Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTIBARNBARN

2018-11-22

Onsdag.

Násti betyder stjärna och hon var en stjärna! Hennes barnbarn finns spridda i flera länder och en kull föddes i Belgien med Epic (Gátchis Átjájuoksa Adja) som pappa. Två söner flyttade till Sverige och nu finns en dotter till Epic hos sin pappa. En skönhet, inte helt olik sin fina farmor! Enligt vad Husse och Matte kan se på FB.

Klicka för större bild.

Lapskflocken tränade på kvällen på samma plats som för en vecka sedan. Utomhus på en väl inhägnad plats "under utveckling" intill en byggarbetsplats. En stor grusad yta omgiven av diverse containrar, bodar, "byggskrot" och lite annat som duger mycket bra som gömställen för en avancerad kurragömmalek med hundar inblandade. Här förekommer konstant olika typer av störningar i form av förbipasserande på vägen/trottoaren längs staketet och tåg på ena sidan och bilar på den andra. Matte stod gömd bakom en container, inpressad mot det många meter höga gunnebostängslet ut mot trottoaren och upptäcktes av en och annan liten hund, dock inte av hundarnas brydda koppelhållare! Varför ville inte hundarna följa med? Varför gick de baklänges? 

Några nyfikna ynglingar upptäckte Matte där hon stod och försökte att inte synas. Iklädd en stor varseljacka. Just som de passerat blev de varse den lilla ihopkrupna figuren och killarna blev stående under en gatlykta intill. Samtidigt anlände väktarna för kvällens rondering! Killarnas haslar blev allt längre och de stod inte längre i grupp, utan på rad! Några varselklädda personer dök upp inne på området, Mattes träningskompisar. Matte vet inte exakt vad dessa unga män förväntade sig skulle hända, men någon form av antiklimax blev det när en svart Lapsk Vallhund dök upp  och hittade Matte! Han presterade en riktigt bra skallmarkering och killarna väntade spänt på en upplösning! Såg Matte i ögonvrån. De blev nog väldigt besvikna när Matte belv jätteglad och började mata hunden med skinkpastej ur tub! Hundens matte belv jätteglad och berömde hunden! Väktarna gav blanka fan i alla varselklädda människor, inklusive den som varit gömd, samt hunden. Gruppen med nyfikna killar lommade tysta iväg. Blåsta på lite action på kvällspromenaden.

Aili bjöds på ett frisök där hennes förmåga till självständigt arbete långt ut från sin förare kom väl till pass, liksom hennes goda problemlösningsförmåga och ambitiösa sätt att jobba. Fyra figuranter gömde sig på för Matte okända ställen. Deras uppgift var att själva bedöma när Aili hade skalllmarkerat ihållande och vägledande och då belöna Aili, samt föra henne tillbaka till Matte. Skapande en situation där "vallhunden Aili" förde tillbaka en saknad flockmedlem till flocken helt själv.

Aili har mycket bra sökmönster och utförde sitt arbete mycket bra. Hon hade noga koll på att hela området blev avsökt och fick ensam avgöra var hon skulle söka. Matte stod mitt på grusplanen och lät Aili själv göra jobbet. Matte tog bara emot funna flockmedlemmar. Aili arbetade sig systematiskt igenom området och avrapporterade inte att hon var helt nöjd, förrän hon sökt igenom alla delar av området. Modji fick ett snarlikt sök med Husse med en riktigt svår uppgift där hon skulle lokalisera en person i en tillstängd container. Ytterst lite vittring kom ut och det var vindstilla. Modji fick tänka till ordentligt för att lösa uppgiften! Nyttig hjärngympa! Det får itnte bli för enkelt! 

Ingen av hundarna lät sig störas av att människor och hundar röde sig tätt inpå sökområdet. Eller till och med befann sig tätt intill dem som var gömda. De vet "vilka som är med och leker" en träningskväll och åskådare bekymrar dem inte det minsta. Något man ofta glömmer att träna på är arbete med störande moment i sökområdet, där man spårar eller där man tränar lydnad eller något annat. Är det skarpt läge, prov, tävling eller träning kan alltid oförutsedda saker inträffa, vilket hundar och förare bör vara vana vid, för undvikande av en försämrad prestation.

Tack alla för en lätt kylslagen men bra träning! En viss ovana uppstår när temperaturen hamnar runt nollan första gången. Varmare kläder och liggunderlag krävs.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)