aili sattes i arbete och fick frisöka över de stora ytorna. Matte försökte ha en bra taktik för att få hela området så noga avsökt som möjligt. Aili var mycket styrbar trots att hon arbetade långt ut från Matte och med vindens hjälp löstes uppgiften på fyrtio minuter. Båda föremålen var hittade och inapporterade och Husse var hittad. Duktig Aili! Utan hund hade det tagit oändligt mycket längre tid att lösa denna uppgift.

Klicka för större bilder.

Torsdag.

Flocken (är det ännu en flock? Med bara en hund.) var bjuden på lunch på Värmdö. Dit kan man endera åka genom Stockholm eller på nästan dubbla tiden köra öster om stan via öar och färjor. Stockholmstrafiken borde sinka resan, men märkligt nog inte alls enlig gps. Icke förty är det trevligare att köra via skärgården och vägfärjor! Det blev en härlig utflykt trots hettan med tjugonio grader. Trevligt umgäne i skuggan vid poolen och Aili hade det behagligt med kylväst i skuggan. Vattenmelon smakade bra tyckte även Aili! Hem for flocken på kvällen och i det smala  sundet mellan Värmdö och Rindö mötte färjan ett gigantiskt kryssningsfartyg, MSC Poesia och länge såg det som om ingen ville väja för den andre. Men skickliga kaptener löste trängselproblemet smidigt efter lite tveksamheter. Färjan såg otroligt liten ut och bilarna var som leksaksbilar så nära inpå denna jättebåt! En lite speciell upplevelse som avslut på en fin sommardag hos goda vänner med mycket hundsnack.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)