Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TILL MIDSOMMAR?

2024-02-25

Fler än Matte ställer sig frågan hur länge vägarna i området skall bestå av tjock och knölig is; som endast tinat bort på några få solutsatta fläckar, där träd hängt över vägen och reducerat mängden nerfallande snö. Genom att snö kördes till och frös om och om igen, förefaller isen så hård och kompakt att ingenting rår på den. Inte ens flera dagars med regn och plusgrader. Kommer man ut till en större väg är det barmark! Vilket inte gagnar den som vill kunna ta sig fram till fots i området där man bor. På fredagen gick Matte sin runda igen med hundarna och hade då på sig snökedjor på kängorna. Det gick bra att gå! Utom där det var bar asfalt. På lördagen testade Matte att hundpromenera med bara sina Icebugs med rejäla dubbar i sulorna. Det blev en nervös och spänd promenad i kryss över vägen sökande efter fäste. Isen var så hård att även broddarna gled här och där. Dima halkade flera gånger. Efter en fredag med plusgrader hade vägen fått en stenhård yta under natten när det frös på. På tomten kan hundarna inte leka på grund av all is över gräsmattan. När det klagades som värst på bristande snöröjning var det just detta man varnade för. "Den tillkörda snön kommer att bli is som ligger till Midsommar!" På sina timslånga hundpromenader under fredagen och lördagen var Matte väldigt ensam på vägarna. Inga andra fotgängare var ute. Bara enstaka bilar. På FB varnades det för halka överallt även på stora vägar på morgonen och Husse avvaktade med att åka till Friskis och Svettis.

Förr eller senare försvinner isen och det blir barmark och då tänkte Matte byta ut staketet mot vägen, innan det viker sig av egen kraft. Mycket och tung snö har fått det gamla trästaketet med dålig förankring att börja luta. En kille kom för att skapa sig en bild av hur det såg ut på plats och för att diskutera utformningen av ett nytt staket. Matte hade gjort en ritning och det var inte omöjligt att få till det. En offert skulle skrivas ihop och presenteras för Matte. Som kände ett behov av att gå ett steg längre och ta reda på vem hon eventuellt skulle anlita för ett jobb. På företaget fanns endast fyra lämnade kommentarer och samtliga var lägsta tänkbara betyg med tydligt uttalade varningar.....

Ett telefonsamtal intialt lät väldigt lovande. Ett besök ändrade bilden en aning. En kontroll ändrade bilden väsentligt. 

Ett annat telefonsamtal häromdagen lät bara virrigt och visade sig vara en bluff och någon form av tänkt bedrägeri på något vis. En virrig kille ringde och nämnde namn på två grannar vid Torpet. Namn som Matte inte kände igen, men utspritt bor där många och några är nyinflyttade. Killen nämnde att dessa personer skulle installera fiber och vad hade Matte med det att göra? Matte sökte en förklaring och undrade om något på hennes fastighet skulle komma att påverkas därav. Så småningom blev samtalet för konstigt och virrigt och Matte valde att avlsuta med en obehagskänsla. Efter en koll med den närmaste grannen till Torpet fick Matte svaret att dessa namngivna personer som sades vara grannar inte existerade! "Bluff!" Fick Matte till svar. Samtalet hade kommit från ett privat nummer och gick vare sig att spåra eller att blockera. 

Det är så j-a tröttsamt att som äldre anses vara ett lätt byte som man kan lura på pengar! Här hade inga pengar nämnts och på vilket sätt Matte skulle luras var oklart. Men att hänvisa till människor som inte finns är ju en varningssignal i sig. Måtte aldrig Matte låta sig luras med all skam det innebär för de drabbade. Utöver allt annat. "Hur kunde jag gå på det?" Har många frågat sig. Matte känner flera som drabbats.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)