Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSK FRÅN RYSSLAND?

2018-11-12

Söndag.

Lika grått och lika fuktigt och lika varmt och skönt som övriga dagar den senaste tiden. Lapskflocken tillbringade eftermiddagen utomhus, då mycket kan och bör göras innan marken fryser och snön kommer. Husse tog hand om träd fällda i en närbelägen kraftledningsgata. Gratis ved kräver ofta en del arbete. Om hemtransporten förbereds nu, liksom på äldre dagar i skog och på åker, kan man forsla hem vedkubbar och hö vintertid när snön kan nyttjas för lättare körslor. 

Matte har klippt och klippt med sekatör och busksax och nu tog nästa steg i hanteringen vid. Allt skulle klippas ner och kärras bort från trädgården. Hundarna höll koll runt om, men just på söndagen var det inte mycket att hålla koll på. Rådjuren höll sig i skogen, då äpplena i trägårdarna verkar vara slut, katterna höll sig inne, liksom hundägarna. Så när som på någon enda som fick passera utan kommentarer. Jorden på gräsmattan är nu väldigt attraktiv och hundarna luckrar gräsmattan mer än gärna...   Det enda Modji och Aili var lite extra uppmärksamma på var Husse, som befann sig inom doft- och hörhåll, men utom synhåll, skymd av grannhuset uppe på berget. Båda är mycket lättlästa och Matte hade således rätt god koll på Husses förehavanden!

Matte tog en promenad med hundarna för att titta till ett tillfälligt tomt grannhus. Ett nytt sätt för inbrottstjuvar att kolla om någon är hemma i området är att flytta på saker. Som soptunnor. Flyttas de tillbaka till ursprunglig plats är någon hemma och blir tunnan kvar på en ny plats är ingen hemma. Enkelt! Ett fritidshusområde är relativt öde dagtid nu. De som bor permanent jobbar och när de kommer hem är det mörkt. Några hundägande pensinärer får hålla buset stånd så gott de kan, när de "patrullerar" i området!

Helt oväntat dök en helgbesökande stugägare upp på vägen med en Lapsk Vallhund! Vilket de inte hade en aning om att de hade i snöret. Som jourfamilj har de haft lite olika katter och hundar över åren. Några har återkommit. Ibland är de hundvakt åt släkt och vänner. Ett sätt att ha djur men ändå inte. Man gör en insats för både djur och människor men har inte totalansvar ständigt. Paret trodde att det var en Finsk Lapphund kanske, men ingen visste något mer om hunden än att den tillfälliga skyddslingen kommit från ett "shelter" i Ryssland, var ett år och skulle ha avlivats om ingen "adopterat" den. Varför den nu var en tillfällig gäst hos paret framgick inte, men den hade bara varit i Sverige i en vecka. En tik som Matte såg som en Lapsk med urfälld päls eller tämligen kort päls och med ringlad svans. Vilket många Lapska kan ha. Ursprunget delas ju med Finsk Lapphund. Svansen släpptes ner under rörelse. Hunden var lugn och sansad, mycket balanserad och orädd. Den hade genast vunnit sin tillfälliga familjs hjärtan och om Modji och Aili brydde den sig inte alls. Tittade lite upphöjt lugnt på de två allt annat än lugna Lapska som  Matte skämdes över. Här kom en helt ny och okänd hund i deras revir! Nu förstod Matte det idoga nosandet, typ dammsugare, längs vägen bortöver. De visste att en nykomling fanns i närheten och att den nyss passerat förbi deras tomt! Något de missat! En snygg Lapsk var det Matte såg. En mycket balanserad Lapsk. Med lite väl ringlad svans och lite kort päls. Som Aili i dagsläget, vad gäller urfälld päls. Eller så var det inte alls en Lapsk. Bara någon form av hund av urhundstyp. Man kan se liknande lite här och var i världen. Även i Asien. Matte hade inte mobilen med och kunde inte fota. Fler tillfällen lär komma. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)