Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÅNGA SMÅ RUM, MÅNGA MÖJLIGHETER

2019-01-31

Onsdag.

På kvällen tränade gruppen åter i byggnaden med tre våningsplan, med två olika svängda trätrappor/trapphus dem emellan och väldigt många små rum/utrymmen. Gruppen var fulltalig, vilket innebar två Lapska tikar, tre Lapska hanar, en Springertik och Jaktlabbegrabben som fyllde två år häromdagen. En återbesökare från Belgien gästade gruppen utan egen hund. Men fick gå som förare till Nástisonen Lime den här kvällen. Senast var det Modji som fick lära sig lite franska!

I det lilla köket bands alla utom Lime upp, då var det tätt mellan hundarna och han fick inte plats med kompisarna. Så han fick massor med plats i rummet bredvid helt för sig själv.Skönt att få sträcka ut sig ordentligt! Lugnt och fint var det i hundgruppen, trots att hundarna låg nära varandra. Överallt fanns det dessutom ryggsäckar med hundgodis, vilket inte påverkade stämningen negativt.

Matte har nu avverkat halva tiden med två kryckor och tog tillfället i akt att träna trappgående i svängd trapp. På mellanvåningen kunde Matte sedan stå beredd och fota lite när Lime sökte med sin fransktalande förare, vilket inte föreföll hämma honom på minsta sätt. Han gjorde det han var satt att göra och kommunikationen fungerade bra! Men Matte hörde att det var engelska och inte franska som var det gemensamma språket! När detta sök var klart blev Matte placerad på en toalett och där fick hon sedan sitta bakom en stängd dörr för att bli hittad av några av hundarna.

Så var det Ailis tur att få köra ett frisök på mellanvåningen. Där en del av våningsplanet visade sig ha ett väldigt halt (nybonat?) trägolv! Halt både för hundar och förare och med kryckor försedd valde Matte att inte beträda detta golv. Matte ville kunna hänga på sin hund bättre denna vecka och valde att placera de fem figuranterna där golvet kändes säkrare. Den första (? man vet ju inte hur det blir) placerades på en avsats i trappen. Lite vid sidan av mot ett fönster. En fick stå bakom en mörk hellång gardin i tjockt tyg, en placerades diagonalt i samma rum, i hörnet bakom en uppställd dörr. Det borde kunna bli lite svårt vittringsmässigt. Två vittringar som skulle slå i varandra. En fick stå i duschhörnan bakom ett draperi, i samma utrymme där Matte suttit tidigare. Gammal vittring från Matte således! Den femte figuranten fick gömma sig nere i källaren, dit en smal svängd trätrappa ledde och här tänkte Matte inte gå ner. Vid fynd skulle figuranten godisbelöna och ta med Aili upp, när skallet var ihållande och bra. 

Matte trapptränade mer och gick ner och hämtade sin hund och satte henne i arbete nedanför trappen på bottenplanet. Aili tog sig an uppgiften med liv och lust och rusade uppför trappen med näsan påkopplad! Varför hon inte missade figuranten på trapphyllan och Aili gick i skall snabbt. Hon höll skallet fint medan Matte kryckade sig uppför trappen och fram till fyndplatsen. Aili har mycket bra skallmarkeringar! Hon kommer snabbt till skall, håller skallet länge och stannar kvar hos figuranterna. Nu hade Aili vittring från alla håll och lite "glappande" blev det när hon i god fart for omkring och fösökte selektera vittringarna från varandra och hitta vittringskällorna! Trots mindre halkiga golv fick hon lite svårt att stanna/vända utan att åka kana över golven. Hala golv är inget som bekommer hundarna i gruppen.

Aili hittade figuranten bakom duschdraperiet och med viss möda lyckades hon knöla sig in bakom det för att komma ända fram till figuranten. Hur hon bökade fick hon en massa tyg i ansiktet! Men med rätt stor uthållighet i arbete och problemlösningsförmåga lyckades hon till slut! Skällde och fick godis! Nästa figurant hon fyndade stod bakom den långa och tjocka gardinen och nu valde Aili att köra ner nosen mot golvet för att lyfta gardinen och drapera sig i gardinen med huvudet inne hos figuranten och svansen utanför. Bra markering även här och sedan var det figuranten i hörnet bakom dörren som direkt blev hittad. Vittringen från den som gömt sig i källaren steg upp i trapphuset och Aili lockades ända upp i den översta våningen. Men där hittade hon ingen och kom snart ner igen. Här fick hon jobba lite och nu när farten gått ner i ett bättre söktempo fick hon till slut vittringen på rätt sätt. Hon stack iväg ensam ner i källaren och hördes sedan skälla lite dovt ett gott stycke bort. Bra med självständiga hundar! Figuranten kom sedan upp med Aili som möttes av gruppens applåder! En lycklig Aili hade samlat ihop hela gruppen!

Tack alla för ännu en bra träning tillsammans!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)