Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE HÖLL FARTEN

2020-05-04

Söndag.

Tufft är att behöva se den kille som lämnats på  grannfastigheten som förvandlats till en mindre industritomt för att jobba åt fastighetesägaren. Killen sliter tolv timmar per dag i ett sträck, sover i ett skjul och när Matte passerade vid tiotiden med hundarna hördes någon mycket högljutt och förbannat uttala sig på ett främmande språk. Två män hördes, inga syntes och bara fastighetsägarens bil fanns här och en enda person tidigare. Både Modji och Aili reagerade och Matte upplevde det hela mycket obehagligt. Slagsmål på gång?! 

ÅSKA på gång. Matte stänger av datorn och återkommer senare.

Ja, det där blev ju en cliffhänger som hängde länge! Mycket längre än tänkt, då åskvädret mullrade till och från resten av dagen, medan regnet vräkte ner! Ett skyfall som marken inte kunde hantera, uttorkad som den var och vatten blev stående kvar överallt. Gräsmattan stod under vatten och bäcken fylldes till brädden och vårflod kändes som bara förnamnet när allt kom på en gång inom loppet av ett par timmar. När väl åskan dragit vidare och regnet upphört fanns annat att göra än att slå på en dator och skriva ner en fortsättning på söndagspromenadens aningen laddade inledning.

Nåväl, Matte och de två Lapska hejdade sig i steget, när ljudnivån från fastigheten som blivit en industritomt och liknar ett träningsområde för räddningssök, överskred det normala vid ett samtal. Ingen människa syntes och huruvida den högljudda ordväxlingen mynnade i handgemäng eller ej vet inte Matte. Som valde att lämna platsen och gå vidare neråt vägen på den planerade promenaden. Planen var en powerwalk efter lördagens strosande med hundarna på Dalarö, där de fick gott om tid att ägna sig åt nyhetsinläsning längs de smala vägarna med nya dofter.

Möjligtvis fick söndagens powerwalk extra skjuts och blev extra kraftfull på grund av inledningen. Att ha fått ett upplag med högljutt argumenterade män tätt inpå sitt eget hus, påverkar samtliga omgivande fastighetsägare negativt på många sätt. Då ett nätvärk kan skönjas där "alla känner alla", kommer från samma land och har små byggfirmor och belamrar tomter med containrar. Många är skrivna på samma adresser i små stugor och många fordon är registrerade på samma personer. Bland barnfamiljer och pensionärer sticker denna nya användnig av fritidshus i ett fritidshusmråde ut mycket negativt. En trend vad det verkar och en negativ utveckling, då ingen vill ha en industritomt som närmaste granne till den egna trädgården. Kommunen förefaller mycket måttligt intresserad, trots att det är ett brott mot bygglovsbestämmelserna och alls inte tillåtet i ett detaljplanelagt område. Ett första larm om förvandligen till byggupplag, inkluderat foton, fick kommunen första veckan i mars. Ännu har ingen varit ute och inspekterat! Bara bortförklaringar har lämnats vid nya kontakter från flera.

Matte öste på och gick i ren ilska över att kommunen inte agerat trots foton och påminnelser från flera berörda fastighetsägare. I ren frustration över att behöva ha en utsikt från hus och tomt som är dötrist! Över staplar av staketsektioner och nerplockade byggnadsställningar och mycket annat som slangar, pallkragar och en båt på ett släp och bekymrad över vad som egentligen pågår, när röster höjs långt över det normala en söndagmorgon bland fritidshusen.

Matte gick så hon blev både andfådd och svettig och den enda intervall Matte stoppade in var längs en kortare sträcka där hundarna fick nosa och gå på toaletten. I en timme lyckades Matte hålla mycket god fart och inte var hon ensam om att vara ute och motionera denna förmiddag i solskenet. En populär runda är det genom de olika områdena och genom skogen längs med sjöns södra strand. Matte tänjde på stegen så hon överraskade sig själv.

Välmotionerade fick Modji och Aili sedan njuta av dagen med utomhusvistelse i många timmar, medan Husse klöv ved och Matte rensade i trädgården. Varsin tjock tuggrulle hade de att roa sig med, där de låg och hade koll på alla som var ute och gick i olika tempo med och utan hundar denna goväderdag.

Måndagen bjöd på goväder till en början, men sämre väder var att vänta. Varför Husse skyndade att åka till tippen med släpet fullt med trädgårdsavfall  och Matte producerade mera avfall i form av klipp från rosor och bortrensade maskrosor och grästorvor som vuxit till sig, när Matte inte kunde hålla så fint som hon ville före och efter höftoperation och under en sommar med valpar. Mycket ogräs fick växa sig onödigt stort förra sommaren, men valparna fick den start Matte planerat ge dem. Nu är de snart ett år gamla och Matte gillar vad hon ser och Matte har en trädgård att fixa till.

Så kom då ovädret. Det mullrade på avstånd, det duggade lite. Mullret visade sig hålla sig på acceptabelt avstånd till en början, regnet tilltog alltmer och snart vräkte det ner och sköljde över kanten på hängrännorna. Mullret kom närmare och strömavbrott drabbade många i kommuner runt om under en kortare tid. På ett par timmar fylldes marken med vatten som inte rann undan. Hundarna sprang ner på gräsmattan men tvärvände när de upptäckte att den ersatts av en sjö. De höll sig torrskodda nära huset, medan Husse och Matte kontrollerade avflödet söderut i både bäck och dike. Inga större hinder fanns i bäcken och i diket längs vägen fick Matte rensa bort både stenar och nerrasad jord och lera, för att få fritt flöde. En förutsättning för en upptorkad gräsmatta som består av gammal sjöbotten.

Någon promenad  blev det inte för hundarna mer än till brevlådan på morgonen. Det är tveksamt om de brydde sig.

Var fortsatt rädda om er själva och alla andra och håll avstånd!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)