Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDSPORT SPECIAL

2018-06-29

Samtidigt med Hundsport låg tidningen Hundsport Special i lådan för en tid sedan. Nu betar Matte av artiklarna en efter en. Det är en tidning Matte får som uppfödare och här finns många mycket läsvärda artiklar. Bland annat om feta hundar av Åsa Lindholm. Ett lika stort problem som den ökande fettman hos landets tvåbenta befolkning. Den väldigt stora skillnaden är dock att det är ägarna som är skyldiga till sina husdjurs övervikt. Inte djuren själva. Hundar och katter öppnar ine kylskåp och brödburkar eller godisskåp. Veterinärmedicinskt sakkunniga Linda Andersson hos SKK är intervjuad.

Saxat ur artikeln:

"Varför blir man tjock?

Den grundläggande anledningen till att en hund, eller för all del en människa, blir överviktig är att energimängden som konsumeras via födan är högre än den som förbrukas av kroppen. Kort sagt: för mycket mat i förhållande till hur mycket man gör av med. Den energi som inte förbrukas lagras i kroppen i form av fett. Successivt byggs fettdepåerna upp och om balansen mellan tillförd och använd energi inte rättas till är övervikten snart ett faktum."

Modji är tyvärr kastrerad i samband med Ailis och hennes syskons födsel. Något som kan ge övervikt. Men det är Mattes uppgift att se till att Modji inte blir överviktig! En överviktig hund i räddningssök fungerar inte. Matte värnar även om Modjis allmänna hälsa och vill av den anledningen också hålla hennes idealvikt! Då övervikt påverkar allmänhälsan och livslängden hos individen oavsett antal ben, månar Matte om att få ha sina hundar kvar i flocken med god hälsa i många år.

Det finns flera enkla saker att tänka på för att hålla hundarnas vikt. Hundar i träning får en hel del belöningsgodis och måste därför få en mindre fodergiva när det belönats mycket! Skinkpastej i tub säljs som delikatess i Hötorgshallen i Stockholm och är säkerligen inte kalorisnål! All räddningssökträning innebär inte mycket spring över långa sträckor i svårframkomlig och energislukande miljö! Ailis korta bundna sök i onsdags krävde inte mycket rent fysiskt av henne och rikligt belönad blev hon hos de tre figuranterna! Kollegorna som däremot fick frisöka väsentligt mycket längre över väldigt mycket större ytor och sedan bara belönades av en enda figurant gjorde av med en hel del energi. Både genom rent fysisk aktivitet, men även genom att jobba med nos och hjärna för att söka vittring oupphörligt! Att ta en del av hundens middag, eller hela middagen och använda den som belöningsgodis är ett bra knep för att begränsa kaloriintaget.

Att en kastrerad hund är hungrigare än före kastrationen och får en mindre fodergiva kan kompenceras genom att ge hunden riven morot för att öka volymen i matskålen, eller en rå morot att gnaga på för att måltiden skall ta lite längre tid. Näringen i moroten tillgodogör sig hunden när moroten är riven, inte på samma sätt när den tuggas i bitar. 

Som sagt ovan, inte bara rent fysisk aktivitet bränner kalorier. Att jobba med problemlösning, att använda insidan av skallen kräver också bränsle! 

Lapsk Vallhund är av typen en "urhundras" och liksom hästar av ponnyraser tillgodogör de sig energi lätt och har lätt att bli överviktiga - generellt sett. Lättfödda. Alla Lapska är inte som familjens egna hundar (alla fyra som funnits i flocken) att de äter allt och gärna, tacksamma över att få mat över huvud taget. En del är mer kräsna och inte lika lättfödda. Ingen regel utan undantag så klart. Alla ponnyhästar är inte som Mattes Fjording som väckte frågan om han var "gravid"! En vallack.... Som borde ha haft en gräsreducerande munkorg. Finns nu, fanns inte då. 

Hundsport Special kan man prenumerera på som icke uppfödare och det finns som sagt en hel del mycket bra läsning i den tidningen. Marie Sallander skriver också i senaste numret om "UTFODRING AV VALPKULLEN. Tikens och valparnas utfodring under digivning fram till leverans".

Avslutningsvis, appropå onsdagens träning och de två hundar som tidsmässigt fick mycket långa sök över stora ytor. Lapskgrabben belönades även med en kampleksak hos sin förare, efter väl utfört arbete. Den leksaken drog grabben iväg med - någonstans! I stor glädjeyra över att ha löst uppgiften. Den återfanns inte  tyvärr. Inte då. Lite senare fick en annan Lapskgrabb göra ett tomsök genom samma område som då var kontaminerat med vittring överallt. Plötsligt kom han springande med kompisens förlorade leksak i munnen! Så tomsöket var tomt på människor - men ine på föremål! Det blev en annan övning helt klart. Ett uppletande! Det är inte alltid det blir som man tänkt sig. Det kan bli en helt annan övning rent av! Vilket ju inge gör något. Mycket snyggt jobbat!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)