Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTES DAG

2020-08-18

Måndag.

Som vanligt numera med heta dagar, gick allt ut på att få in så mycket kylig nattluft som möjligt i stugan under morgontimmarna. För att sedan stänga igen alla fönster och dörrar för bevarande av den svalare luften i stugan. Parasoll fälldes upp för att få så mycket skugga som möjligt på husets framsida och efter morgonpromenaden drog sig hundarna undan och njöt av svalkan. Sovrummen är olidligt heta på nätterna. Den fuktiga luften gör inte sovandet behagligare varken för folk eller fä.

Matte besökte frissan i vintras och sedan dess har de tunna testarna vuxit fritt och topparna har slitits. Matte såg helt enkelt för jävlig ut och att få se sig själv i spegeln var en rakt igenom deprimerande upplevelse. Alla besök där man umgås nära med en annan människa har ställts in/undvikits sedan början av mars. Liksom många andra i riskgrupper har Husse och Matte lytt order, vilket inneburit inställda läkarbesök, tandläkarbesök, hörcentralbesök för justerande av hörapparater, och för Mattes del även besök för hårfixande. Husse kör rakapparaten över skulten med jämna mellanrum och är sin egen dräng därvidlag. Matte har kapat hårstrån som hängt ner i ögonen, men friserandet har fått stanna vi det.

Nu var det dags och iväg for Matte till den lilla salongen i Vallentuna centrum, med en kund närvarande i taget. Bra blev resultatet med hjälp av en kunnig frissa som fick det att se ut som om Matte återfått tappat hår och utan liknelser i övrigt var frisyren ungefär som på skolkortet från sextiotalet! Kortklippt och LUFTIGT! Hur nu något sådant var möjligt. Men med mousse, krökande borste, luft och spray blev det lyft på frisyren! Striporna var borta och Matte såg inte ut som om hon hade vissen morotsblast som hängde ner över öronen längre.

Med upplyft frisyr blev även Mattes själ upplyft och med lätta steg traskade Matte ut i sommaren och njöt. In i den lilla och folktomma djuraffären gick Matte och köpte godsaker av nya sorter till sina hundar. Sedan bar det av till det gamla konditoriet där Matte bjöd sig sjäv på kaffe och prinsesstårta, som inmundigades utomhus i skuggan. Det var en evighet sedan Matte besökte centrum och skämde bort sig själv med så mycket egentid och tankar bara på att göra det bra för sig själv. En konstig känsla men inte obehaglig på något sätt!

Efter flera timmars egentid återvände Matte till flocken och reviret för en stunds tankar även på andra. Hundarna uppskattade mycket att få nya typer av hundtugg och gav sig inte ens tid att gå ut för att gnaga i sig de hårda bitarna! Inför kvällen hade Matte telefonerat och sökt lämplig plats för en middag med Husse. Efter två samtal till tänkbara ställen i Vaxholm kändes det lite kört. Både på Hamnkrogen och Kabyssen (Waxholms hotell) fick Matte veta att visst fanns det utomhusservering för riskgrupper! Med en meter mellan borden ? En meter är inte mycket! Men man kunde inte garantera plats. "Det går inte att boka bord utomhus, men ni kan väl boka bord inomhus?"  NEJ. Inte när det är ett problem att folk minglar utan avstånd på restauranger enlig uppgifter från både media och bekanta. Inte när riskgrupper skall undvika mingel inomhus och inte när restauranger anses vara potentiella smittspridare. Kurvan för sjuka i Covid-19 har börjat stiga i Stockholm igen.

Ett samtal till den gamla ångbåten i hamnen i Norrtälje gav däremot önskat resultat. Matte lovades ett bord på kajen, där uteserveringen är placerad och hit anlände Husse och Matte medan solen sakta sjönk över de gamla husen kring ån. Folk flanerade och kom och slog sig ner för en drink eller lite mat och ur en högtalare strömmade grekisk musik lite diskret. Restaurangen inriktar sig på grekisk mat och den stora vita skärgårdsbåten vid vars sida Husse och Matte intog sin mat, kunde få vara en båt i den grekiska arkipelagen för en stund. Lite semesterkänsla infann sig utan problem och grekisk biffteki med tzatziki smakade fint. Det är trettiotvå år sedan Matte semestrade med sönerna på Samos, men vart den tiden tagit vägen förstår inte Matte. Det var som i går! Den grekiske kyparen bjöd Matte på ett glas fantastiskt god Pro Secco! Efkaristo sa Matte och blev förstådd! Vissa saker finns kvar i en gammal skalle trots allt. 

Efter en kväll som var en flykt från verkligheten återsamlades flocken och Matte var nu ännu mera 70+. Vilket känns "så där". Beaktat alternativet är det nog ändå värt att fira.

Antal kommentarer: 6

2020-08-18 09:08:52 - Anneli med LVH

Verkar som om du haft en riktig toppen dag Marianne! Det är du väl värd!(flower)(flower)(star)

2020-08-18 09:55:12 - Marianne

Stort TACK!(inlove)(heart)

2020-08-18 15:12:43 - Anne Marit

Så koselig å lese at dere både har hatt krepselag og at du har fått en dag med frisørbesøk, kake og middag ute(heart). Slike stunder blir ekstra viktige i disse tider:)!
Krepselag høres så herlig ut...og så «eksotisk» svensk (selv om det fiskes kreps i Norge også). Hos oss fisker vi krabber om høsten og nyter sesongmaten selv om det nå selges hele året..

2020-08-18 21:21:28 - Eva

Du är värd mycket finaste Marianne (heart). Stora Grattiskramar från oss alla i det lilla röda huset i norr. Kramar från N'asste med flock (heart)

2020-08-18 23:30:14 - Lena & Ittis

Vi har den äran att gratulera!

2020-08-19 06:47:46 - Marianne

Tusen TACK för alla grattis och vänliga ord som värmer gott! (inlove)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)