Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ELÄNDES ELÄNDE DAG EFTER DAG

2024-01-09

Hu skall de som är unga och i familjeplaneringsstadiet tänka, orka och planera egentligen. Aftonbladet älskar löp med så mycket trycksvärta som möjligt och alltid är det någon katastrof som hotar. Tar du denna medicin kan du dö. Missar du dessa symptom kan du dö. Hälsorisker och farligheter och hur man skall leva länge frontas i det oändliga. STORA KOLSVARTA SKRÄMMANDE RUBRIKER dagligen är kvällstidningarnas favoriter. Skrämmande rubriker är det överlag överallt. Komprimerat till max just nu och hur skall människor orka. Var och en har nog med sitt i sin närmaste krets. Men 2023 kan nu konstateras ha varit det varmaste året hittills. Sedan mätningar började göras. Kritik kommer från andra länder angående ÖB:s uppmaning att svenskarna mentalt bör förbereda sig för krig. Putin har åsikter så klart. Men även Finland. Som säger att man inte skulle ha yttrat sig på det viset.

För den som är gammal finns det inte så mycket privat framtid att fundera över, då tiden framöver inte längre är särskilt lång i jämförelse med tiden baköver. För den som är ung är det livet i sin helhet som svajar. För den som är medelålders och nu äntligen har landat i sitt vuxenliv och vill bilda familj väcks frågor om framtiden. Kan man sätta barn till världen när allt ser så mörkt ut. Svenskarna måste förbereda sig på krig. Bygg ett skyddsrum i stället för en bastu eller en lekstuga. Det känns fruktansvärt. Tycker Matte som fick glädjas åt både Murens och Sovjets fall och som i tonåren kände en trygghet i att bo i ett neutralt land. Som sedan såg civilförsvaret skrotas. Allmän värnplikt skrotas. Oj! Nu måsta man göra om och göra rätt och det omedelbart och fort. Sverige var inte bara neutralt. Naivt passar även in som beskrivning. I jämförelse med grannlandet Finland. Under många år var både Matte och Husse krigsplacerade som räddningshundförare, utbildade på skyddsrumskonstruktioner och olika dörrtyper till skyddsrum. Skyddsrumsdelen i utbildningen försvann senare liksom krigsplaceringen.

En ny säkerhetsordning och en ny världordning och lyckliga äro de som äro ovetande och okunniga och som är hundar. Till exempel.

Matte går dagligen timslånga promenader med sina promenadkompisar Aili och Dima. Matte går fort och Matte njuter av att trötta ut sig fysiskt och gläds åt att ännu kunna göra det.

På måndagen var det städdag hemma och flocken fick inte vara i vägen. Det blev en långdragen shoppingrunda i Arninge utan så mycket shoppande. Några småpryttlar som behövdes och ett apoteksbesök och en fika. Tiden gick och inget sms om att städningen var klar kom. Flocken rullade hemåt men fick vänta ännu ett tag på en vändplats i närheten, innan den var välkommen tillbaka hem. Det luktade rent och Mattes borttappade klicker var funnen någonstans!

Mycket stillhet i bilen hade det blivit och Matte gav sig genast iväg ut med hundarna på en mörkerpromenad. Helt mörkt var det inte, då något hus här och där ännu var julupplyst och ljuset förstärktes av all snö.  Matte försökte att inte tänka på allt elände och i hundarnas sällskap på mörkerpromenad var det förhållandevis lätt. Vad gjorde man uta sina hundar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)