Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PAVILJONGBYGGE, foton

2021-05-17

Söndag.

På förmiddagen anlände Mattes två långa söner för att bygga ihop den växthuspaviljong som Matte handlat på nätet och som legat i en kartong och väntat en tid. Att sönerna är närmare två meter långa båda var en mycket betydelsefull fördel vid byggandet av den tämligen höga lilla byggnaden! Ingen behövde klättra högst upp på stegen för att montera taket!

Matte var hantlangare och allmänt behjälplig under byggandet, Husse stod för trossen/grillad korv och fika och hundarna var inspektörer mellan varven. Däremellan var de strängt sysselsatta med sina märgben. En flaska dricka placerades i bäcken för kylning, men där forsade vattnet på för fullt och rätt som det var slet sig flaskan och flöt iväg medströms och vidare in på en granntomt, där den strandade. Där fick den ligga och vänta till dess fastighetsägeren begett sig tillbaka till stan. Fler fanns i lager i Lapskreviret.

I början gick bygget svindlande snabbt med resande av ramen. Sedan blev det mer tidsödante pillgöra vartefter. Väggarna består inte av glas utan av tunn polykarbonatplast. Tunnare än vad Matte hade trott... men i recensionerna kunde Matte inte läsa något om missnöjda kunder. Det såg dock rätt läskigt ut när sönerna skulle separera de ihoppressade skivorna i paketet. Så tunna och sladdriga men uppenbarligen väldigt starka som tur var. Taket består av tunn kanalplast vilket är bra för att dämpa solljuset och för god styrka. Matte visade sig ha lyckats väl med grunden som var väl avvägd och inget måste korrigeras. Det var plant och fint och vattenpasset visade en fin bubbla mitt i.

Till sist var alla väggar och taket på plats och vädringsluckan fungerade fint efter uppsmörjning. Det var bara dubbeldörren kvar. Här blev det pilligt värre med en fånig konstruktion där det skulle skruvas inne i en av ramarna. En fast nyckel i miniformat löste till slut problemet med för stora och för fumliga fingrar hos samtliga närvarande.

Modji och Aili var med och inspekterade med jämna mellanrum och Modji ville gärna vara med där det hände något på äldre hundars vis. När bygget var klart gick de med självklarhet in och såg sig omkring och föreföll ge sitt godkännande. Matte möblerade med blocketfyndad handgjord stol med bord i smide från Helsingland och flyttade in några petunior som skulle få bo här till dess vädret var lämpligare för dygnetruntvistelse utomhus. Mer regn väntar! En solcellampa fick också flytta in. Till sist bjöd Matte Husse på invigning! Ett glas rött med kvarblivet korvbröd-fullkorn med mögelost.

Det kändes väldigt bra att ha fått detta projekt i hamn! Nu återstår en viktig detalj och det är att få huset att stå emot kraftiga vindar. Enda missen i beskrivningen var att man borde ha fått instruktioner att förankra bottenramen INNAN man byggde vidare! Nu var hålen i ramen förbyggda av väggskivorna....  Så länge fick två betongplattor inkilade i ramen nertill bistå med förankring. Fler plattor skall inhandlas snarast.

När Matte drog ner rullgardinen lyste solcellampan varmt och välkomnande i Mattes lusthus intill bäcken. 

Under dagen anlände sms till Husse och Matte om att tid kunde bokas för andra sprutan med vaccin. Först på kvällen lyckades detta. Nästa fredag är det dags. Dagen efter har det gått sex veckor (i stället för tre). Bättre sent än aldrig.

Klicka för större bilder.

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2021-05-24 18:47:09 - Lena och Ittis

Vad fint det blev!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)