Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTSTÄLLNINGSHUNDAR! (Nástibild från träning)

2017-03-25

Familjens hundar är inte uppfödda för att vinna titlar på utställningar. Dock för att vara rastypiska när de planerats fungera bra som arbetande hundar!

På en lista över "årets utställningshundar" är Násti placerad på första plats som "Årets Veteran" Lapsk Vallhund i Lapphundklubben.

Nu finns även en lista på denna klubbs Östra distrikts lista över Årets utställningshundar. I rankingen över Lapska Vallhundtikar har Násti placerat sig på tredje plats och Modji och Aili på en delad femteplats! Rosetter skall delas ut i dag på distriktets årsmöte. En nöjd Matte konstaterar att familjens hundar visat att de exteriört är rastypiska och som planerat fungerar mycket i bra i arbete under tuffa omständigheter, samt att vallanlag finns bevarade. Det känns skönt.

Torsdag-fredag.

Husse och Matte har farit runt och shoppat. Med vårens ankomst dyker nya behov upp! Hydrauloljan till vedklyven skulle bytas och på sådan olja var det slut på många ställen. Nya pallkragar av robustare typ ville Matte ha, för att bygga på ett varv i potatis och jordgubbslådorna. Det är stor skillnad på virkets kvalitet på kragar från de flesta butiker och dem från Granngården. Tre-fyra millimeter och en annan yta gör mycket för ett stabilare och hållbarare intryck. Svartmålar man virket så kan mycket dessutom döjas i form av kvistar och blåträ. 

Hundarna har fått mycket sol och frisk luft på tomten, som börjar torka upp. De sista snöhögarna har långsamt försvunnit under fredagen efter viss hjälp, men i mer skuggiga lägen ligger ännu is på infarterna i området. Sex minusgrader på natten påverkar mycket. När Matte promenerade vid sjön med hundarna låg isen intakt. Vårkänsla i sol och kraftiga vindar! Násti var påtagligt pigg på promenaden i skogen vid sjön! Många intressanta dofter fanns här! Någon extra intressant vittring fick hundarna att dröja länge på några ställen, där det även var uppbökat i marken på stigen. Aili fick en smärre nysattack! Násti var orubblig. Här ville hon dra in varenda enskild doftpartikel långt in i nosen. Även Matte njöt av doften från fuktig jord och mossa, som nu blottats längs hela stigen. 

På bergknallen strax innan sandstranden hoppade Lapsktrion som vanligt upp för att få en godisbit. Násti tappade sin bit och var blixtsnabb ner för att leta efter den! Reaktionsförmågan var förvånansvärt intakt! Hon var lika snabb som Modji och det uppstod en nosarnas kamp om vem som skulle ta den centimeterstora biten. Snarlik den som Josefin Lillhage måste utkämpa i duellen i Mästarnas Mästare i söndags. Även Násti förlorade mot den fysiskt överlägsna. Men kompenserades av Matte. Násti hänger med och njuter av livet och det är härligt att se hennes livsglädje. Hon är väl värd en aktiv och omväxlande pensionärstillvaro, efter att ha letat försvunna människor skarpt och på träning i snart fjorton år. 

Násti på träning i sin glans dagar.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)