Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLAPPARHUNDAR BELÖNADES

2020-07-10

Torsdag.

Efter en dag fylld med träning - uppgifter för hundarna att utföra med krav ställda på dem, fick de under en stor del av torsdagen slappa och njuta av en dag med för dem idealiskt väder. Det blåste svalkande och i skuggan var det nästan kylslaget under förmiddagen. De belönades för väl utförda uppgifter under onsdagen, med de största märgben de fått på länge! Tagna direkt ur frysen gav de rätt långvarig sysselsättning och njutning för de två duktiga och arbetsglada Lapska. Modji låg kvar när solen lämnade skuggan bakom den stora eken och föreföll obekymrad när temperaturen steg. Aili förflyttade sig tillbaka in i skuggan. Aili är nu tämligen urfälld och Modji har en tjock och skyddande päls. Vilket sannolikt påverkade deras preferenser. En tjock päls skyddar mot sol såväl som mot kyla. En tjock päls är inte bara av ondo på sommaren. En nerklippt hund kanske inte alltid är det bästa när solen skiner tänker Matte. Som sett en pudelklippt Samojed och kortklippta Lapska. Att ligga stilla i solen och tugga fryst märgben är dock inte detsamma som att köra ett agilitylopp i gassande sol och hög temperatur.

Dagen led men så icke Modji och Aili vad det verkade. Solens bana sjönk och de båda Lapskas energinivåer höjdes. Aili bjöd upp sin mamma till lek när gräsmattan skuggades och middagsdags närmade sig.  Märgen i benstyckena hade gett energi och Matte såg att här fanns två arbetssugna hundar! Listan med uppgifter att välja mellan på nästa nivå i trickträningen hade anlänt och Matte hade prickat av tolv punkter som kunde passa som provtricks. Båda hundarna klarade att stå på en mycket liten barnpall med alla fyra fötterna och fick godkänt på det filmade momentet. Den lilla barnpallen var det närmaste en kloss Matte kunde komma. Att öppna dörren till våtutrymmet där hundmaten förvaras i tunna är något de sedan länge behärskat och detta filmade Matte nu. Huruvida det godkänts eller ej vet inte Matte. Nästa trick som tränades var att att gå mellan Mattes ben. Något man som räddningshundförare använder sig av när ekipaget skall förflytta sig längs ett "oxastråk". Där OXA står för oexploderad amunition och är en smal avgränsad "gång" med oexploderat amunition på vardera sidan. Detta moment hann inte bli presenterbart innan middagen och efter middagen tog Husse en skogspromenad med blåbärsätande för hundarna.

Vid läggdags var i alla fall träningen för erövrande av nästa "titel" Intermediate Trick Dog på gång. Ett nytt projekt med hundarna.

För den som är intresserad av en Lapsk kille med krut i som behöver ett nytt hem där man vill köra hund, finns en kille att ta sig an. Husse och Matte har tränat tillsammans med honom och för den som har god hunderfarenhet och erfarenhet av hundträning kan han passa fint som ny träningskompis! Han är inte ett alternativ för den som vill slippa valptiden och göra livet enkelt för sig genom att skaffa en vuxen hund! Han behöver kunskap och erfarenhet hos sin människa.

Nyligen fanns information på FB/Lapsk Vallhund.

Antal kommentarer: 2

2020-07-11 07:33:50 - Anneli m LVH

Är så bedrövad över att ni slutat föda upp. Vilka ambassadörer ni varit och fortfarande är för vår ras. Tänkt så många ni fått att inse att kanske LVH inte är en ras för dem och tänk att ni fått några som verkligen passar för rasen att välja världens bästa ras som hund i sin flock. Hade ni varit med i rasklubben hade ni , om några, i min värld varit självklara ”hedersmedlemmar”. Vi får göra er till hedersmedlemmar i LVH Dalarna istället
Ja , har fått vetskap om denna omplacering. Hoppades in i det sista att det blivit bra. Så himla synd för de passar som handen i handsken har jag alltid tyckt. Hade han hamnat i en annan flock hade han om han fått levt så länge som nu, säkert varit kastrerad sedan länge och fått bytt flock ett flertal gånger som så många andra bra LVHhundar som sålts med mindre rätt varudeklaration . Hoppas innerligt inte att han hamnar i ”orätta händer” och bara ska nyttjas som ”avelshund”. Hade jag inte blivit med hund igen förra året hade jag inte tvekat att välkomna honom i vår flock om jag fått äran att få förvalta honom. Gillar den hunden så! Han är en liten Ohcci kopia på många sätt. Alltså inte en lätt hund men en kanonfin hund som jag ser det.

2020-07-11 09:44:18 - Marianne

Tack. (heart)
Som jag ser det har man som uppfödare ett stort ansvar vad gäller att upplysa om vad det är man säljer. Vad rasen används till! Om rasens historia och nedärvda egenskaper och om föräldradjuren och vad man förväntar sig för egenskaper hos avkommorna. Ett ansvar att inte sälja en arbetshund av en arbetsras som renodlad sällskapshund. Inte som "robust sällskapshund för skogspromenader" heller. En arbetande hundras skall säljas som en sådan, för att både hund och köpare skall få en rättvis chans till ett bra liv tillsammans.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)