Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NJÁHTSO och VUODJOT

2018-01-31

Tisdag.

Så blev det vinter igen. Från grådis, barmark och typiskt novemberväder växlade vädret tillbaka till vinterväder. Men det var sannerligen inget stabilt och kyligt vinterväder! Snön var tjocktung och blöööt när den föll och tyngde ner alla buskar i trädgården. Den var blötsmackig när den skulle flyttas. Den var samtidigt isig på ytan efter en halv minusgrad under natten. Den gav Matte en sann bild av varför det i samiskan finns så oändligt många olika ord för snö!

I julklapp fick Matte en bodk om just snö och den heter "SNÖ"! Skriven av Yngve Ryd.

Enligt presentationen på baksidan:

"Denna bok är den första grundliga dokumentationen av samisk snökunskap. Boken bygger helt på en enda persons utomordentliga kunnande, Johan Rassa i Jokkmokk. Yngve Ryd har i flera år intervjuat honom och skrivit ner hans vetande och här förklaras mer än 300 ord som rör snö och is. Vi får ta del av den gamle renskötarens häpnadsväckande blick för detaljer i den snö som varit nära honom hela livet. Tillsammans har Yngve Ryd och Johan Rassa gjort en gedigen handbok om snöns natur och kultur. Yngve Ryd skriver om en nordliga kunskapsvärlden. Det här är hans första bok om samisk naturkunskap, de övriga är Eld och Ren och varg."

Om någon mer än Matte skulle vara intresserad av denna sortens läsning.

"Blöt snö:

av blidväder på vintern, eller tinande på våren - njáhtso.   Kramsnö som fastnar överallt - dejkarmuohta.   Hoptrampad på hösten, fryser till halvis - tjalssa.   Sjunker mot marken och fryser - vuodjot.   Tinande på våren, blöt och mjuk ända ner till marken - siebla Tinande som ännu bär litegrann - sieppor.   Sista blötsnön innan barmark - såbddåmuohta."

Matte skulle nog välja beteckningen njáhtso på det som föll först och därefter vuodjot, på den snö hon och Husse skottade undan och föste av buskarna under tisdagen. Hundarna vistades ute på tomten under snöskottandet. Solen skymtade ett tag och det var inte så oävet att vara utomhus! Innan solen sjönk definitivt bakom granarna sydväst, tog Husse en vända i skogen med hundarna och passerade på hemvägen brevlådan bortåt den oplogade vägen, innan flocken samlades för fika framför brasan i stugan.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)