Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ONSDAGTRÄNING

2013-06-20

onsdagkvällen tränade familjen som vanligt. Plats för träningen var Ramirent i Veddesta och utöver Lapskfamiljen tränade den arbetslöse Finska Lapphundslyngeln. Vars slyngelbeteende ännu inte blivit uppenbart för Husse och Matte. Eftersom inga slyngelfasoner märks när grabben får koppla ihop sina hjärnhalvor.

Finnen N. fick söka runt hela sökområdet i koppel. Utan några tillrättavisningar när han nosade på allt möjligt längs vägen. Hängande koppel. Husse hade gömt sig någonstans och ingen visste var. Rätt som det var upphörde nosandet och kopplet sträcktes. Grabben hade vittring! Han jobbade på den och hittade snart Husse. Belöning med pipleksak och stor glädje! Hunden togs undan och Husse gömde sig igen. Nu visste "slyngeln" att här fanns någon att hitta och nosandet minskade radikalt. Upp med näsan för sök av luftburen vittring. Vilket gav resultat. Husse hittades igen. Samma pipleksak hittades igen. Det här var kul! Så fortsatte det runt området. Sista gången som Husse hade gömt sig blev det svårt. Intill en hög vägg och vinden var mycket kraftig. Vittringen for åt alla håll och även rakt upp längs väggen. N. gav sig den på att hitta Husse och till slut lyckades han! N. visade att han vill jobba och att han verkligen vill hitta den där försvunna personen. Duktig kille!

Modji fick ett frisök med Husse och två figgar var utlagda i varsitt förrådstält i slutet av sökområdet. Matte figgade och hittades sist och såg inte själva söket. Matte stod precis innanför ingången. Husse var nöjd med Modjis arbete. Han jobbade mest med samarbete och kontakt. Skallmarkeringarna var bra.

Násti fick också söka fritt och även hon fick två figuranter. En var gömd bland ett flertal kabeltrummor precis i början av sökområdet. I vind. En var gömd i slutet, i det ena förrådstältet. Strax innanför ingången och vittringen blåste rakt in och ut vid motstående gavel. Násti fick den första figgen direkt när hon närmade sig sökområdet. Men hon tvingades ändå lägga band på sig och sitta stilla innan hon skickades ut på arbete. Startrutiner för samling och koncentration. Husse och Matte brukar inte ta hundarna från bilen och bara släppa dem lösa för sök. Startrutinerna är viktiga.

Násti vibrerade av iver och for iväg rakt bort till figuranten när hon skickades ut på jobb. Hon visste exakt var vittringskällan var belägen. Snygg markering. Matte gjorde ett tydligt avslut innan Násti åter sattes i arbete. Gammal vittring låg kvar och Násti jobbade bra i stora slag och kollade på¨båda sidor av den väg som Matte rörde sig längs med. Längs en sträcka med trasigt staket utmed järnvägen, måste Násti gå närmare sin förare än vad hon själv ville. Arbetslydnad på  en transportsträcka. Matte valde lydnadsträning framför att koppla upp Násti. Så var järnvägen passerad och Násti skickades ut på frisök igen. Hon fick på långt håll vittringen från Husse som var gömd i tältet. Varför Násti först sökte av bakom tältet, i vindriktningen, innan hon insåg att hon måste runt tältet för att hitta vittriningskällan innen i tältet. Fort gick det! Násti har mycket uppdämd energi och farten i söket över de stora öppna ytorna var mycket hög. Násti tog för sig! Vilket inte hindrade henne från att ha näsan påkopplad och helt och hållet koncentrerad på arbete. Inget spring för springandets skull. Násti jobbade. Snabbt och effektivt. Båda figuranterna hittades enkelt. Násti mådde gott!

Antal kommentarer: 1

2013-06-20 11:08:16 - Anneli & Balva

Åhh! Härligt med träningsglada flockar!
Midsommarhälsningar!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)